idezojelek

Családpárti szabadságharcosok Budapesten

A gyermekekért vívott csata nemcsak a zsebben, hanem a fejben dől el.

Mészáros Árpád József avatarja
Mészáros Árpád József
Cikk kép: undefined

A fejlett világban beköszöntött demográfiai tél most jégkorszakba fordul, pedig ha nincs gyermek, nincs jövő. Ha nem vesszük fel a harcot azokkal a folyamatokkal és világképpel, amely végképp megbénítja társadalmainkat, gyermekeink nem egy olyan világban élhetnek majd, amelyet tiszta szívvel hagynánk rájuk örökül.

Miközben 2011 és 2021 között Magyarországon 31 százalékkal emelkedett (az Eurostat módszertana szerint számolva 1,23-ról 1,61-re), az Európai Unió átlagát tekintve – országonként jelentős ingadozás mellett – stagnált a gyermekvállalási kedvet mutató, úgynevezett teljes termékenységi arányszám. Rajtunk kívül csak Csehországban és Romániában tudott emelkedni húsz százalék feletti mértékben a gyermekvállalási kedv.

Ahogyan Novák Katalin köztársasági elnök arra rámutatott, szabadságharcos elődeink örökösei vagyunk, s az ő életükön keresztül megtanultuk: a magyarok nem ingyen kapják a szabadságot, újra és újra meg kell küzdenünk érte. Ennek az örök küzdelemnek szerves része a 2023. szeptember 14–15. között ötödik alkalommal megrendezett budapesti demográfiai csúcs, ahol minden a szabadság és a család körül forgott.

Magyarország a családok és a demográfia ügyének leghangosabb és legkitartóbb szószólója a nemzetközi politikában. Nagyon sokan eljöttek a demográfiai csúcsra, ami azt mutatja, hogy a család és a gyermek kérdése a világ minden táján megmozgatja az embereket – hangsúlyozta beszédében Orbán Viktor miniszterelnök. A budapesti demográfiai csúcs azonban életerős hangjával segített megerősíteni a hitet, hogy a családbarát szövetség kiterjed az egész világra. A demográfiai csúcson részt vevők jelenléte azzal a reménnyel tölthet el bennünket, hogy nem vagyunk egyedül.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő nyitóbeszédében kimondta azt, amit sokan érzékelnek a mindennapokban, miközben világszerte hangosan kongatják a vészharangokat a klímaváltozás miatt, a világ valódi és visszafordíthatatlan megváltozására alig figyel valaki. „Ha a gyermektelenség válik általánossá, ha továbbra is évről évre kevesebb gyermek születik majd, mint ahányan eltávoznak, szeretett és biztonságosnak hitt világunk szertefoszlik”. „Ha nincs gyermek, nincs jövő. A Földre is csak akkor van értelme vigyáznunk, ha vannak gyerekeink, unokáink, akiknek továbbadhatjuk”. Novák Katalin kihirdette a magyar családok tizenkét pontját, ami iránymutatás a családoknak, a döntéshozóknak és egész Magyarországnak.

Jordan B. Peterson, a Torontói Egyetem pszichológia tanszékének professzora előadásában karizmatikus előadásmódjával felrázva a jelenlevőket felhívta a figyelmet arra, hogy Nyugaton reménytelenek a fiatalok, szorongásokkal küzdenek, és darabokra hullott a személyiségük. A professzor hitet tett amellett, hogy egy stabil házasságban ketten erősebbek, mint külön-külön két ember, és ez egy olyan közösség, ahova biztonságban érkezhet az új élet.

A budapesti demográfiai csúcs egyik eredménye, hogy beláthatjuk, az a társadalom őrzi meg életképességét, amely a fiataloknak segít ezt megérteni, számukra kiszámítható jövőt, értékeket, és a nukleáris család felszabadító erejét visszaadja.

A rendezvényen beszédet mondott és a magyar miniszterelnökkel tárgyalt Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke, Rumen Radev bolgár államfő és Philip Isidor Mpango tanzániai alelnök is a demográfiai kihívásokkal való szembenézés szükségességét, a hagyományos család és a konzervatív értékek fontosságát hangsúlyozta, egyben elismerve a magyar demográfiai eredmények jelentőségét. Giorgia Meloni beszédében kitért arra, hogy ma már Magyarországon a munkát és a családot sokkal könnyebb összeegyeztetni, és szeretné, hogy az olasz nőknek se kelljen választaniuk a gyermekvállalás és a munkavállalás között. A széles körű miniszteri panelben Csák János kulturális és innovációs miniszter a magyar kormány családpolitikájának alapvető pilléreként kiemelte, hogy a fiatal párok számára a családi élethez alapot adó lakhatástámogatás, a munka és a család egyensúlyának, a választás szabadságának elősegítése és a családoknak nyújtott pénzügyi támogatás nemcsak jövőt, de jövőképet is ad. Ezzel a gondolattal irányt adott az értékek felismeréséről és támogatásáról szóló érdemi politikai párbeszédnek.

Az öt kontinensről érkező mintegy hatvan külföldi vendégelőadó világított rá a családokat érintő aktuális kihívásokra. Így egyebek között a háború a családok szemszögéből, a biztonság aspektusai, a média, a mesterséges intelligencia kihívásai, valamint a család ideológiai viták kereszttüzébe kerülése is napirenden volt. A konferencia helyt adott egy eszmecserének a családszervezetek vezetői között a család szerepének jelentőségéről az értékek továbbadásában és a nemzetek gyarapodásában. A család és demográfia női szerepeit vizsgáló párbeszédben Fűrész Tünde, a Kopp Mária-intézet elnöke megfogalmazta a magyar hitvallást: Magyarország az anyák igényei alapján építi családpolitikáját. Ez a mindennapi életben azt jelenti, hogy a magyar családpolitikai intézkedések érdemben segítik az anyák visszatérését a munkaerőpiacra, és támogatják őket abban is, hogy ezzel egyidejűleg könnyebben helytálljanak a családban.

Mi az eredménye a konzervatív családpolitikának?

Hazánkban a házasságkötések száma tíz év alatt megduplázódott, az abortuszoké felére csökkent, egyre kevesebb lett a válás, Európában nálunk nőtt legjobban a gyermekvállalási kedv, népszerűbb lett a nagycsaládos életforma, és nőtt a gyermekes háztartások életszínvonala. Magyarországon a demográfiai politika egyértelműen öt célt tűzött ki maga elé, melyek a következők: a gyermekvállalás legyen előny, a kormány segítse az otthonteremtést, a családpolitikát az édesanyákra kell alapozni, az egész ország működését családbaráttá kell változtatni és a jog eszközeivel is védeni kell a családokat. 2010 óta a gyermekes családok egy főre jutó nettó jövedelme megduplázódott, a három- vagy több gyermekeseké pedig közel megháromszorozódott.

 „Magyarországon nemcsak az öröm mértéke növekszik a gyermekek számával, hanem az emberek éves jövedelme is”, jelentette ki a miniszterelnök. A magyar családpolitika legfontosabb tanulsága: „ha jövőt akarsz a hazádnak, akkor az édesanyákat kell támogatni”.

Mi az eredménye a konzervatív seregszemlének?

Orbán Viktor nem véletlenül fogalmazott úgy, hogy a gyermekekért vívott csata nemcsak a zsebben, hanem a fejben dől el, még pontosabban a szívben. A családtámogatásoknak önmagában van egy üzenete, jelzés a családok felé, hogy fontosak.

 

Az európai mainstreamben le kell váltani azt a liberális diskurzust, amely a gyermekvállalásban veszélyt, értelmetlen áldozatvállalást, a családi életben pedig az egyéni lét kiteljesedésének korlátját látja.

 

A budapesti demográfiai csúcs nemcsak nemzetközi szinten, de hazánkban is kijelölte az irányt. A kormányfő a magyar családpolitika 2.0 programját hirdette ki idehaza, és a konzervatív családpolitikai szövetség erejének érvényesítésére szólított fel a nemzetközi közösség szintjén, arra kérve a jelenlévőket; csináljuk meg közösen az európai családpolitikai fordulatot!

A szerző a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) stratégiai elnökhelyettese

Borítókép: illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Atomfenyegetőzés férfihiúságból

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
idezojelek

Térkép e táj

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Macron úr, harcoljon ön Ukrajnában!

Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.