idezojelek

Alapjogok ütközése a pedagógussztrájk apropóján

Az a politikai erő, amely hatalmi érdekből tudatosan kiskorúak ezreit utcára viszi, nem méltó a választók bizalmára!

Cikk kép: undefined
2022. 10. 12. 8:30
Fotó: Lakatos Péter

Az általános és középiskolai tanárok átlagbére európai összehasonlításban is alacsony, a késői Kádár-korszaktól napjainkig jelentős elmaradást jelent, s ez azzal a veszéllyel jár, hogy a jövedelmükkel elégedetlen oktatók egy része a magánszférában vállal munkát, sok esetben diplomásként fizikai munkát. A valós bérproblémák miatti szociális feszültséget a politikai ellenzék általában előszeretettel használja politikai feszültségkeltésre. Különösen így van, ha a szakszervezetekkel hagyományosan jó viszonyt ápoló baloldal (DK, MSZP) van ellenzékben. A szakszervezetek és a baloldali pártok az elmúlt hetekben pedagógussztrájkot hirdettek, a sztrájk mellett utcai demonstrációkra, középiskolai diákok részvételével tartott élőláncra és hídblokádra is sor került.

A fenti események kapcsán különböző alkotmányos alapjogok ütközhetnek: a sztrájkjog a közoktatáshoz való részvétel jogával, sérülhet az oktatók, szülők és diákok véleménynyilvánításhoz való szabadsága, hátrányos megkülönböztetés érheti az oktatási intézmény vezetőivel ellentétes véleményt nyilvánító oktatót, diákot, továbbá felmerülhet, hogy 14–18 év közti kiskorúak milyen feltételek között élhetnek gyülekezési jogukkal.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közoktatási intézményekben végzett sztrájk esetén két, Magyarország alaptörvénye által is biztosított alkotmányos alapjog – a sztrájkjog és az alapfokú és középfokú oktatásban való részvételhez fűződő alapjog – ütközik egymással. Mindkét alapjog olyan módon biztosítható, hogy egy tanársztrájkhoz csatlakozó oktatási intézmény köteles biztosítani, hogy megfelelő számú pedagógus tartózkodjon az iskolában, így az oktatás legalább összevont órákkal megtartható legyen.

Súlyos alapjogsértést követ el az az iskolavezető, aki pedagógussztrájk idején felmond a pedagógusnak, a sztrájkban való részvétel vagy a sztrájkhoz csatlakozás hiánya miatt. Ha az iskola vezetője rossz munkavégzés vagy magatartásbeli problémák miatt fel akar mondani valamely alkalmazottjának, azt semmiképpen ne sztrájk idején tegye, mert utóbbi esetben közvetett hátrányos megkülönböztetés gyanúja állhat fenn.

A jelenlegi helyzetet bonyolítja, hogy a pedagógus szakszervezetek és a baloldali pártok utcai demonstrációt, élőláncot szerveztek, amelyen több budapesti középiskola vezetése, tanárai is részt vettek. Az oktatási intézmények dolgozóinak, kiskorú, de nem gyermekkorú diákjainak, valamint a diákok szüleinek joguk van mind az aktív, mind a passzív véleménynyilvánításhoz. Ennek része lehet, hogy valaki mind a sztrájkkal, mind a tüntetéssel egyetért, a béremelést és a sztrájkot helyesli, de az utcai demonstrációtól és az ellenzék politikai céljaitól elhatárolódik, szülőként vagy tanárként nem ért egyet a kiskorúak politikai akciókba való bevonásával, abban az esetben sem, ha felnőttként maga részt vesz a tüntetésen, a zavartalan közoktatást fontosabbnak tartja a sztrájknál, vagy akár nem nyilvánít semmilyen véleményt e tárgykörben.

Az oktatási intézmény vezetőjével, fenntartójával, a tantestület többségével ellentétes nézetet valló tanárok, a tanárokkal, diákok többségével ellentétes nézetű diákok, szülők nem szenvedhetnek hátrányos megkülönböztetést (rossz osztályzatok, büntetések, kiközösítés, nyilvános online listázás stb.) politikai véleményük kinyilvánítása, annak hiánya, avagy az utcai demonstrációhoz való csatlakozás vagy nem csatlakozás miatt.

A múlt héten a pedagógusok béremelésének ürügyén indult utcai demonstráció része volt egyes fővárosi gimnáziu­mok tanárai és diákjai által szervezett élőlánc. A fentiek egy fontos alapjogi kérdést vetettek fel: a tizennegyedik életévüket betöltött, de tizennyolcadik életévüket be nem töltött kiskorúak gyülekezési jog hatálya alá eső rendezvények való részvételi jogát.

Az alaptörvény kimondja, hogy mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez. A gyülekezési törvény sem állít fel életkori korlátot a gyülekezéseken való részvételhez. A gyülekezés békés jellegét biztosíthatja, ha a szülők gyermekeikkel jelennek meg tüntetéseken, utcai demonstrációkon vagy akár a gyülekezési törvény hatálya alá nem eső, de politikusok által tartott ünnepi rendezvényeken. A tizennegyedik életévüket betöltött kiskorúak, különösen a nagykorúság küszöbén, baráti társaságokban maguk is részt vesznek ilyen rendezvényeken.

A gyülekezésen való önkéntes részvétel (vagy annak ellenkezője) a gyülekezéshez fűződő szabadság fontos eleme. A munkáltató, akitől a munkavállaló anyagi, jogi függésben van, nem tilthatja meg dolgozóinak a tüntetésen való részvételt, de nem is kötelezheti a munkavállalót a demonstráción való megjelenésre.

A kiskorú, érzelemvezérelt, könnyen formálható nézetrendszerű diákok e téren sokkal kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, mint a tanáraik. Az egyértelmű, hogy az iskola vezetése, az osztályfőnök vagy a szaktanár nem kötelezheti, nem is tilthatja diákjainak a részvételt, s nemcsak az megengedhetetlen, ha ezt szankciókkal való fenyegetéssel akarja elérni, de az is, ha jutalommal próbál hatni a középiskolásokra.

Nem minden esetben joggal való visszaélés, ha tanárok, diá­kok, szülők együtt vesznek részt egy utcai demonstráción, de ilyen esetben a szülők és a diákok együttes írásbeli véleményének kikérése lehet csak garancia arra, hogy kiskorúakat aljas indokból ne használhasson fel eszközként valamely politikai szereplő. Ha valamely tüntetni nem akaró, vagy a tanárok akarata ellenére tüntető diákot a fentiek miatt bármilyen szankció, kiközösítés vagy más jogsérelem érné, az állampolgári jogok biztosához (ombudsman) fordulhat.

Az a politikai erő pedig, amely hatalmi érdekből tudatosan kiskorúak ezreit utcára viszi, joggal való visszaélést követ el, és nem méltó a választók bizalmára!

A szerző alkotmányjogász

Borítókép: Demonstrálók a Margit hídon a pesti hídfőnél 2022. október 5-én (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.