idezojelek

Az EU vezetői pocsék vízimentők lennének

Az EU nevű vízimentő maga is alig tud úszni, amikor eléri a fuldokló Ukrajnát, az a kapálódzásával szinte azonnal lenyomja a víz alá.

Cikk kép: undefined

Egyszer régen láttam egy filmet a tengerparti vízimentőkről. Tudják, akik lassított felvételen, piros sortban futnak a strandon. Az egyik jelenetben arról volt szó, hogy ha a mentést végző személy és az éppen mentett fuldokló egy móló alá sodródik az erős hullámzásban, akkor a vízimentő vegye maga elé a mentett személyt, hogy ne ő csapódjon a móló tartóoszlopának, mert ha a mentést végző elájul vagy súlyosan megsérül, akkor mindketten meghalnak. 

Viszont ha csak a mentett sérül az ütközéskor, akkor még mindkettőjüknek van esélye a túlélésre, mert a partra érve talán lehet orvosolni a közben elszenvedett traumákat. Ugye, logikus?

Amikor ezt a filmet néztem, azonnal a saját szakmám jutott eszembe róla. A szociális segítőkre gondoltam, akik a munkájuknál fogva látják, hogy a szegényeket, mint réteget csak egy erős középosztály képes megmenteni a helyzetéből és az azzal járó összes „sérüléstől”. 

Ha a középosztály gyenge, folyamatos csapások érik, amelyekkel maga is csak nehezen tud megbirkózni, vagy nem tud, így egyre többen zuhannak ki belőle, hogy gyarapítsák a szegények táborát, akkor nem lesz egy erős bázis, ahova a feltörekvőket integrálni lehet. Mert az erős középosztály adóiból lehet finanszírozni a feltörekvéshez szükséges forrásokat. 

Az erős középosztály tartja stabilan a gazdaságot és a nagy ellátórendszereket. Az erős középosztály munkaereje vonzza a beruházásokat, amelyekben aztán segítséggel a feltörekvők is megtalálhatják a helyüket. Az erős középosztály fogyasztása teremt munkahelyeket és további adóbevételeket stb.

Ha mindez nincs, akkor a szociális ellátórendszer pusztán napi tűzoltásra képes, de ezzel is csak tartósítja a problémát, hiszen az ilyen rendszerre szocializálódott szegények gyorsan elvesztik a feltörekvéshez szükséges képességeket és motivációt. 

És az is lényeges szempont, hogy az erős középosztály teremtheti meg azt a nemzeti kulturális közeget, amely rákényszeríti a tőkét a magyar nemzeti érdekek figyelembevételére, a felzárkózni kívánó rétegeknek pedig morális támpontokat ad az eligazodáshoz, a helyes irány és mentalitás felismeréséhez.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem véletlenül írtam feltételes módban, hogy az erős középosztály teremtheti meg a nemzeti kulturális közeget, mert nem feltétlenül ez történik. Például azt látjuk a fejlett nyugati és északi államokban, hogy az erős középosztályuk nem ezt, hanem a multinacionális nagyvállalatok által finanszírozott multikulturális közeget hozott létre, amely ma már minden mást, például a nemzeti értékrendet is kiszorította a nyilvánosságból. 

Ebből következik, hogy ha egy kormányzat olyan intézkedéseket hoz, amelyek egyfelől egzisztenciális biztonságot és gyarapodást biztosítanak a középosztálynak, másfelől egyértelmű nemzeti-konzervatív értékrendet is képviselnek, akkor ezzel segíti a társadalmi ranglétra legalján lévők felzárkózását is. 

Összehasonlításként, hogy kinek mi fontos: melegházasság és LMBTQ-jogok az egyik oldalon, a magyar családtámogatási rendszer és a hazai vállalkozások segítése a másikon. Utóbbit kísérik olyan kulturális törekvések, amelyek megtörni igyekeznek a balliberális szellemi erőtér egyeduralmát. Több-kevesebb sikerrel.

Eddig semmi újdonság nem hangzott el, ez a folyamat zajlik tizenkét éve Magyarországon, amiről sokan azóta vitatkoznak. Az eredmények viszont magukért beszélnek. Most azonban felborult a rend, a világ háborús viszonyok közé került, amelyben mindez, amit leírtam, még tisztább képben mutatja meg magát. Ukrajnát politikai és gazdasági értelemben megszállta Amerika, majd katonai erővel megtámadta Oroszország.

A fenti példával élve most Ukrajna a tengerben fuldokló, aki egy móló alá sodródott. Innen kellene kimentenie a segítségére siető Európai Uniónak. Az a baj, hogy az EU mint vízimentő nem olyan, mint a filmeken látott izmos figurák, akik rohannak a homokos parton, majd bevetik magukat a hullámok közé és magabiztosan úsznak a bajbajutott felé. 

Mert az EU nevű vízimentő maga is alig tud úszni, elhízott, elpuhult testét nehezen vonszolja el a vízig, a valós küzdelmektől elszokott gondolkodása nem segít neki a krízis megoldásában. Amikor eléri a fuldokló Ukrajnát, az a kapálódzásával szinte azonnal lenyomja a víz alá, majd egy nagy hullám rohanva löki őket a móló egyik tartóoszlopa felé. 

Az EU ekkor a kapálódzó Ukrajna és az energiaellátás feliratú tartóoszlop között van. A becsapódás előtti pillanatokban vízimentőnk már tudja, hogy neki annyi, ezt nem éli túl. Nem érti, hogy mindez hogyan történhetett meg vele, hiszen végtelenül gazdag, eddig uralta a világot és meghozta a megfelelő döntéseket is ahhoz, hogy vezető szerepét biztosítsa: például gondoskodott a férfiak szüléshez és menstruáláshoz való jogáról.

A szerző újságíró

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kezet fog Kijevben 2022. április 8-án (Fotó: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.