idezojelek

Fekete-Győr András a Nobel-díjak kapcsán is csak mocskolódott

Először azzal tűnt fel, hogy a Momentum párt elnökeként ellehetetlenítette Budapest jelentkezését a 2024. évi olimpia megrendezésére.

Szarka István avatarja
Szarka István
Cikk kép: undefined
Fotó: Koszticsák Szilárd

Amikor közölték a hírt Karikó Katalin Nobel-díjáról, büszkeség és öröm töltött el, hogy magyar tudós lett a díjazott. Másnap még örömtelibb hírt közöltek a médiumok: a fizikai Nobel-díjat egy szintén magyar ember, Krausz Ferenc kapta. Mindkét esetben meghallgattam ezzel kapcsolatban több véleményt, gratulációt és kommentárt. Kissé meglepett, de örültem, hogy még Gyurcsány Ferenc, az ellenzék vezéralakja is gratulált mindkét kitüntetettnek. Volt azonban egy magyar állampolgár, Fekete-Győr András, aki – nem először – elismerés helyett magyargyűlöletének megfelelően az Orbán-kormány gyalázására használta fel az egyébként a magyar embert büszkeséggel eltöltő eseményeket. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ki ez az ember?

Először azzal tűnt fel, hogy a Momentum párt elnökeként ellehetetlenítette Budapest jelentkezését a 2024. évi olimpia megrendezésére. Folytatta „dicső” tevékenységét azzal, hogy a 2022-es választásokon a környező országokban élő magyarok pártjai ellen kampányolt. Most pedig ahelyett, hogy büszke lenne a Nobel-díjjal kitüntetett magyarokra, ismét az Orbán-kormányt gyalázta, mondván, hogy a kitüntetettek a kormány politikája miatt csak külföldön tudtak érvényesülni.

Azoknak a figyelmébe és okulására ajánlom az alábbiakat, akik még hisznek a Momentum bukott elnökének, és támogatják a Momentumot: Karikó Katalin, a népköztársasági ösztöndíjas kiváló tanuló még a Kádár-korszakban, 1985-ben hagyta el az országot, amikor Orbán Viktor még a Bibó-kollégium lakója volt.

Krausz Ferenc nem politikai, hanem szakmai okokból távozott hazánkból, tudományos munkájának jobb körülmények közötti folytatása érdekében. Iskoláikat, az egyetemi képzést is beleértve, mindketten Magyarországon végezték, tehát tudósi munkásságukat a magyar oktatási intézményekben alapozták meg. A tudomány művelése, különösen annak gyakorlati megvalósítása nem helyhez kötött, lásd a Krausz Ferenccel közösen Nobel-díjat kapott két tudóst. Mindketten franciák, az egyik az Egyesült Államokban, a másik Svédországban él és dolgozik. Megjegyzem, ismert tény, hogy a kutatásokhoz szükséges eszközök nem minden országban állnak rendelkezésre. Például akinek a kutatásához, eredményeinek igazolására szupergyors elektrongyorsítóra van szüksége, kutatásait csak Svájcban folytathatja.

Egy példa: gyógyszervegyész ismerősöm az 1970-es években Ford-ösztöndíjra pályázott, mert itthon a kutatásaihoz nem kapott megfelelő eszközöket. Az ösztöndíjat elnyerte. Amikor Amerikában összeállította a munkájához szükséges eszközök listáját, a konzulense azt mondta, hogy ilyen szegényes, olcsó, korszerűtlen eszközökkel nem fog eredményt elérni. Közösen összeállítottak egy új igénylistát, amelynek értéke, barátom elmondása szerint, mintegy tízszerese volt az eredetinek. 

A Kádár-korszakban az a tudós, aki kutatásaiban eredményt akart elérni, vagy külföldre kényszerült úgy, hogy hűségesküt tett az állampártra, és megfelelő feladatokat vállalt, vagy disszidált. Ezt Fekete-Győrnek tudnia kell, hiszen édesapja az egypártrendszer kiemelt kádere volt.

A jelenlegi kormány, ellentétben a Kádár-korszakkal, minden lehetséges eszközzel támogatja az arra érdemes, tehetséges embereket szakmai és tudományos előmenetelüknek megfelelően. Oly mértékben támogatja a tudományt, hogy – többek között – több milliárd forint értékben épített fel olyan kutatóházat, mint a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézet, és olyan kísérleti létesítményt, mint a Zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya. Mindkét létesítmény egyedülálló Európában, és ide vonzza a világ ilyen területen dolgozó kutatóit. Ez politikai érdeke is, hiszen ez a nemzet érdeke, ami politikájának alapja.

Összefoglalva, az a magyar állampolgár, aki nem tud azonosulni országának nemzetével, sőt gyűlöli azt, mint Fekete-Győr, azonnal tűnjön el a közéletből, és tehetségét, tudását kamatoztassa ott, ahol az „elektromos roller fürdőkádas zuhanyozását” szabadalmaztathatja.

A szerző nyugdíjas mérnök

Borítókép: Fekete-Győr András, a Momentum képviselője felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. november 2-án (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Így kell harcolni Magyar Péter ellen

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.