idezojelek

Válságból lehetőség – hazánk ellenállóképessége a családokban rejlik

A kutatás a magyarok közérzetét, boldogság-, biztonság-, egészség- és elégedettségérzését vizsgálta.

Cikk kép: undefined

A lelki egészség világnapja alkalmából mutatta be a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (Kincs) azt a csaknem két éve tartó kutatását, amely a magyarok közérzetét, boldogság-, biztonság-, egészség- és elégedettségérzését vizsgálta havi rendszerességgel. Egyedülálló kutatásról van szó, egyrészt a hosszú időtartama miatt, másrészt mert egy igazán különleges időszakot ölel fel a felmérés. Egy válságokkal teli, embert próbáló időszak van a hátunk mögött, sőt előttünk is: migráció, pandémia, háború, energiaválság. 

Mindezek ellenére összességében az látható a kutatás eredményeiből, hogy a magyarok lelkiállapota, közérzete stabil, a magyar emberek kiegyensúlyozottak, és képesek megküzdeni a problémákkal.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A számok azt igazolják, hogy a magyarok bajnokok a küzdeni tudásban: ha padlóra is visz minket egy balhorog, rögtön talpra állunk, és végül győztesként jövünk ki a ringből.

A válságok ellentmondásos jelenségek: politikai stabilitás és cselekvőképesség hiányában zsákutcák, ezek birtokában viszont lehetőségek és ugródeszkák is lehetnek. 

Emlékezhetünk, így volt ez a koronavírussal is: még a járvány előtt, 2019-ben sem dolgoztak annyian hazánkban (egy addig soha nem látott mértékű foglalkoztatottság idején), mint a járvány után, 2021 őszén, amikor rekordmagasságba emelkedett a foglalkoztatottak száma, elérve a 4,7 millió főt.

Nem rejtett célunk és komoly esélyünk, hogy a mostani háborús válságból is erősebben jöjjünk ki, mint ahogyan belekerültünk. Ugyanis – és erről ad számot a Kincs kutatása is – pandémia, háború, energiaválság ide vagy oda, az elmúlt tizenkét év politikai stabilitása és a családbarát kormányzati intézkedések olyan gazdasági és társadalmi környezetet teremtettek, amely egyértelműen hozzájárul a magyarok lelki erejének, azaz a boldogság, az egészség, a biztonság és az elégedettség érzésének növekedéséhez és erősödéséhez. Az a kiszámíthatóság és tervezhetőség, amely a kormányzást és annak az egyik legfontosabb pillérét jelentő családpolitikát meghatározza, egyértelműen a kulcsa annak, hogy a magyar családok lelkileg is megerősödtek, így pedig jobban meg tudtak küzdeni a felmerülő nehéz­ségekkel. Az is világosan megállapítható, hogy az emberek jó közérzete szoros összefüggést mutat a kormány családbarát intézkedéseivel: a baloldal által elvett 13. havi nyugdíj visszaadása, valamint annak bejelentése, hogy a családok visszakapják az egy évig befizetett személyi jövedelemadót, láthatóan hozzájárult a közérzetmutatók emelkedéséhez. 

Ugyanígy elmondható ez a kormány sikeres járványkezelése, a különböző családtámogatási intézkedések és az elhibázott uniós szankciós politikára adott kormányzati válaszok (benzinárstop, élelmiszerárstop meghosszabbítása, tűzifa biztosítása, rezsiszabályok pontosítása) kapcsán is.

A magyar családpolitika legnagyobb erénye tehát éppen az, hogy stabilitást és kiegyensúlyozottságot biztosít a magyar családoknak.
Mindez arra is felhívja a figyelmet, hogy olyan alapokra kell helyezni az országot politikai és gazdasági értelemben egyaránt, ami a válságokban is megállja a helyét. Magyarországnak ilyen tűzben kipróbált aranya a család. Az ország ellenálló képessége a családokban rejlik. Tisztán látszik a kutatás számai­ból, hogy a család a boldogság forrása mind az egyénnek, mind a társadalomnak. Sokat mondó az a mutató is, amely szerint az életükkel éppen a kisgyermeket nevelők voltak a legelégedettebbek. Azok, akik családban élnek, gyermeket nevelnek, stabil párkapcsolatban élnek, az átlagosnál is jobb közérzetmutatókkal rendelkeznek a felmérés számai alapján. 

A család tehát megtartó erővel bír, biztonságot, örömet és értelmet ad a mindennapok küzdelmeiben.

A kutatás eredményei nemcsak arra mutatnak rá, hogy a felnőtt magyar lakosság minden nehézség ellenére alapvetően kiegyensúlyozott és boldog, hanem arra is, hogy a magyarok lehetőségként ragadták meg a válság időszakait, hogy a válságból lehetőséget kovácsolnak a családok. Minden esélyünk megvan tehát, hogy a mostani válságból is erősebben jöjjünk ki.
A szerző a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért elnöke

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.