idezojelek

Véres gyémántok fényében

Ukrajna ezúttal azt követeli, hogy Belgium tiltsa be az orosz gyémántok exportját.

Cikk kép: undefined

2010-ben David Lynch filmrendező és összművész megalkotta a Diamonds, Gold and Dreams (gyémántok, arany, álmok) című installációt a Miamiban megrendezett Art Basel nemzetközi vásár Fondation Cartier Pavilon számára. Itt egy hétperces digitális filmet vetítettek belülről egy sátor kupolájára, amelyben ragyogó gyémántok lebegtek át az éjszakai égbolton. Négy évvel később ugyanő részt vett az Ice Bucket Challenge elnevezésű programban. Az amiotrófiás laterálszklerózis (más néven Lou Gehrig-betegség, egy mozgásszervi-idegrendszeri rendellenesség) ismertségét növelni hivatott és a betegség kezelésére pénzt gyűjtő mutatvány során a meghívott delikvenst nyakon öntötték egy vödör jeges vízzel. Lynchet ráadásul ketten is invitálták az akcióba, így aztán duplán részesült a fürdőből, ráadásul az első adagba még némi kávét is belekevert, tehát ha úgy tetszik, jeges kávéval zuhanyozott, miközben az Over the Rainbow című örökzöldet játszotta trombitán. Majd miután mindez rendben lezajlott, meghívta Vlagyimir Putyint, hogy vegyen részt a kihívásban.

Mindennek látszólag semmi köze mindahhoz, ami jelenleg a világban zajlik, de azért ne legyünk ebben olyan biztosak. Lynch rendkívül kreatív elme és mélyen érző lélek, hisz a szinkronicitásban, gyakorolja a transzcendentális meditációt, nyilván tudja, hogy a kimondott szavak és a megtett gesztusok nem tűnnek el nyomtalanul az univerzumból, és nem kapkod összevissza, türelmesen kivárja, amíg a dolgok elé kerülnek. Kicsit messziről indultunk, majdhogynem Skócia partjaitól, de mindez onnan jutott eszembe, hogy a napokban ismét felmerült az időről időre felvetődő kérdés, hogy akkor most hová álljanak a belgák. Ezúttal az orosz gyémántok fényében, hogy a Pink Floyd zenekart is bevonzzuk néhány taktus erejéig.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az van ugyanis, hogy Ukrajna ezúttal éppen azt követeli, hogy Belgium tiltsa be az orosz gyémántok exportját és punktum. Na, ez nem lesz egy könnyű meccs, egyrészt mert a gyémántkereskedők nem elsősorban morális alapon csiszolgatnak napestig, másrészt a belga kormány nem tűnik egységesnek ebben a tárgykörben. 

A jelen állás nagyjából az, hogy bár az orosz–belga gyémánttesók az amerikai ­szankciók ­miatt elkönyvelhetnek némi bevételkiesést, de a teljes elszegényedéstől azért nem kell féltenünk őket, tekintve, hogy a csiszolatlan gyémántok most ugyan másfelé utaznak először, de aztán immár vágva és csiszolva csak visszatérnek régi sikereik helyszínére, Antwerpenbe. 

Ráadásul a helyi szocialisták és zöldek ugyan szankcióhívők, ugyanakkor a flandriai regionális kormány, élén Antwerpen város polgármesterével, élénken ellenzi a szigorításokat.

Viszont a belga miniszterelnök nem habozott kijelenteni, hogy Putyin gyémántjai véres gyémántok, ami valószínűleg így is van. De van egy rossz hírem. Nemcsak az övéi, hanem az összes. Miként az olaj és a mobiltelefonjainkban található alkatrészek majd mindegyike, amiket aztán a más farkával csalánt ütlegelő neokolonialisták megbízásából jól fizetett szakemberek útmutatásai alapján a progresszorok legnagyobb örömére pár dollárért összetákolnak valahol Ázsiában. De ezt egy belgának igazán illene tudnia. Például, hogy mi történt Lumumbával a minden képzeletet felülmúlóan brutális volt Belga Kongóban, akivel nem az volt a baj, hogy komcsi lett volna, hanem inkább az, hogy megpróbált kiszállni a gyémántkartellből.

Bizonyos szempontból a helyzet azóta nem sokat változott. A srácok a gyémántsorról ma sem olyanok, akik összecsinálnák magukat az agresszív követelőzésektől és fenyegetőzésektől. És azt is vágják, hogy bár látszólag kavicsokról beszélünk, minimum Marilyn Monroe óta tudjuk, hogy Diamonds Are a Girl’s Best Friend, azaz a gyémántok a csajok legjobb barátai, és az örökkévalóságig kitartanak, hogy James Bondot se felejtsük ki a pakliból. Egyébként meg miért pont ők tanúsítsanak életükben először némi önmérsékletet?

Ugyanis mindeközben – amint az a világ legjobb menedzsmentképzőjének nevezett St. Gallen-i Egyetem kutatói által készített tanulmányból kiderül – a helyzet az, hogy az Ukrajna megtámadása előtt az Oroszországban működő európai uniós és G7-es multinacionális cégeknek mindössze nyolc (!) százaléka vonult ki az orosz piacról. 

Tehát miközben az ukránok vállalatokat (is) démonizálnak, a Nyugat pedig bármiféle érezhető eredmény nélkül szétszankcionálja a saját országait, a biznisz dübörög, akár egy tank.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE/Martial Trezzini)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.