idezojelek

Temetetlen múlt

Az emberek közé lövető volt miniszterelnök máig nem bánta meg a 2006-os őszi embervadászatot.

Pilhál György avatarja
Pilhál György
Cikk kép: undefined
Fotó: AFP

Több százan mentünk ki szerdán a megyeri temetőbe, pedig legtöbbünk csak újságból, korabeli híradásokból ismerte az ötvenévesen eltávozott Nagy Lászlót. De ez is bőven elég volt, hogy szál virággal, főhajtással ott álljunk a 2006-os Gyurcsány-terror emblematikus áldozatának ravatalánál. bő tizenhat évvel élte túl saját elpusztítását, létezésének és kálváriájának letagadását. 2006. október 23-án azért lőtték ki a bal szemét Gyurcsány Ferenc rendőrei, mert kiment a Fidesz ünnepi nagygyűlésére. Aznap ennyi elég volt ahhoz, hogy az ember megnyomorodjon. A tragédia után életben maradt, de az már nem volt élet.

Ez a megyeri búcsúztatás több volt, mint temetés – tiltakozás.

Schiffer András ügyvéd, expolitikus ezt írta a Facebookon: „Gyertyát gyújtottunk a 2006. őszi rendőrterror egyik, szeme világát elveszített és nemrégiben elhunyt áldozata, Nagy László emlékére. Ne engedjük, hogy a tettesek az áldozatok képébe röhögjenek!”

Én is ezért írom ezt a cikket: ne engedjük, hogy a tettesek a képünkbe röhögjenek!

Márpedig tizenhetedik éve ezt teszik: a szemünkbe röhögnek. A legfőbb megnyomorító nemhogy bocsánatot kérne, még le is tagadja az egészet. Sőt nekiáll följebb, kikéri magának. Ha tettével szembesítik, harsányan fölkacag, próbál megalázni. „Emberek szemét? Hány ilyen emberről tud ön? Beszélgessünk tisztességesen!” – ezekkel a szavakkal rázta le magáról Gyurcsány az érdeklődőket, amikor 2011-ben egy kiskunhalasi fórumon 2006-ról kérdezgették.

És nem szakadt rá az égbolt…

Skrabski Fruzsina dokumentumfilmes írja egyik bejegyzésében: „Odamentünk Gyurcsány Ferenc egyik rendezvényére, s én felszólítottam, kérjen bocsánatot a mellettem álló Nagy Lászlótól. De nem kért bocsánatot, vicceskedett, nem vett tudomást arról, hogy eljött hozzá az áldozata.” (A korabeli tudósítások egyébként tizennégy szemkilövésről és kétszáz súlyos sérültről számoltak be. A lelkileg károsodottakról nincs adat.)

Az emberek közé lövető volt miniszterelnök gátlástalanul belehazudik bárki képébe. Ő ilyen. Csak hát a tények makacs dolgok. Az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján elszabadult a pokol Budapesten. A Fidesz megemlékezéséről távozók Gyurcsány embervadászaival találták magukat szemközt. A rendőri intézkedések egyetlen mozzanata sem volt törvényes. Nem viseltek azonosító számot, vadászpuskákat és viperákat használtak, előzetes felszólítás nélkül ütötték-verték találomra kiszemelt áldozataikat.

A térfigyelő kamerák felvételeit persze utólag törölték – bennünk viszont ott maradt a kitörölhetetlen kép, ahogyan a magukból kifordult előemberek földön fekvőket ütnek, rúgnak, ahol csak érik.

Nem felejtjük el soha ezeket az azonosíthatatlan, bosszútól lihegő vadakat. Fellépésük maga volt a megtestesült állami terrorizmus. (Ami, ugye, sosem évül el!)

Magyar miniszterelnök magyar emberekre lövetett. Nem volt még ilyen a történelemben. (Brüsszel? Ugyan már… Onnan egy hervadt ejnye-bejnyére sem futotta. „Nemzeti hatáskör.”)

Persze szándékosan a nemzet forradalmának jubileumára tervezte provokációját a gyalázatos ember, aki többször elismerte, az ámokfutás óráiban állandó kapcsolatban állt a rendőri vezetőkkel. Főképp azzal a mameluk Gergényi Péter tábornokkal, akit pár nappal később Demszky Gábor főpolgármester „a főváros rendjének és biztonságának megszilárdítása érdekében végzett intenzív és innovatív munkájáért” kitüntetett.

Hogy Gyurcsány Ferenc utóbb megbánta volna a 2006-os őszi embervadászatot? Nagy László kilövetett szemét? Bármit? Ugyan! A „szeretetnyelv” megalkotója egyfajta nosztalgiával emlékszik vissza a történtekre, megizmosodva, a vastagbőrűek gátlástalanságával nyilatkozik. Még tisztogatási terveket is sző számunkra az „Orbán utáni világra”: „Nem lesz kegyelem, minden értelemben földönfutók lesznek! Nem lesz árokbetemetés, zárójel lesz, levegőtlen világ. […] Magukat is el fogják vinni. Nem is olyan soká. […] Amikor győzünk. […] És maguknak nem lesz kegyelem.”

(Kelt: Apró-villa, negyedik Fidesz-kétharmad.)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borítókép: Nagy László, aki 2006-ban a brutális rendőri fellépés miatt a fél szemét elveszítette (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gonosz Hook kapitány

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.