idezojelek

Nemcsak Ukrajna, Tajvan sem lesz az amerikaiaké

Tajvan vissza fog térni az anyaországhoz, Ukrajnát pedig feldarabolják. Washington hadonászása sem változtat ezen.

Cikk kép: undefined
Fotó: Vang Jü-csing

Miközben az Egyesült Államok éppen arra készülhet, hogy a sokadik vereségét szenvedi el Ukrajnában, mivel Joe Biden szájhősködése és a nyugati média hazugságai soha nem tudják a visszájára fordítani a borús valóságot, arról értesülünk: a Washingtonban megvadultak még többre vágynak, és készen állnak, hogy Tajvanra küldjék csapataikat egy kínai támadás esetére. Egyre szebben alakulnak a dolgok!

Az Egyesült Államok tehát kész Tajvanon beavatkozni. A Fox News amerikai hírcsatornának adott interjújában ezt jelentette ki Michael McCaul, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke. 

Mint fogalmazott: „Katonai erő jóváhagyott alkalmazásáról van szó, amelyet helybenhagy az általam vezetett bizottság is, vagy pedig hadüzenetről, amelyet a második világháború óta nem fogalmaztunk meg. Úgy vélem, ha Kína lerohanja Tajvant, márpedig szerintem ezt fogja tenni, az amerikai nép támogatja majd, hogy csapatokat küldjünk oda, a kongresszus pedig jóváhagyja ezt.”

A magam részéről sok sikert kívánok nekik ehhez. 

Ha az amerikaiak úgy gondolják, hogy a kínai tábornokoknak nincs háborús tapasztalatuk, és könnyen mennek majd a dolgok, akkor nagyon tévednek. 

Az a háborús tapasztalat ugyanis, amely az Egyesült Államoknak van, nem más, mint vereségek sorozata azon számos gyarmati hadjáratuk során, amelyeket 1945 óta indítottak. Évi 850 milliárd dolláros védelmi költségvetés mellett nyugodtan nevezhetjük ezt gyengécske ár-érték aránynak.

Bahmutnál az ukrán hadsereg megmaradt alakulatai az összeomlás szélén állnak. Az orosz Wagner-csoport „zenészei” húzzák a nótát, és ha rendkívül nehéz is a feladat egy megerősített városi környezetben, ez nem változtat a helyzeten, hogy az ukránok napról napra visszaszorulnak, és utánpótlási útvonalaik elvágásával szembesülnek.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevés, hogy Kijev kijelenti: minden egyes elesett ukránra nyolc orosz jut, akit kivontak a harcból. Így hamisítják meg a valóságot, megtévesztve a közvéleményt. 

Mindenki tisztában van azzal, hogy Bahmut hónapok óta az ukránok sírja, és közeleg a Wagner-csoport győzelme. Az igazság az, hogy miközben az ukránok kilőnek egy tüzérségi gránátot, addig az oroszok tíz ugyanilyet lőnek ki ukrán célpontokra. Bahmut körömszakadtáig való védelmezése – ugyanúgy, ahogy Mariupolé is volt – ugyanannyira öngyilkos, mint amennyire érthetetlen. 

Meg kellene végre érteni, hogy ez a háború azért húzódik el, mert Putyin orosz elnök arra az esetre tartalékolja a főerőit, ha a NATO leglelkesebbjei úgy döntenének, hogy frontális háborúba bocsátkoznak Oroszországgal. Elvégre az őrültek kiszámíthatatlanok.

A NATO és Oroszország bármikor lehetséges összecsapásának kockázata nélkül Ukrajnát negyvennyolc óra leforgása alatt lesöpörnék a színről. A tévéműsorok sztárolt bohócainak fogalmuk sincs, miről beszélnek. A NATO-nak nincs elhárítóereje a Poszeidón nukleáris torpedóval és a hiperszonikus rakétákkal szemben. 

Moszkvának csak percekbe kerül, hogy elsüllyesszen egy amerikai repülőgép-hordozót vagy letaroljon egy európai tengerparti várost. Amikor az oroszok T–55-ös harckocsikat küldenek a frontra, annak nem az az oka, hogy kifogytak a felszerelésből, hanem az, hogy a legfejlettebb haditechnikájukat a NATO-val való közvetlen összecsapás esetére tartalékolják. Az orosz hadiipari üzemek termelékenysége meghaladja az összes NATO-tagországét együttvéve; ez utóbbiakat teljesen kivéreztette az elmúlt egy év közvetett háborúja.

Mindezt figyelembe véve egyáltalán nem látom, hogyan indítana háborút az Egyesült Államok Kína ellen Tajvan megvédelmezésére, miközben a szigetország nem más, mint a szárazföldi Kína huszonharmadik tartománya, amely 1949-ben szakadt el attól. Az igazat megvallva azon is csodálkozom, mire vár Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök, mielőtt blokád alá venné a szigetet, és követelné, hogy visszatérjen Peking kebelére. Tajvan nem pusztán tisztán kínai kérdés, de az ENSZ is csak egyetlen Kínát ismer el, mégpedig Pekinget. Itt az ideje a tajvani kérdés egyszer és mindenkori rendezésének.

– Mindenki illúziókban ringatja magát, aki úgy véli, Kína kompromisszumot köt Tajvanról – jelentette most ki Hszi Csin-ping Ursula von der Leyen európai bizottsági elnököt és Emmanuel Macron francia államfőt fogadva. Macron kínai útja kudarccal ér fel. Minél nagyobbnak akarja feltüntetni magát a nemzetközi színtéren, annál nevetségesebbé válik a geopolitikai valóság ismeretének hiányában. Örökre politikai törpe marad, báb a globalisták kezében, akik hatalomra juttatták. Viszont ennek az árát Franciaország és a francia nép fizeti meg.

Hszi nem fogja elengedni Tajvant, ugyanúgy, ahogy Putyin nem engedi el a Krímet és a Donbaszt. Tajvan vissza fog térni az anyaországhoz, Ukrajnát pedig feldarabolják. Washington hadonászása jottányit sem változtat ezen.

A szerző nyugalmazott francia katonatiszt, a Riposte Laïque hírportál publicistája

Borítókép: a tajvani elnöki hivatal által közreadott képen Caj Jing-ven tajvani elnök díszebéden látja vendégül Michael McCaul texasi republikánus képviselőt, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnökét (b) és az általa vezetett amerikai kongresszusi küldöttséget Tajpejben 2023. április 8-án.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.