idezojelek

Sötét jövő a villamoson

Nem a valamikori kommunista történészféléktől kell féltenünk a magyar jövőt és fiataljaink elméjét.

Cikk kép: undefined

Itt a szeptember, megkezdődött az iskola, egyre több fiatal van a villamoson. Külön öröm és óriási eredmény, hogy olvasnak – és nem mindenki a mobilját nyomogatja. Például ez a máris lelkes és elmélyült ifjonti entellektüelnek tetsző fiú is itt mellettem, a könyv borítója is jól látható, elszántan bújja. XIX. század végi, XX. század eleji jellegzetes szakállas-bajuszos férfifej alatt a cím: Csupa hajdani eszelős. Írások az 1900 és 1945 közötti Magyarországról és emlékezetéről.

A kép eddig, valljuk be, gyönyörű. Még a cím is, az utalás Ady egyik legszuggesztívebb, nagy versére, a magyarság sorsát igen eredeti módon megvillantó – Szerb Antal által is megkülönböztetett módon kiemelt – Az eltévedt lovasra. („Csupa vérzés, csupa titok, / Csupa nyomások, csupa ősök, / Csupa erdők és nádasok, / Csupa hajdani eszelősök.”) Még rokonszenves-együttérző végigpillantást is el tudok képzelni, könnyes-felelősségteljes, empatikus-azonosuló szemlét ezen szédítő csaknem fél magyar évszázad fölött, amely minden ellentmondásával a boldog békeidők utolsó másfél évtizedét, azután a szörnyűséges első világégést hozta az irtóztató, károlyis-Kun Bélá-s-trianonos végkifejlettel, majd a heroikus kikapaszkodást, az életben maradás, a hősies és végtelenül tiszteletreméltó talpra állás és megerősödés időszakát, koronaként az etnikai határok visszaállításával – majd újra a rémálom-szerencsétlenségek sora, háború, Don, megszállások, ostrom… Látni, ahogyan mindez fiataloknak adagolódik, nagy-nagy érdeklődéssel olvasva, hát nem nagyszerű?!

Hát nem! Sőt! Részlet az összeállítás ajánlójából: „a kötet válogatást ad a fiatal történész elmúlt években született cikkeiből és recenzióiból. A néhol provokatív, de mindig elgondolkodtató, informatív, színes és humort sem nélkülöző szövegekben »rövidlátó Supermanként« elevenedik meg Tisza István, megismerhetjük Károlyi Mihályt, aki köztársasági elnökként a saját birtokán kezdte a földosztást, vagy éppen Jászi Oszkárt, akinek tévedéseiben is igaza volt. Megtudhatjuk, hogy mit konspirált valójában a démonizált Galilei Kör, hogy miért tört ki az őszirózsás forradalom, és hogy milyen volt a proletárdiktatúra 133 napos »vörös farsangja«, a vörösterror, majd az azt követő fehérterror, Horthy Miklósról pedig kiderül, hogy miért méltatlan a kultuszára. Úgy lehet olvasni ezt a gyűjteményes kötetet, mint egy regényt.”

Ahogy elnézem itt az 1-es villamoson ezt a jó arcú, értelmes tekintetű, rokonszenves fiatalembert: úgy is olvassa.

Sötét jövő előtt állunk, barátaim.

A fiatal történész, ki fenti jeles kollekciót összeállítá: az a Csunderlik Péter, aki először a 133 napos, Tanácsköztársaságnak becézett vérvörös lidércnyomás áldozatainak százait relativizáló kijelentéseivel vált hírhedtté. Most még azt is megtudhatjuk róla, hogy „a magyarországi baloldali radikális mozgalmak és a Tanácsköztársaság történetének és emlékezetének kutatója”, továbbá – fontos – hogy „hadakozott a közkeletű történelmi tévedésekkel vagy egyenesen hazugságokkal, és bírálta a Nemzeti Együttműködés Rendszerének emlékezetpolitikáját”.

Aha. Ahogy Zrínyi Miklós mondaná:

ha az Isten az hazámhoz való szeretetet reám tette, ímé kiáltok, ímé üvöltök: hallj meg engem, élő magyar, ihon a veszedelem! Ihon az emésztő tűz!

Bizony.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem idős, megcsontosodott, valamikori kommunista pártkatonából holmi publikáló történészféléktől, elaggott-cinikus örök relativizálóktól, krónikus-agyhalott örök deheroizálóktól és hasonlóktól kell féltenünk a magyar jövőt, fiataljaink elméjét és úgy általában az eljövendőt. A sötét jövő most itt és így jelenik meg a villamoson. Ebben a képben. Ebben a látványban. Ha úgy teszik, a Momentum-ifjak és a hasonlók könyvvé – borzalom: Gutenberg-galaxis-produktummá – változtatott formájában.

Néma döbbenetben nézem, nézegetem ezt a bőszen olvasó fiatalt az 1-es villamoson. Úgy érzem, meglehet, ez már mindig így lesz ezután, az idők végezetéig. Még szerencse, hogy azután, nem is olyan sokára, leszáll. A Honvédkórháznál.

A szerző író, újságíró

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.