idezojelek

A jegybank és a balos „shortoló zombik”

Csak úgy sorjáznak az indulattól átitatott minősítések a Magyar Nemzeti Bank legutóbbi intézkedéseivel kapcsolatban.

Cikk kép: undefined

Hiteltelenség, kudarc, káosz, remegő láb, butaság – csak úgy sorjáznak az indulattól átitatott minősítések a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legutóbbi intézkedéseivel kapcsolatban. Jól ismert szereplők: Surányi György, Király Júlia, Róna Péter, Simor András vagy a régóta nem látott bukott, volt balos pénzügyminiszter, László Csaba támadásai látszólag sok mindenre irányulnak, de egy elem közös bennük: a jegybank monetáris tanácsa végzetes – ha nem halálos – bűnt követett el akkor, amikor lezárta az alapkamat-emelési ciklust, majd nem sokkal később egy másik lépésben jelentősen megnövelte az úgynevezett irányadó kamatot. Egyik intézkedésével korlátot állított egy esetlegesen elszabaduló kamatspirál elé, a másikkal pedig visszafordította a rohamosan gyengülő forint árfolyamát.

Na de dióhéjban mi is történt valójában? Az MNB szeptember végén leállította Európa leghosszabb kamatemelési ciklusát, mert biztosítottnak látta az infláció középtávú hatékony letörését. Egy nappal később azonban támadás érte az Északi Áramlat gázvezetékeket, illetve a Fed is csavart egyet a világot kordában tartó dollárkorbácson. Így az amúgy is kritikus pénzpiaci környezetben érkeztek meg drága shortoló „barátaink”, hogy érvényesítsék megbízójuk kívánalmát. A forint rohamosan gyengült egészen az euróhoz képest 432 forintig, az MNB pedig lépett. De kőkeményen. A képzeletbeli sorompó leengedésével megakadályozta a forint árfolyamának elszabadulását, ezáltal országunk nyomás alá helyezését.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem valós tehát, hogy bármi rossz történt volna azzal, hogy a jegybank beavatkozott. Ez a feladata: lépéseivel stabilizálta a piacot. A hazai hitelek és megtakarítások piaci kamatait erőteljesen meghatározó alapkamatot ráadásul más okból is indokoltan állította meg a jelenlegi szintjén a monetáris tanács. A Magyar Nemzeti Bank mozgásának egyetlen igazi „horgonya”, az infláció ugyanis fényjeleket mutat a sötét alagút végén. S ezek a jelek nem a szemből közelgő gyorsvonat lámpáit, hanem a megalapozott remény világosságát jelentik. Az előrejelzésekből már kiolvasható: a járvány és a háború okozta piaci sokkok hatásait a jövő év második felére már nagy eséllyel ledolgozhatja – persze, ha nem történik megint valami rendkívüli – a magyar gazdaság. Az MNB inflációs előrejelzése szerint az árak emelkedése 2024-ben ismét a három százalékos szint közelében járhat majd.

Mindemellett abban is nehéz – józan ésszel gondolkodva – kivetnivalót találni, hogy az irányadó kamatok szokottnál is erőteljesebb és szigorúbb, mondhatni drasztikus emelésével a monetáris tanács megállította a forint vesszőfutását. Lépni kellett, hiszen az ilyen beavatkozások végső soron mindannyiunk pénztárcáját érintik, az euró további drágulásának megakadályozása ráadásul a külföldről behozott alapanyagokra és termékekre építő vállalkozásoknak is mentőövet jelent.

Lehetne még hosszan sorolni a jegybanki intézkedések mögött álló érveket, annyi azonban már a fentiekből is látszik: ezeket az MNB alapfeladatát és a közérdeket szolgáló lépéseket nemigen lehet megkérdőjelezni, a beavatkozások pedig elérhetik a hatásukat. Mégis, vannak, akik megkísérlik a lehetetlent és – a szakmaiság álarca mögé rejtőzve – világgá kiált­ják fékezhetetlen indulataikat. A jegybankot máskor is bőszen támadókról van ezúttal is szó, ugyanakkor most mintha egyesült volna a kórus. Mindenkinek ugyanaz a legfőbb problémája: vajon miért avatkozott be a jegybank a forint árfolyamának emlékezetes száguldásába?

A fenti egyszerű kérdést szakmai köntössel palástolók komplett elemzéseket is összeállítottak annak érdekében, hogy a zsebbe vágó MNB-lépés iránti fájdalmukat megfelelően becsomagolják. A gond csak az, hogy állításaik sorát a jegybank időközben megjelenő szakmai reagálásai tételesen cáfolták. Alaposan összevetve a kettőt pedig ismét csak a pőre kérdés marad: ha még sincs az MNB intézkedéseiben kivetnivaló, akkor miért jelent ekkora gondot az, hogy a beavatkozási folyamat eredményeként csaknem harminc forinttal ismét olcsóbbá vált a korábban folyamatosan dráguló euró? Miért ragadtat valakit durva jelzőkre egy olyan lépés, amely vitathatatlanul szolgálja a köz érdekét? Talán azért, mert egy másik érdeket sért, mégpedig a befektetőkét?

Miközben jelenleg és alapvetően mindenkinek kedvező a forint ismételt erősödése – amit a jegybank előidézett –, hogyan okozhat az a befektetők egy részének mégis veszteséget? Idegen szóval shortolásnak nevezik azt a jelenséget, amikor valaki egy értékpapír árának csökkenésére vagy jelen esetben a forint gyengülésére spekulál. Egy nem túl egyszerű lépéssorozattal, de létezik bevett és legális megoldás arra, hogy egyesek mások kárán degeszre keressék magukat – akár egy ország kárán is.

Ezt gátolta meg az irányadó kamatláb nagymértékű megemelése. Ez meglepte azokat, akik éppen jelentős hasznot vártak a forint árfolyamának elszabadulásából. A baloldali-liberális közgazdászok jól ismert személyiségei közül most egyszerre többeknél is elszakadt a cérna, az irányadó kamatlábra nagyon megharagudtak. A jegybank lépéseivel kapcsolatban legalább már a legutóbbi választások vagy még régebb óta hallgató „shortoló zombik” tehát most ismét feltámadtak. Itt kísértenek megint közöttünk. Csak az a lényeg, hogy bármilyen ruhát vesznek magukra, bármennyire még mindig a független szakértő szerepét játsszák, tudjuk, hogy valójában mi is az érdekük.

A szerző közíró

Borítókép: A Magyar Nemzeti Bank cégtáblája az épület bejárati kapuja mellett a főváros V. kerületében a Szabadság tér 8–9. szám alatt (Fotó: MTVA/Róka László )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Brüsszel, a zsarnokság fővárosa

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.