idezojelek

Gorbacsov, a dinamit

Alfred Nobel találmányához lehetne hasonlítani azt az embert, aki felrobbantotta azt a birodalmat, amelyet az orosz cárok évszázadokig építgettek.

Cikk kép: undefined
Fotó: AFP/Pascal GUYOT

Talán Alfred Nobel találmányához lehetne hasonlítani azt az embert, aki bő öt év alatt felrobbantotta azt a birodalmat, amelyet az orosz cárok évszázadokig építgettek, és egy keveset még egy régebbi elődje, Sztálin is hozzátett. Ki is volt ez az ember, akit a Szovjetunió országhatárain túl valóságos mítosz övezett, hisz ő alakította a titokzatos, és végre „európai”, emberarcú szovjet pártvezért?

Mindkét nagyapja megszenvedte a harmincas évek „tisztogatásait”: egyik azért került lágerbe, mert kulák volt, a másik pedig „trockista” elhajlásért. Ám a legrosszabbat megúszták és hazakerültek, ahogy apja is a világháborúból. Innentől kezdve az 1931-ben született Mihail Szergejevics Gorbacsov élete igazi sikersztori. 1950-ben vizsga nélkül felveszik a moszkvai Lomonoszov Egyetem jogi karára, ami szinte példa nélküli. 

Talán közrejátszhatott benne, hogy ekkor már a párt tagjelöltje, és a 15 éves kora óta folytatott segédkombájnos munkájáért komoly állami kitüntetéssel rendelkezett.
Az egyetem befejezése után a karrierje rakétasebességgel haladt előre. Mindössze tíz napot dolgozott a szakmájában, saját kérésére a helyi Komszomol apparátusába került.

Nagyon gyorsan sikerült átugrania a lépcsőfokokon, mert 1970-ben már a sztavropoli határvidék pártbizottságának első titkára, nyolc év múlva pedig már Moszkvában van és a KB egyik titkára, majd 1982-től a Politbüro állandó tagja. Gorbacsovnak volt egy-két nagyon befolyásos pártfogója. Ő Andropovra szokott hivatkozni, mint olyanra, aki őt kedvelte, de inkább a mindenható Szuszlov volt a mentora, és Gromiko is támogatta.

A Politikai Bizottság életkora és a három pártfőtitkár (Brezs­nyev, Andropov, Csernyenko) alig több mint két éven belül lezajlott díszes temetése arra ösztönözhette a párt legfelső grémiumát, hogy fiatal, lehetőleg hatvan év alatti vezetőt válasszanak. Ilyen pedig csak egy volt köztük: Gorbacsov. A komoly vetélytársnak számító Romanov is elmúlt már hatvanéves 1985 márciusában, amikor Gorbacsov lett a Szovjetunió első számú vezetője.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ kapott egy joviális úriembert, aki tud mosolyogni, aki csinos és angolul jól beszélő, intelligens feleségével együtt képes lenyűgözni nyugati tárgyalópartnereit, mondhatni az egész nyugati világot. Ám mi volt valójában a színfalak mögött, amelyek mögé kevesen látnak, de pár év múlva az ország elkezdi nyögni az elismerések, a mosolyok árát?

A latin mondás szerint „halottról jól, vagy semmit”. Nem jót, ahogy sokan ismerik, hanem jól, tehát az igazat. Mihail Szergejevicsről pedig az igaz rombolja a mítoszt, bár az már nagyon megkopott még életében, és erről ő maga gondoskodott. Sokat elmondhat személyiségéről, hogy a családját körülvevő személyzet nagyon negatívan nyilatkozott a szolgálatról. A világ egyik legfontosabb vezetője, a szovjet nukleáris fegyverzet felelőse otthon sosem állt a sarkára, otthon más volt a főnök, aki egyébként nagyon képzett és okos nő volt.

Két év peresztrojka és glasztnoszty után a lakosság azt vette észre, hogy a szekér mintha nem igazán jó irányban haladna. Ment a nagy handabandázás, az életszínvonal pedig még a brezsnyevi éra pangásához képest is kezdett romlani. Ami azért nem kis teljesítmény volt. Az áruk folyamatosan tűntek el az üzletekből, és vélhetően már ekkor megjelent egy réteg, amely tudta, hogy a pénz semmit nem ér, áruba kell azt fektetni.

A 80-as évek végére már be kellett vezetni a jegyrendszert cukorra, mosóporra meg sok másra is, miközben Gorbacsov üres frázisokat pufogtatott. Az alkoholtilalom bevezetése a már akkor is erős gyökerekkel rendelkező bűnözői csoportokat újabb bevételhez juttatta. 

A szövetkezetek engedélyeztetése után gombamód szaporodtak a kisvállalkozások, ám ezek közül a legéletképesebbek vezetése a bűnözői körök vagy a nómenklatúra embereinek a kezében futott össze. A lakosság pedig szó szerint gyűlölte a pártvezetést, és az általuk meghirdetett nyíltságnak köszönhetően ezt már szóvá is tehette.

A kommunizmus építésének és a proletár internacionalizmus meghirdetésének köszönhetően az évtizedek alatt még jobban keveredett etnikailag az ország lakossága. Amíg vaskézzel irányították a hatalmas országot, addig ez nem okozott gondot, ám a gyengekezű Gorbacsovnál már ezres nagyságrendben lehetett számolni a halottakat a nemzeti villongások következtében. 

Baku mellett azeri–örmény összecsapás rengeteg halottal, Közép-Ázsiában szinte havi jelleget öltő nemzeti villongások. Gorbacsov pedig csak beszélt, beszélt, ismételgette, hogy ő csak jót akart. Ő csak meg akarta reformálni a kommunizmust, a Szovjetuniót. A történelem viszont azt mutatja, hogy a reform neki sem sikerült, a szétverés viszont igen.

Ehhez az utolsó szögek egyikét éppen az 1991. ­augusztusi puccsal verték az ország koporsójába. Ma már ismert, hogy Gorbacsov is tudott az egészről, de ő kívülállónak akart mutatkozni. Az izoláltság látszatát igyekezett kelteni: ha sikerül, úgy is jó, ha nem, akkor is. Itt viszont kiderült, hogy nem ismeri az országát, mert egy kommunisták által szervezett puccsal a kommunisták ellen a lakosság nem tudott mit kezdeni. Meg nem is akart, elegük volt mindenből. Valami újat vártak, ahol van dobozos sör és farmernadrág. Megkapták, és cserébe az államuk felbomlásával fizettek.

Ha jó emberismerő Gorbacsov, akkor Jelcinből nem csinál nemzeti hőst, aki szabadságot ígérve Oroszországnak, felravatalozta a Szovjetuniót. Talán ekkor még megakadályozhatta volna, hogy Jelcin ukrán és belarusz kollégáival Belovecsaja Puscsában aláírja a Szovjetunió megszüntetéséről szóló okiratot. 

Nem véletlenül mondta Jelcin, hogy azért a lengyel határ mentén gyűltek össze, hogy el tudjanak menekülni, ha Gorbacsov a letartóztatásukról döntene. Ám nem döntött róla, annak ellenére sem, hogy a különleges egységek parancsnoka erre engedélyt kért. Ő szokás szerint vállat vont, nem volt tisztában vele, hogy már régen kiengedte a dzsinnt a palackból.

Nagy vetélytársa, Jelcin nem volt vele annyira elegáns, mint ő fordított esetben. Gorbacsov még elnökségének utolsó napját töltötte, de Jelcin már parancsba adta a Gorbacsov nevével ellátott tábla eltávolítását az iroda ajtajáról. Természetesen a Nyugat nem maradt hálátlan, magánemberként később rengeteg meghívást kapott, az alapítványát kitömték pénzzel. Még pizzát is reklámozott a 90-es években az egykori pártfőtitkár, az első és egyben utolsó szovjet elnök. Nem éppen hibátlan életmű.

A szerző történelemtanár, volt idegenvezető az egykori Szovjetunióban

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.