idezojelek

Amerika hazugságai, Európa szolgasága

Az Egyesült Államok politikája alapvetően az állandó hazugságra, a CIA sunyi műveleteire, a teljesen alávetett és beleegyező szövetségeseik elárulására és hátba szúrására épül.

Cikk kép: undefined

Nem misekönyvvel a kezében lesz valaki a világ csendőre. Amikor a kínaiak a gonosz és a hazugság birodalmának nevezve vádolják Amerikát, tudják, hogy miről beszélnek. 1945 óta minden háborún, államcsínyen és forradalmon ott találjuk Washington mancsának a nyomát. Emlékezhetünk Mike Pompeo, a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA egykori igazgatója – későbbi külügyminiszter – híres megfogalmazására: „Amikor kadét voltam a West Point katonai akadémián, mi is volt a jelszavunk? »Nem hazudsz, nem csalsz, nem lopsz, és nem tűröd meg azokat, akik ilyesmit tesznek!« Majd én lettem a CIA igazgatója, és hazudtunk, csaltunk, loptunk. Egész képzéseink voltak erre.”

Az Egyesült Államok politikája alapvetően az állandó hazugságra, a CIA sunyi műveleteire, a teljesen alávetett és beleegyező szövetségeseik elárulására és hátba szúrására épül.

Amikor Biden úgy dönt, hogy megtorpedózza az ausztrál–francia megaszerződést a tengeralattjárókról, Macron beletörődik és meghunyászkodik. Az ember meneküljön az ilyen szövetségesektől! Amikor pedig Biden úgy határoz, hogy tönkreteszi az Északi Áramlat gázvezetéket, Scholz hallgat, és meg sem meri nevezni a bűnöst, holott mindenki tudja, kikről van szó. Amerika gyalázatossá válik.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ feletti uralom e politikájának katonai szárnya a NATO, egy olyan szövetség, amelynek tagsága az 1990-es tizenhatról a jelenlegi harmincra nőtt, miközben a Varsói Szerződés 1991-ben megszűnt. Tegyük ehhez hozzá, hogy Washington – miközben imperialista szándékkal merészeli vádolni Putyint – minden földrészre kiterjedően nyolcszáz támaszpontot tart fent a világban. Ezzel a legerősebb joga érvényesül a nemzetközi jog helyett, mégpedig a teljes megvetés és arrogancia jegyében az ellenségeikkel szemben ugyanúgy, mint az úgynevezett barátaikkal szemben.

Felidézhetjük Henry Kissinger szavait is: „Amerika ellenségének lenni veszélyes, a barátjának lenni azonban végzetes”. Mindenütt a háború magvát hintik el, majd cserben hagynak, mint Vietnamban, Kambodzsában, Irakban, Líbiában, Afganisztánban és hamarosan Ukrajnában is. 1979-ben cserben hagyták az iráni sahot, feladva ezt a Nyugat-barát országot az ajatollahok javára. Nem beszélve a kurdokról, akik szövetségeseik voltak az Iszlám Állam elleni harcban, ám 2019-ben magukra hagyták őket a törökökkel szemben.

Amikor pedig az amerikaiak nem elárulnak éppen, akkor rászednek és hazudnak. 1990-ben hazudtak Gorbacsovnak, megígérve neki, hogy soha nem bővítik a NATO-t keleti irányban, ha a jóváhagyását adja a német újraegyesítéshez. A folytatást ismerjük. Azóta már harminc tagja van a NATO-nak. 1999-ben az atlanti szövetség nagyszabású művelet keretében bombázta Szerbiát, ezer vadászgép 78 napon keresztül osztotta a halált és a pusztítást erre az országra, a népirtás hamis ürügyén. A szerbek soha nem irtották a koszovói albánokat és nem futballoztak a levágott fejükkel (Rudolf Scharping korabeli német védelmi miniszter szavait idézi: Le Monde diplomatique, 2019. április).

2003-ban az iraki háborút az ENSZ jóváhagyása nélkül indították meg, mégpedig a CIA által gerjesztett ordas hazugságra építve, miszerint Szaddám Huszein tömegpusztító fegyverekkel rendelkezett. Az egész csak manipuláció volt. 2015-ben pedig Putyint verték át a minszki egyezményekkel, amelyek semmi más célt nem szolgáltak, mint hogy időt nyerjenek az ukrán hadsereg felfegyverzésére, hogy megtámadhassa Donbaszt.

Amerika 1945 óta a törvények és a nemzetközi jog felett áll, és hozzá van szokva, hogy fenyegetéssel vagy erővel szerezzen érvényt a diktátumainak. Tudjuk, hogyan bánik azokkal, akik leleplezik és bizonyítják háborús bűntetteit, mint Julian Assange, vagy fényt derítenek az NSA, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség tömeges megfigyelési programjára, mint Edward Snowden. Bárkit elhallgattatnak, vagy akár kiiktatnak, aki a Birodalom útjában áll.

A kerék azonban forog, és Amerikának is szerényebbnek kell lennie. Sem az oroszok, sem a kínaiak nem elpuhult népek, amelyeket úgy alá lehet vetni, mint az egyszerre pipogya és szervilis európaiakat. Biden fél szembeszállni az oroszokkal a Donbaszban, és inkább Ukrajnát vérezteti ki olcsón. Több mint százezer ukrán katona esett már ki a harcból, mert megölték vagy megsebesült, eltűnt, illetve fogságba esett. De Amerika békében él, keveset számít neki mások vére.

Ha pedig Joe Biden azt hiszi, megtilthatja Hszi Csin-pingnek, hogy visszaszerezze Tajvant mint Kína huszonharmadik tartományát, akkor a legjobbakat kívánom neki ehhez! Mégpedig abban a reményben: Franciaország nem lesz annyira ostoba, hogy kövesse Amerikát ebben az előre elveszített új keresztes hadjáratban. A NATO ugyanis Washington szövetségeseinek legveszélyesebb háborús gépezetévé vált; olyan szövetségesekévé, akiknek kiegészítő szerep jutott, és hallgass a nevük.

A szerző nyugalmazott francia katonatiszt, a Riposte Laïque hírportál publicistája

Borítókép: Ursula von der Leyen és Joe Biden (Fotó: Brendan Smialowski/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.