idezojelek

A király úgy megy, hogy marad

Alex Sorostól éppúgy semmi jóra nem számíthatunk, mint az apjától.

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence
Cikk kép: undefined

Alex Soros átvette édesapjától a hatalmat. Eddig a hír, mi pedig írhatnánk ironikusan, hogy meghalt a király, éljen a király, de egyrészt Gyuri bácsi életben van, mindössze visszavonult a show-biznisztől, másrészt a legkevésbé sem vagyunk azok a figurák, akik lelkesen ünnepelnék Soros Junior megkoronázását és színre lépését. Őket egészen máshol, például Soros úr fizetési listáján meg a 444.hu szerkesztőségében kell keresni. Többek között.

Mert Sorosnak annyira fontos (volt, lesz) Közép-Európa, azon belül is Magyarország, hogy manapság nehéz olyan alapítványt, civil szervezetet meg baloldali-ellenzéki szerkesztőséget találnunk, amit ha óvatosan megbökünk, nem hullik, gurul vagy potyog ki belőle pár tíz- vagy százezer Soros-dollár.

Hogy a magát jóságosnál is jóságosabb filantrópnak beállító üzletember – vagy beszéljünk őszintén: spekuláns – miért viseli ennyire a szívén országunk sorsát? Nos, erre a magyarázat a politika, a befolyásszerzés és az őrületbe hajló küldetéstudat. Az egykor országok valutáit bedöntő Soros Györgynek, ahogy idősödött, egyre fontosabbá vált, hogy megvalósítsa egy kizárólag általa és a fizetési listáján lévő alkalmazottai által igazságosnak gondolt, szélsőbaloldali, mindenki – mínusz a jobboldali, fehér, keresztény emberek –számára nyitott, befogadó, liberális világról szóló álmait.

Szeret nagyot álmodni, na. Magyarország pedig mégiscsak a szülőföldje, ezért meglehetősen nehezen viseli, hogy több mint egy évtizede a világnézetétől több száz mérföld távolságra álló jobboldali, konzervatív kormány van hatalmon. Amely amúgy zsinórban negyedszer nyert kétharmaddal. Talán ez, mármint a demokratikus választásokon elnyert felhatalmazás bőszíti fel a legjobban, ugyanis valósággal gyűlöli a demokráciát meg az Isten adta népet, amely időről időre elmegy és választ. Ezt, a demokratikus választást megveti, lenézi, mi több: retteg az ilyen eseményektől és az események eredményeitől.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán túlzásnak tűnik, de Gyuri bácsi kiskorúnak, hülyének, önálló döntésekre képtelennek tartja a választókat, ezért nem is szereti rájuk bízni az igazán fontos döntéseket. (Pont mint a mi drága liberális értelmiségünk.) Például azt, hogy melyik párt vezessen egy országot. Világot akar jobbítani, de úgy, hogy az nem különösebben érdekli, akarja-e a nép azt a világot, amit ő szeretne vagy hogy az az új világ valóban mindenki számára jobb hely lesz-e.

Márpedig viszonylag kevés ember kíván olyan beteg és veszélyes világban élni, mint amilyet Soros úr megrémálmodott: a nagyvárosok fiatal, hipszter, újmarxista libsijei, az LMBTQ-szervezetek aktivistái, esetleg a Black Lives Matter mozgalom szó szerint harcos képviselői, újabban pedig a zöldterroristák, a háborús uszítók, no és Hollywood színészei. Utóbbiak nagy falakkal, fegyveres biztonsági emberek által védett hatalmas házakban álmodják tovább Gyuri bácsi zavaros-vörös álmát. Minő meglepetés: őket mind-mind Soros György finanszírozza. Mert a finanszírozás, a busás fizetés roppant fontos dolog, Gyuri bácsi pedig tudja ezt, és igencsak bőkezű az alkalmazottaival.

Biztosan én voltam tájékozatlan – senki sem hibátlan, így én sem –, de őszintén be kell, hogy valljam, nekem egészen a közelmúltig fogalmam sem volt arról, hogy mondjuk az Amnesty International híres, a sajtóban sokat nyilatkozó aktivistái (például Mérő Vera) nem szeretetből meg szívjóságból, hanem pénzért képviselik, képviselték mondjuk az úgynevezett (szélsőliberális) emberi jogokat. Így azért egészen más a leányzó fekvése.

Nem véletlen ez a típusú tudáshiány, hisz ezek a szervezetek szeretik magukat olyanoknak beállítani, mint amelyek annyira fontos és nemes célokat képviselnek, hogy a rendes, tisztességes, nyitott, befogadó, progresszív honpolgárok pusztán a jó ügy miatt csatlakoznak tömegével hozzájuk. Pedig a valóságban főállásban, busás fizetésért népszerűsítik a nyílt társadalmakat, a melegházasságot, a női kvóták bevezetését, a húsmentes életet, az Európai Egyesült Államokat vagy a migrációt. Újabban az autópályákon és a múzeumokban aktivistáskodó zöldterroristákról derült ki, hogy nem a jó ügy iránti szerelemből, hanem havi fix fejében tesznek tönkre festményeket meg szökőkutakat, továbbá zárnak le utakat. Márpedig havi ötszáz dollár fixszel az ember könnyen viccel.

Gyuri bácsi nem teljesen hülye, sőt! Idejében felismerte, hogy az emberek többségét bizonyos dolgoktól a hideg kirázza – valamilyen furcsa okból leginkább azoktól, amelyekért ő és a szervezetei küzdenek –, így arra is rájött, hogy az ilyen célokért harcoló pártok az esetek döntő többségében nem kapnak, nem kaphatnak felhatalmazást a választóktól. Ezért hozta létre az alapítványait és az NGO-it, amelyek a választásokat, a demokráciát, a közfelhatalmazást megkerülve, trükkök százai és a temérdek pénze segítségével kiharcolják az álmaiban szereplő, a normális emberekből viszolygást kiváltó dolgokat.

Ez a projektje egyébiránt számos országban működik, néhol képes is megbuktatni a neki ellenszenves kormányokat, azonban Magyarországon teljes kudarc kíséri a tevékenységét. Talán ezért is lett egyre dühösebb és frusztráltabb. Soros Györgynek a rögeszméjévé vált Orbán Viktor és a kormánya.

Itt tartottunk a közelmúltig, a frontvonalak befagytak; míg a Fidesz évek óta ronggyá veri a Soros által pénzelt ellenzéket, addig a baloldal és a szélsőbaloldali propagandasajtó – a dollármédia – egyre dühösebben csahol. Elnyomásról, demokráciadeficitről meg diktatúráról. Abszurd. Hiszen pont a világ legantidemokratikusabb emberét támogatják!

Soros öntötte a beléjük a pénzt, az alkalmazottak pedig dolgoztak. Nálunk, mint említettem, csekély hatékonysággal. És egyszer csak Soros György visszavonult. Nem merném határozottan állítani, hogy ezt kimondottan a magyarországi kudarcszériája miatt tette, de nem is tartom teljesen elképzelhetetlennek, hogy a hazánkban megtapasztalt sikertelenség okán vonult vissza a politikától.

A lényeg az, hogy a trónját átadta a fiának, Alexnak. Róla jó ideje sejthető volt, hogy személyében a herceget kell(ene) „tisztelnünk”, mert bár a hír hallatán a dollármédia propagandisztikus, szégyentelenül ujjongó cikkeiben arról olvashatott a nagyérdemű, hogy az örökös személyének kilétét nagy várakozás előzte meg, nem volt egyértelmű, hogy Gyuri bácsi melyik gyermeke örökli a vagyont és a politikai hatalmat. Azért aki a jobboldali műhelyek termékeit is figyelemmel követte, nem esett a szék alá, amikor kiderült, ki lesz az új király. Alex Soros gyakorlatilag az egyetlen gyermek, akiről a sajtóban hallhattunk, jó ideje építik a személyét; folyamatosan exponálta magát bel-,­­ kül- és identitáspolitikai kérdésekben.

Hogy mire számíthatunk? Nos, semmi jóra. Alex fiatal, sikerre éhes figura, még az apjánál is politikusabb alkat – és bizonyítani akar. Az általa fizetett újságírók pedig azonnal hűségesküt tettek neki, az észak-koreai sajtót megszégyenítő írások segítségével vallottak neki szerelmet. Márpedig ha a balliberális sajtó valakinek ennyire örül, akkor mi semmi jóra nem számíthatunk.

Borítókép: Az Európai Parlament által közreadott képen Soros György magyar származású amerikai üzletember, a New York-i Soros Fund Management befektetési társaság elnöke az EP fejlesztési, költségvetési, bel- és igazságügyi bizottságainak közös konferenciáján Brüsszelben 2016. június 30-án (Fotó:MTI/Európai Parlament/Philippe Buissin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.