Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

idezojelek

Uniós kilátások: egy sok, kettő kevés

Jó esély van arra, hogy az általános válság ellenére a magyar gazdaság elkerülje a recessziót.

Szajlai Csaba avatarja
Szajlai Csaba
Cikk kép: undefined
Fotó: Zalai Hírlap

Akkor, amikor turistaként kontinentális reggelit kapunk Londonban, bőséges fogásra számíthatunk, gyakorlatilag egész nap kitart a tízórai betevő. Ezzel szemben Milánóban egy átlagos hétköznap már csak egy gyors kávé és egy briós jöhet szóba. Ezzel a „reggelis” hasonlattal be is lehet mutatni, hogy mi vár az európai gazdaságra 2023-ban. Lesz valami reggeli, de aligha lesz laktató.  

Nézzük csak az előrejelzéseket! Az Európai Bizottság prognózisa szerint az EU-ban a tavalyi, valamivel több mint háromszázalékos növekedést 2023-ban 0,3 százalékos, vagyis a gyakorlatban alig érezhető bővülés követi. A szóban forgó becslés alapján ezekben a téli hónapokban a vén kontinens technikai recesszióba kerül: az első negyedév GDP-je le fog maradni az előző negyedévitől. Bár az elemzés szerint tavasszal – főleg az infláció némi lassulásának következtében – újraindulhat a növekedés, ez azonban a gyenge kereslet miatt szerény lesz. 

Ugyanakkor az inflációs nyomás mérséklődik: a tavalyi több mint kilencszázalékos után idén hétszázalékos pénzromlásra lehet számítani a kontinensen.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ám a lakosság reáljövedelme, megtakarításának és ingatlanvagyonának reálértéke jelentősen csökken, és az európai háztartások fogyasztása is mérséklődik. Gondot okoz továbbá az is, hogy csökken a beruházások bővülése, amivel párhuzamosan a munkanélküliség emelkedik. Közben a költségvetési többletkiadások és a magas energiaárak miatt romló lesz az államháztartás pozíciója is. A problémát fokozza, hogy Németországban, amely hazánk legfontosabb gazdasági partnere, borúlátóak mind a háztartások, mind pedig a vállalatok. Bár javult a helyzet a korábbiakhoz képest, az idei, meglehetősen negatív összképen nem változtat.  

De pillantsunk rá a mi régiónkra is! Sajnos itt sem túl biztatók a kilátások. Olyannyira, hogy 

tízéves mélypontra lassulhat a kelet-közép-európai uniós államok növekedése. 

Elsősorban az energiaellátási válság miatt. Mindezt a Fitch Ratings ismertette az új, felülvizsgált regionális előrejelzésében. Egyetlen jó hír bukkan fel az elemzésben: a térség gazdasági növekedése nem „csap át” mínuszba: a bővülés 2023-ban meghaladhatja az egy százalékot. Ám közelében sem lesz a kettőnek. Nekünk, magyaroknak egy százalék körüli gyarapodást jósolnak Londonból. Ezzel szemben 2024-ben már gyorsuló növekedés várható, és kifejezetten pozitív dolog, hogy a régión belül a Fitch a magyar gazdaságban várja a leglendületesebb kilábalást jövőre. Végezetül ide tartozik, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank is gyengülő teljesítményt jósol erre az esztendőre, ugyanakkor szakértői szerint 1,7 százalékos is lehet a növekedés üteme. Vagyis mindent összevetve az egy sok, kettő kevés elve érvényesül a GDP-bővülés terén 2023-ban. A lényeg, hogy megússzuk a recessziót. S ez áll a magyar gazdaságra nézve is.  

A szerző a Figyelő főszerkesztő-helyettese

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Zaol)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Történelmi győzelem után

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Örüljünk a győzelemnek!

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Európa hasznos idiótái

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Mi már csak nyerhetünk!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.