idezojelek

Kommunista puccs a magyar kormányfő ellen

Mindannyiunk felelőssége és feladata, hogy Nagy Ferenc esete soha többé ne ismétlődjék meg.

Cikk kép: undefined

Pontosan hetvenöt éve, 1947. május 30-án a kommunista irányítású Magyar Távirati Iroda azt a hírt közölte, hogy a svájci szabadságon tartózkodó Nagy Ferenc miniszterelnök Bernben, a magyar nagykövetségen – a Magyar ­Köztársaság elnökéhez való továbbítás céljából – bejelentette Gordon Ferenc követnél a lemondását. Erre válaszul aznap délután Nagy Ferenc azt a táviratot továbbíttatta Budapestre, hogy lemondólevelét a legközelebbi napokban elküldi a köztársaság elnökéhez, miután közvetlenül nála kívánja bejelenteni a lemondását. Rákosi Mátyás kommunista pártvezér, miniszterelnök-helyettes röviddel ezután jelentkezett Gordonnál, kijelentette, hogy az ügy nem tűr halasztást, s megparancsolta neki, hogy Nagy Ferenc haladéktalanul, távirat útján mondjon le. Ezt követően a berni követ felhívta Tildy Zoltán köztársasági elnököt, aki közölte vele, hogy ő tudomásul vette az MTI-közleményt, és annak alapján megteszi a szükséges intézkedéseket.

A kisgazdapárti államfő Rákosiék sürgetésére – régi barátja és pártbeli harcostársa hivatalos lemondólevelének kézhezvételét meg sem várva! – haladéktalanul kinevezte az új, szintén kisgazdapárti Dinnyés Lajost. Kovács Imre visszaemlékezésében (Magyarország megszállása) megírta, hogy senki sem akarta Dinnyést, egyedül az oroszok. Szviridov altábornagy, a Szövetséges Ellenőrző Bizottság (SZEB) teljhatalmú vezetője azzal fenyegette meg a magyar pártvezetőket, hogy ha nem veszik tudomásul Moszkva jelöltjét, akkor feloszlatja a Nemzetgyűlést. Igaz, 1947. február 10-én aláíratták Párizsban Gyöngyösi János külügyminiszterrel a békeszerződésnek nevezett diktátumot, de az csak szeptember 15-én lépett életbe, Magyar­ország akkor sem nyerte vissza azonban állami szuverenitását, a megszálló szovjet csapatok egészen 1991 júniusáig nem vonultak ki hazánk területéről.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Dinnyés és kormánya még május 31-én este letette az esküt, holott a Svájcban tartózkodó Nagy Ferenc csak június 1-jén délben írta meg hivatalos (érvényes) lemondólevelét, amelyet 2-án késő délután a svájci–ausztriai határon adott át – miután a Budapestről az ő követelésére odaszállított kisfiát, Lacit átvette – a magyar állam kommunista képviselőjének. Két napig tehát egyidejűleg két de jure miniszterelnöke volt Magyarországnak! Az alkotmányos demokrácia európai normái szerint azonban már egy sem. A hetvenöt évvel ezelőtti kommunista puccsal ugyanis megszűnt Magyarországon az eleve korlátozott és rohamosan gyengülő-szűkülő demokratikus államrend.

A sztálini forgatókönyv alapján a moszkovita magyarországi kommunisták Rákosi vezetésével 1946 végén megkezdték a puccs előkészítését. A Magyar Közösség nevű titkos, haza­fias szervezet „köztársaság-ellenes összeesküvését” ­használták fel az 1945. november 4-i nemzetgyűlési választásokon abszolút többséget szerzett Kisgazdapárt lefejezésére és szétzúzására. Az ÁVO és a HM Katpol által végrehajtott letartóztatási hullám és a kegyetlen kínzásokkal végzett nyomozás arra irányult, hogy a gyanúsítottakból beismerő vallomásokat csikar­janak ki arról, hogy a demokratikus államrend megdöntésére irányuló „össze­esküvésről” a Kisgazdapárt legfelső vezetői is tudtak, ­amiért politikai, sőt büntetőjogi felelősség terheli őket. A sor Kovács Béla főtitkár 1947. február 25-i törvénysértő szovjet elhurcolásával kezdődött, s Nagy Ferenc miniszterelnök és Varga Béla nemzetgyűlési elnök emigrációba kényszerítésével folytatódott.

A puccsal eltávolított magyar miniszterelnök 1947. június 9-én, Genfben lediktált levelében részletesen tájékoztatta az eseményekről Lord Vansittart brit politikust: „A szovjet célja az, hogy szétzúzza a polgári demokráciát és Magyarországot teljesen a szovjet igába hajtsa. A német nácik is ugyanúgy dolgoztak, és az ötödik hadoszlopra támaszkodtak.” Barátja, mindhalálig hű harcostársa, Kovács Imre pedig – aki fél évvel később szintén hazája elhagyására kényszerült – három évtized­del később, az amerikai emigrációban így summázta közös sorsukat: „Lehullottunk valamennyien, mint nemes, büszke búzaszálak a kasza érintésére. Nem mi voltunk törpék, ellenfeleink voltak óriások, az események gigantikusak, és agyon­nyomtak bennünket…”
Mindannyiunk felelőssége és feladata, hogy ez soha többé ne ismétlődjék meg.

Borítókép: a Pestvidéki törvényszék fogházának Gyorskocsi utcai oldalán a Gestapo Fogházviseltek Köre emléktáblát leplez le 1947. május 11-én. A szónok Nagy Ferenc miniszterelnök (Fotó: Fortepan/Sattler Katalin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.