idezojelek

Ellenségesen viselkedő „barátok”

Egyre nehezebben tudjuk eldönteni, ki van velünk és ki tör ellenünk.

Cikk kép: undefined

A modern harcászatban egyre nagyobb szerepet kapnak az úgynevezett ellenség–barát felismerő rendszerek. Ugyanis a felgyorsult légi, szárazföldi katonai műveletek során az egyik legnehezebben megválaszolható kérdéssé vált, hogy ki van velem és ki az ellenségem. Úgy tűnik, hogy mint oly sok minden a katonai fejlesztésekből, ez is gyorsan leszivárog a polgári életbe. Napjainkban egyre nehezebben tudjuk eldönteni, hogy valójában ki is van velünk és ki tör ellenünk.

Amikor néhány nappal ezelőtt a Washington Post kiszivárogtatta, hogy Zelenszkij elnök fel akarta robbantani a Barátság kőolajvezetéket, már igazán meg sem lepődtünk. Hiszen tudjuk, hogy a jelenlegi ukrán vezetés valami ismeretlen oknál fogva évek óta a kárpátaljai magyar kisebbséget és az őket támogató Magyarországot találta megfelelő ellenségnek a nyugati határainál. A magyar kormány eddigi legnagyobb humanitárius támogatása sem számít Zelenszkijnek. Ezért akarta ezzel a robbantással megbüntetni a renitens magyarokat. Igaz, hogy a tranzitdíjakból komoly bevétele van az ukrán költségvetésnek, de kicsire nem adnak.

Azon a következő híren viszont már igencsak megdöbbentünk, hogy az UkrTransNafta vezérigazgatója szerint az Európai Bizottság elnökének környezetéből is áldásukat adták erre a kalandor akcióra. Amit a brüsszeli vezetés nemigen cáfolt, inkább hallgatásba burkolózott. Ursula von der Leyen duzzogva hallgat, nem könnyítve meg nekünk eldönteni a kérdést, hogy most ki is van ellenünk. Eddig még senkinek nem jutott eszébe, de talán érdemes lenne megkérdezni az amerikai kormányzatot. Elvégre ­titkosszolgálataik folyamatosan lehallgatják a teljes ukrán vezetést. Hátha „véletlenül” kiszivároghatna ez a beszélgetés is. Persze ez csak tréfás felvetés a részemről, hiszen az unió vezetésének jó részét barátként azonosítja a rendszer Washingtonban. Márpedig a barátait védeni szokta az ember.

 

Nem volt nehéz eldönteni, hogy a napokban Budapesten járó uniós költségvetési ellenőrzési bizottság delegációja viszont a legkevésbé sem baráti szándékkal érkezett. 

 

Három nap alatt szisztematikusan és ­egyoldalúan kiválasztott szervezetekkel, személyekkel konzultált a magyar viszonyokról. Ha valakinek mégis kétségei támadtak volna, azt kijózanította Daniel Freund kiszólása, miszerint ha nem támogatjuk a migrációt, az egyértelműen az EU-s források megvonásához vezet. Magyarul: ha nem állunk be a sorba, akkor nincs pénz. A migráció, az LMBTQ-jogok és a háború támogatása esetén persze megnyílnának a brüsszeli pénzcsapok. Ahogy a Barátság vezetéken is jöhet az olaj, ha fegyverekkel is támogatjuk Ukrajnát. Minek az ellenség, ha az embernek ilyen barátai vannak – tartja a mondás.

Ha nem lenne elég eredményes a nekünk valójában járó uniós pénzek zárolása vagy az életfontosságú olajvezeték felrobbantásával való riogatás, akkor még itt van nekünk a belső destabilizációs fenyegetés is. Mert ne legyen kétsége senkinek, hogy ezek mind egy tőről fakadnak. A magyar kormány negyedik kétharmados győzelme után a külföldi tanácsadóknak, szakértőknek egyértelművé vált, hogy a jelenlegi ellenzéki pártok nem tudnak valós alternatívát kínálni a magyar választóknak. Jöjjön hát a klasszikus recept, destabilizálni kell az országot, gondolták. Mindegy, hogy a katás adózók, az akkumulátorgyárak, az orvosok vagy a tanárok ügye kínál lehetőséget a zűrzavar gerjesztéséhez. Valamelyikre majd csak rezonálnak az emberek. Ha mégsem, akkor legalább le lehet válogatni egy új ellenzéki mozgalom reménybeli vezetőit. Legyenek fiatalok, jó megjelenésűek, bevállalósak és persze kellően naivak.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a teszt hónapok óta folyik a szemünk előtt. De eddig még nem sikerült az új forgatókönyvhöz megtalálni a megfelelő szereplőket. Ezért aztán nem csoda, hogy a régi, jórészt elhasználódott, elkoptatott szereplők kétségbeesetten igyekeznek megmutatni magukat a tüntetésnek hívott szereplőválogatáson. Még itt vannak, még lehetne számítani rájuk, még érdemesek a gázsira, ha már nem is akkora sztárok.

Elvileg független Katalin – ezt akarta a pólójára írni a demonstrációk új ifjú felfedezettje. Ami nem sikerült (az elvileg szóból kimaradt egy „l” betű), mert szerinte szabotázsakciót hajtottak végre ellene. Én inkább arra szavaznék, hogy ismét nem sikerült megtalálni azt a szereplőt, akinek a kedvéért jegyet váltanának a moziba a magyar nézők. Szerencsénkre még csak fékezett habzású önjelölteket próbálnak igazi sztárokká felépíteni a ­káosz szakértői. Mert az uniós pénzekkel zsarolás, a kőolajvezeték felrobbantásával fenyegetés, a belső destabilizációs kísérletek egy céllal történnek: a nemzeti, keresztény értékeket valló, békepárti kormány eltávolítása érdekében. Ráadásul nem „elvieg”, hanem nagyon is gyakorlatilag.

 

Ebben az egyre keményebbé váló támadásban fel kell ismernünk, hogy ki a barátunk és ki az ellenségünk. 

 

Amihez segítség is kell, mert az ellenfél sokszor láthatatlanul él köztünk. Jó lenne tudni, hogy az eddig megismert csatornákon kívül nem érkezik-e még rejtett forrásokból külföldi pénz a felforgató akciók támogatására. Ahogy az sem ártana, ha tisztán látnánk, hogy a magyar politikai életben időről időre feltűnő figurák mögött meghúzódnak-e külföldi érdekcsoportok. Évek óta hallunk, olvasunk furcsa élettörténeteket honfitársaink szédületes külföldi karrierjeiről. Amit aztán feladva hazatérnek, hogy megmentsenek bennünket önmagunk rossz választásaitól.

A szomszédunkban egyre véresebb, egyre kilátástalanabb a háború. Az Európai Unió pedig úgy viselkedik, mint egy hadviselő fél. Számolatlanul küldi a fegyvert, a lőszert és a pénzt Ukrajnába. Mindeközben ösztönzi az illegális migrációt, az LMBTQ-jogok általánossá tételét. A renitens magyarokat pedig igyekeznek megregulázni. Fenyegetéssel, pénzelvonással, zsarolással és belső bomlasztással. Erőszakos rohamcsapatok februárban már demonstrálták erejüket Budapesten. Az Antifa mozgalom kommandósai fényes nappal vertek félholtra ártatlan embereket, amit magyarországi támogatók, segítők nélkül nem tudtak volna megtenni. Álarcos, maszkos csapatok már rendszeresen feltűntek az elmúlt hetek tüntetésein is. Ők provokálták a rendőröket, hergelték a demonstrálókat, tudatosan gerjesztve a félelem légkörét. Jó lenne tudni, hogy mindezt kik szponzorálják, vannak-e külföldi tanácsadóik, kik hangolják össze az akciókat, vannak-e már itthon kiképzett rohamcsapataik. Mert a valódi céljukat tisztán látjuk.

A szerző az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai szakértője

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/ANP/Remko De Waal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.