idezojelek

Beszéljenek a számok!

A gazdaságpolitika válságállónak bizonyult, amit bizonyítanak a tavalyi, valamint az idei beruházási, foglalkoztatottsági, növekedési és exportrekordok is.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined

Az első negyedévben 8,2, a másodikban 6,5 százalékkal bővült a gazdaság. Hogy lesz ebből recesszió? – tette fel a kérdést a HVG újságírója, mikor is László Csaba korábbi pénzügyminisztert faggatta. Az expolitikus, aki jelenleg egyetemi tanár, így felelt: „Úgy, hogy a növekedés üteme tovább fog csökkenni, és fenntartom, hogy valószínűleg lesz némi visszaesés.”

E kis bevezető után nézzük, hogy van-e esélyünk a zsugorodásra, melyet „mindenki vár”, különösen az ellendrukkerek táborában. Az Eurostat összeállítása szerint az európai uniós rangsorban az élmezőnyhöz tartozik a magyar gazdaság a növekedési adataival, akár a tavalyi, akár pedig az idei teljesítményt vesszük alapul.

A múlt esztendőben 7,1 százalékkal bővült a magyar gazdaság, amely több dolgot is jelent. Egyfelől azt, hogy a növekedési ütem gyors visszapattanást mutat a válság után, másfelől pedig azt, hogy amióta elkezdték mérni a statisztikusok – 1995-től – a mostani módszertan szerint a GDP gyarapodását, soha nem tapasztaltak ekkora emelkedést. Tudniillik az eddigi rekord a 2018-as 5,4 százalék volt. Ami pedig a 2022-es eddigi produkciót illeti: a jelek szerint a magyar gazdaság növekedési pályája a kedvezőtlen külső körülmények ellenére sem lassít. A szomszédban zajló, valamint elhúzódó háború ellenére is több mint hatszázalékos a hasítás. Miként azt a KSH közölte: a szóban forgó eredményhez az aszály sújtotta mezőgazdaságon kívül valamennyi ágazat hozzájárult. Jól muzsikált az ipar, a kereskedelem, a turizmus, a pénzügyi ágazat és az infokommunikáció. Amennyiben matematikai oldalról nézzük az idei technikai recesszió esélyeit, arra két negyedév mínuszos bezuhanása szükséges. Feltételezve a növekedés lassulását az év hátralévő részében, ezt nagyon nehéz lesz összehozni.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány célja, hogy Magyarország lokális kivétel legyen az európai kontinentális válságban, amihez adottak is a megfelelő alapok, hiszen hazánk az elmúlt időszak minden kríziséből megerősödve került ki. Aki esetleg elfelejtette volna, az elmúlt évtizedben számos válsággal, például pénzügyi, migrációs és egészségügyi krízissel kellett szembenézni, és ezek a gyomros ütések rendkívüli mértékben megviselik a világ, de azon belül is Európa gazdaságát. Tudvalévő, hogy a magyar gazdaság erős külgazdasági becsatornázottsága miatt az az érdekünk, hogy az európai gazdaság se szenvedjen. Valószínűleg a feketeleves még hátravan, hiszen az az energiaellátási válság, amely a horizonton kirajzolódik, rendkívül nehéz jövőképet vetít a kontinens elé. Bár a nyugat-európai politikusok gyakran kinyilatkoztatják, hogy hipp-hopp, leválnak az orosz gázról, látva az intézkedéseket, a választópolgárok reakcióit, nagy a riadalom számos Lajtán túli országban.

Visszatérve a hazai gazdasági folyamatokra, a jó bázist a tizenkét éve folytatott beruházásösztönző gazdaságpolitika adja, amely arra épül, hogy Magyarországon a legalacsonyabbak az adóterhek, megszorítások helyett a válságok alatt is a munkanélküliség megelőzését támogatták, illetve olyan környezet jött létre, amelyben megéri dolgozni és munkahelyeket létrehozni. Ez a gazdaságpolitika válságállónak bizonyult, amit bizonyítanak a tavalyi, valamint az idei beruházási, foglalkoztatottsági, növekedési és exportrekordok is.

Recessziót persze lehet jósolni, de addig is maradjunk a tényeknél; elég beszédesek a számok!

A szerző a Figyelő.hu főszerkesztő-helyettese

Borítókép: Megkezdődik a CLA 250 e Coupé és a CLA 250 e Shooting Brake hibrid modellek gyártása a kecskeméti Mercedes-gyárban (Fotó: Móricz-Sabján Simon/Világgazdaság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.