idezojelek

Párbaj Tisza István és a hazaáruló vörös gróf között

Károlyi Mihályt 1923-ban, távollétében a magyar bíróság hűtlenség és hazaárulás vádjával elítélte és vagyonától megfosztotta.

Cikk kép: undefined
2023. 01. 02. 7:30
Fotó: Faludi Imre

Bár minden új esztendőre illik derűvel és bizakodó várakozással tekinteni, Magyarország 2023-as évére árnyékot vet az ukrajnai háború, az Európai Unió önsorsrontó politikája és a hazai balliberális ellenzék kormányellenes aknamunkája. Az izgága, idegen érdekeket szolgáló baloldalról eszünkbe jut, hogy e társaság egyik szellemi elődje éppen száztíz évvel ezelőtt gondoskodott a jóravaló magyar polgárok újévi közérzetének rongálásáról.

Károlyi Mihály, a kommunistákkal egész életében szimpatizáló vörös gróf 1913. újév estéjét találta alkalmasnak, hogy a Nemzeti Kaszinóban megsértse gróf Tisza István miniszterelnököt. Először tüntetően nem fogadta Tisza köszönését, majd szóváltásba keveredett vele. Károlyi a provokatív magatartással elérte, hogy Tisza – a kor úri szokásának megfelelően – a sértésért párbajjal szerezzen elégtételt magának.

Károlyi ádáz politikai ellenfele volt a nemzete iránt elkötelezett, nála jóval nagyobb formátumú Tiszának. Az otromba viselkedéssel elérte, hogy neve – egy nagy hírértékű párbaj kapcsán is − együtt szerepeljen a miniszterelnökével. 

Mindketten jó vívók voltak, s kardpárbajban állapodtak meg. Azt azért leszögezhetjük, hogy egy ilyen megméretéshez jóval több bátorság kellett, mint egyes mai ellenzéki nyikhajok parlamenti pimaszkodásaihoz.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Rákossy Gyula vívómester termében január másodikán lezajlott, rendkívül hosszú (ötvenöt perces) küzdelem a harminckettedik összecsapásnál, a több sebből vérző Károlyi harcképtelenségének megállapítása után ért véget. Bár a kitűnően vívó Tisza a mérkőzést – akárcsak kormányát és ellenzékét – határozottan kézben tartotta, s ügyesen hárította el az indulatból támadó Károlyi meg-megújuló rohamait, mégis eltöprenghetünk azon, miként alakult volna Magyarország újkori történelme, ha akkor a felek valamelyike olyan károsodást szenved, ami miatt nem folytathatja politikai, közéleti pályafutását.

Károlyi ugyan értett a kardvíváshoz, de politikai nézetei és döntései – hatalomra kerülésével különösen − sok kárt okoztak a nemzetnek. E károkozások összefüggtek azzal, hogy a vörös gróf hadilábon állt a becsülettel, a tisztességgel, a hagyományos erkölcsi értékekkel. Jellemtelenségének egyik kirívó megnyilvánulása volt a pártkassza „nagyvonalú” kezelése.

 A Tisza István meggyilkolásával kapcsolatos, 1920. augusztus 2. és szeptember 15. között lezajlott hadbírósági tárgyaláson elhangzott tanúvallomások egy részéből kiviláglik: Károlyi olyan embereknek utaltatott ki szabálytalanul óriási összegeket, akik ugyanolyan szabálytalanul fizettek különféle szolgálatokért, ideértve gróf Tisza István meggyilkolását is.

Pethő Tibor újságíró-történész (a Magyar Nemzet egykori főszerkesztője) 2010-ben megjelent egyik tanulmányában több, a nyilvánosság előtt ismeretlen vagy alig ismert információt közölt Károlyi viselt dolgairól. Ebben többek között közreadta, hogy a bukása után Ausztriába távozott Károlyit hamarosan megtalálta Masaryk csehszlovák elnök menedékjoggal összekapcsolt meghívása. Károlyi élt a lehetőséggel. Masarykkal és Benes külügyminiszterrel együtt próbálta megbuktatni Horthy Miklóst és leszereltetni a Nemzeti Hadsereget. Idegen csapatok bevetésétől sem riadt volna vissza, csak hogy elérje célját. Amikor Benesék látták, hogy Horthy helyzetét nem tudják megingatni, és a szovjet háborús veszély elmúltával nincs szükségük Károlyi közvetítő szerepére, ejtették őt.

Ezután a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság területén, Splitben kötött ki, ahol ismét kapcsolatba került régi jó harcostársával, Linder Bélával, aki odáig fejlesztette délszláv kapcsolatait, hogy még Pécset is odaadta volna a szerbeknek. Pethő Tibor így írt a történtekről: „Linder ekkor az SHS-állam [az 1918. december 1-jén létrehozott Szerb–Horvát–Szlovén Királyság] hadaitól megszállt Pécs polgármestereként, a Pécsi Szocialista Párt egyik vezetőjeként azt kívánta elérni, hogy Baranya vármegye, illetve a szintén Magyarországnak ítélt Észak-Bácska továbbra is délszláv fennhatóság alatt maradjon. A Pécsett kikiáltani kívánt, az SHS-állam védnöksége alá helyezendő Szerb–Magyar Köztársaság elnökévé Károlyit javasolta Linder. A gróf nem zárkózott el a megoldás elől, s több nyilatkozatban üdvözölte az autonómiakísérletet.”

Idén lesz száz éve, hogy Károlyi Mihályt 1923-ban, távollétében a magyar bíróság hűtlenség és hazaárulás vádjával elítélte és vagyonától megfosztotta. 

Hozzátehetjük: teljes joggal, hiszen Károlyi a megcsonkított Magyarország új kormánya ellen is kész volt szövetkezni bárkivel. Megbízható információk szólnak arról is, hogy anyagi támogatást fogadott el Beneséktől. A vörös gróf fejében meg sem fordult, hogy mindaz, amit ez idő tájt tett, közönséges hazaárulás. Úgy tűnik, ez a mai hazai balliberális ellenzék fejében sem fordul meg, amikor külföldi pénzek fejében idegen érdekeket szolgál. Reméljük, hogy nem tehetik büntetlenül. Mi pedig bízzunk egy nehézségeket leküzdő, a lehetőségekhez képest sikeres és nemzetet építő új esztendőben!
A szerző író, újságíró

 

Borítókép: Tisza István szobra a Kossuth téren (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Bábkormányt raknának a nyakunkba

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Szuverenitás? Nekünk? Minek?

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Élet helyett órák

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

A csúnya beszédtől a világháborúig

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.