idezojelek

Szocialista haláltusa spanyol módra

Pedro Sánchez miniszterelnök koalíciója megsemmisítő vereséget szenvedett a vasárnapi helyi és regionális választásokon.

Cikk kép: undefined
2023. 05. 30. 13:25
Fotó: Getty Images/Europa Press News

A spanyolok úgy feküdtek le vasárnap este aludni, hogy országukat Európa legbaloldalibb kormánykoalíciója vezette. A 2018-as bizalmatlansági indítványt követően – amikor korrupcióban való bűnrészesség vádjával sikeresen megbuktatták a jobbközép Néppárt (Partido Popular, PP) akkori miniszterelnökét, Mariano Rajoyt – a szocialista PSOE (Spanyol Szocialista Munkáspárt) a következő évi előre hozott választásokon csak a szavazatok többségét, de nem a parlamenti mandátumok többségét tudta megszerezni. 

A PSOE vezetője, Pedro Sánchez szembefordult pártja alkotmányos hagyományaival, ugyanis Spanyolország eddigi legbaloldalibb, legkevésbé alkotmányos és legösszetettebb koalíciója révén jutott hatalomra.

Ebbe a koalícióba tartoznak a baloldali és regionális pártok, köztük a Podemos, az ETA (EH Bildu), amely egy terrorcsoport utódpártja, valamint a katalán pártok, amelyek tevékeny részt vállaltak a régió 2017-es illegális függetlenségi népszavazásának megtartásában. Négyéves hivatali ideje alatt a kormány egy progresszív kívánságlistát állított össze, ami olyan elemeket tartalmazott, mint a woke-identitarizmus, az ökológia nevében végrehajtott „társadalmi mérnökösködés”, a Covid–19 miatti lezárások, valamint a nemzeti egységet megbontó történelmi revizionizmus.

A választók azonban megelégelték a kormány radikális programját. A vasárnapi helyi és regionális választásokon a PP 12 régióból négyben (Comunidad Valenciana, Aragónia, Baleárok és La Rioja) győzelmet aratott úgy, hogy a hagyományosan szocialista régiók, mint például Andalúzia, a közelmúltban tartott előre hozott választásokon már átpártoltak a jobboldalhoz. A PSOE az általa kormányzott régiók közül valószínűleg csak kettőt lesz képes megtartani: Asztúriát és Extremadurát. Kasztília-la-Manchában, ahol nagy reményeket fűztek a fordulathoz, a PSOE „bárója”, Emiliano G. Page erősen kritikus kampányt folytatott pártja vezetésével szemben. Navarrában a PSOE csak az EH Bildu támogatásával kormányozhat, azonban ennek a politikai konstellációnak a megítélése az országos politikai helyzetnél is negatívabb lenne. A Podemos szinte teljesen megsemmisült. 

A helyi szintű eredmények hasonlóan borzalmasak a baloldal számára. A PSOE az általa kormányzott 22 tartományi fővárosból 15-öt elvesztett. A vereség olyan súlyos volt, hogy Pedro Sánchez július 23-ára, a tervezettnél öt hónappal korábbra, előre hozott választásokat írt ki.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A választás néhány tanulságát érdemes jobban kibontani. Azzal együtt, hogy a PP vezetője, Alberto Nunez Feijóo saját pártjának vindikálta a vezetés jogát, a spektrum jobboldali széle, a Vox is megerősödött. Arról a pártról van szó, amelyet a kormánykoalíció a nemzeti-populizmus veszélyes formájának minősített. Azonban a Vox magáénak tudhatja a tisztán liberális-konzervatív szavazók támogatását is, akik a két nagy kormánypárt szellemiségét ugyanazon szociáldemokrata program különböző árnyalatainak tekintik. A Vox 2019-hez képest megduplázta a rá leadott szavazatok számát, ezzel átlépte az egymillió szavazatot, miközben megháromszorozta helyi képviselőinek létszámát. Ez döntőnek bizonyulhat a PSOE hatalomból való kiszorításában több olyan, fent említett régióban, ahol a PP lett az első, de nem tudta megszerezni az abszolút többséget. 

Az egyetlen régió, ahol a PP képes lesz egyedül kormányozni, Madrid, ahol Isabel Díaz Ayuso kifejezetten jobboldali kampányt folytatott, felszólalt a „szociálkommunista” kormány ellen (a Vox narratíváját csenve el), és az EH Bildu betiltását követelte.

Az El Mundo című irányadó lap nem óvatoskodott Sánchez vereségét kiveséző vezércikkében: 

Soha korábban nem volt még spanyol kormánynak ilyen kevés lokális hatalma, ahogy soha nem képviselte a polgárok ilyen kis részét a régiókban. 

A kérdés az, hogy a júliusi országos voksolás előtt hogyan mozdulnak majd el a politikai erőviszonyok. Ahogyan az említett régiókban és településeken, úgy országos szinten is hihetetlenül kicsi az esélye annak, hogy akár a PP, akár a Vox abszolút többséget szerezzen, tekintettel az egyre bizonytalanabbá váló választási helyzetre. Sánchez hivatalából való kiszorításához vezető út tehát egy PPVox koalíción keresztül vezet. A helyhatósági választások egyfajta laboratóriumként szolgálnak annak kikísérletezésére, hogy az együttműködés hogyan és milyen formában a leghatékonyabb. Igaz, van néhány jelentős különbség a két politikai párt között. A PP egy Európa-barát, globalista párt, míg a Vox kifejezetten szuverenista, sőt euroszkeptikus. Az előbbi egy bizonyos szintig hisz a nemek közötti egyenlőségben, míg az utóbbi teljes mértékben elutasítja ezt a feltevést. Vannak további különbségek is, de szintén szép számmal akadnak közös vonások. Nem utolsósorban az, hogy véget akarnak vetni egy rémálomszerű négy évnek.

A szerző az Alapjogokért Központ (Budapest) vendégkutatója és az Európáról szóló Uncommon Decency podcast (@UnDecencyPod) társ-műsorvezetője

Borítókép: Így örülnek a helyhatósági választások eredményének a Vox párt eredményvárójában (Fotó: Getty Images/Europa Press News)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.