idezojelek

Filantrópok és globalista bűntársaik

Az amerikai Demokrata Párt átalakult egy velejéig korrupt, világhatalomra éhes szélsőbaloldali kartellé.

Deme Dániel avatarja
Deme Dániel
Cikk kép: undefined

Aki egy kicsit is követi a nemzetközi pénzvilág híreit, biztosan hallott már az FTX kriptovalutacég körüli botrányról, amely az amerikai bankszektorban rendszeresen előforduló, emberek millióit szegénységbe juttató csalások között is talán a legelképesztőbb volt. 

A hatóságok tavaly novemberben vetettek véget a harmincéves vélt csodagyerek, Sam Bankman-Fried ámokfutásának, amely után nyolcmilliárd dollárnyi lyuk maradt ott, ahol pár hónapja még a világ egyik legsikeresebb kriptocége uralta a piacot.

Az ezt követő post mortem analízisekben viszont valami nem stimmelt. Egyszerűen érthetetlen volt, hogyan engedhették meg az amerikai hatóságok azt, hogy az abszolút képzetlen srác egy bejegyzés és engedély nélkül működő, több tíz milliárd dolláros kereskedelmet lebonyolító céget vezessen évekig anélkül, hogy ez bárkinek is szemet szúrt volna. Megjegyzem úgy, hogy Bankman-Fried helyettese egy Caroline Ellison nevű huszonöt éves lány volt, akit tessék elképzelni nagy villogó elemes nyuszifülekkel strandpapucsban minden ok nélkül vihogva vonulva egy lánybúcsút ünneplő csapattal, és akkor körülbelül valós képet kapnak róla.

Arra, hogy miért adtak egy ilyen páros kezébe komoly vagyonkezelők, nyugdíjalapok sok milliárd dollárt, és miért hunytak szemet a hatóságok az évtized egyik legnagyobb csalása felett, arra egy a napokban indított per ad egészen elfogadható magyarázatot. A károsultak szerint ugyanis a fiatal Sam és vidám barátnője csak kirakatemberek voltak, hasznos idió­ták. A valódi hatalom a per indítói szerint Sam szüleinek, Joseph Bankmannak és Barbara Friednek a kezében volt. Ők pedig az igazi amerikai érinthetetlenek körébe tartoznak: az úgynevezett filantrópok kasztjába.

Egy régi definíció szerint a filantróp azt jelenti, emberbarát, vagyis aki tevékeny módon szereti embertársait. Pörgessünk egy kicsit előre 2023-ba: a mai politikai szótárban a filantróp kifejezésen leginkább az amerikai Demokrata Párt szponzorát kell érteni.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joseph Bankman a Stanford Egyetem jogi karán adójogot oktatott, az édesanya, Barbara Fried pedig ugyan ott jogi etikát, és olyan témákban publikált, mint például a személyes felelősség határai. Azért meg kell hagyni, a fiatal Samnek nagy mázlija volt ilyen szülőkkel, ha az évtized kereskedelmi csalását tervezte véghez vinni. Édesapja adókerülés-specialista, az édesanyja pedig egyetemen tanítja, hogyan ne legyen ­emiatt az embernek lelkiismeret-furdalása. Ilyen is csak a valóságban van, mint fikció túlzónak hatna.

A büszke szülők sem panaszkodhatnak, csemetéjük, Sam egy 19 millió dolláros villával ajándékozta meg őket a Bahamákon, amit az FTX pénzéből vásárolt. Sajtóértesülések szerint a szülők tagadják, hogy tudomásuk lett volna a tranzakcióról, és maga Sam is azt vallotta, nem tudja, hogyan került a villa a szülei nevére. Úgy ébredjek fel én is egy reggel, hogy nini, egyszer csak rajta van a nevem egy hétmilliárd forintos villa tulajdonlapján a kókuszpálmák alatt.

Na igen, ez eddig tizenkilencmillió, de hol a többi 7,99 milliárd? 

Bidenéknek nem sikerült idejében vád alá helyezni néhány oknyomozó jogászt és újságírót, így a felszínre kerülhetett, hogy Fried mama nehéz milliókat adományozott egy Mind the Gap Inc. nevű analitikai csoportnak, amely adatgyűjtéssel és -feldolgozással segíti a demokrata párti politikai jelölteket választási győzelemre. Amolyan amerikai DatAdat, csak ott a „ludasok” nem külföldi pénzből kényszerülnek megbundázni a választásokat, hanem a jelek szerint hazai bűnözők pénze áll rendelkezésükre. 

A Mind the Gap Inc. egy radikális baloldali szervezet, amely a gazdag „filantrópok”, tehát demokrata párti donorok pénzét komoly analitikai módszerekkel irányította a legesélyesebb baloldali politikai vagy köztisztviselői jelöltek kampánykasszájába.

Van-e összefüggés aközött, hogy a hatóságok évekig hagyták az FTX-et rablógazdálkodni, és hogy ezek a súlyos milliók épp a demokraták kasszájába vándoroltak? Ezt mindenki egyénileg megválaszolhatja magának aszerint, hogy a naivitási skála tízes fokozatán melyik szinten áll. Én azt hiszem, a kilences alatt már kissé gyanúsnak tűnhetnek a felsorolt összefüggések.
De végül mégis megbuktak. Vajon hogy lehet ez? Joseph Bankman az FTX jogi főtanácsadójának felbérelte azt a Daniel Freedberget, aki jogásza volt az Ultimate Bet online fogadóirodának is, amelyet egy huszonkétmillió dolláros csaláson kaptak rajta. Mondhatjuk, Bankman úr nem bízta a dolgokat a véletlenre. 

A baj csak ott volt, hogy az FTX legnagyobb károsultjai között ott volt néhány ugyancsak „filantróp” befektető, és hát ez azért mégis csak soknak bizonyult. A demokraták számára lopni szabad, tőlük viszont bűn.

 Így történt az, hogy az FTX családi kriptovaluta-mutyijának legnagyobb károsultja egy bizonyos Sequoia Capital volt (200-300 millió dollár ment füstbe), melyet 1996-tól 2012-ig egy Michael Moritz nevű milliárdos „filantróp” vezetett. Ő volt az, aki Soros György ugyancsak milliárdos „filantróppal” 3,8 millió dollárt fecskendezett egy American Bridge 21st Century nevű demokrata kampányszervezetbe. A többit már képzeljék hozzá, igazán nem lesz nehéz.

Szóval itt lenne a vége a „filantrópok” és a Demokrata Párt közös vidám történetének, ha ez nem csak egy apró, jelentéktelen csepp lenne a tengerben. Abban, amelyben ott úszkálnak a Biden klán ukrajnai ügyletei, a Clinton házaspár szőnyeg alá söpört korrupciós botrányai, és a sok ezer már hasonló eset. 

A Demokrata Párt a hatvanas évektől lassan átalakult egy velejéig korrupt, világhatalomra éhes szélsőbaloldali kartellé. Ez nagy baj, mert minden a kezükben van – Brüsszeltől egészen a magyarsanyargató ukrán nacionalistákig. 

De fontos, hogy tudjuk, kivel van dolgunk, és fontos, hogy fiataljainkkal is megértessük, kik azok a „filantrópok”, akik jól hangzó külföldi szervezetekhez csalogatják őket vagy pártokat, politikusokat pénzelnek hazánkban is.

A szerző a Hungary Today főszerkesztője

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.