idezojelek

Hetven éve számolták fel a családi kényszermunkatáborokat

A meghurcoltakat teljesen kisemmizték: elvett ingatlanjaik és ingóságaik után később sem kaptak kárpótlást.

Bank Barbara avatarja
Bank Barbara
Cikk kép: undefined
Fotó: Balogh Zoltán

Ha valaki a Hortobágy szót hallja, elsőre alighanem a puszta, a szürkemarha, a gémeskút vagy a betyárok jutnak az eszébe. De a magyar embereknek azzal is tisztában kellene lenniük, hogy ezen a területen három éven keresztül szétválasztott családok éltek embertelen körülmények között, kényszermunkát végezve. Elvették otthonaikat, vagyontárgyaikat, eltávolították őket az állásaikból, megvonták tőlük a nyugdíjat, és kitiltották őket egykori állandó lakóhelyükről.

1950 nyarán az Államvédelmi Hatóság a rendőrség segítségével egy előre megtervezett akcióval megkezdte a déli és nyugati határsáv „megtisztítását” a „reakciós és ellenséges elemektől”. Családok ezreit gyűjtötték össze a csecsemőktől az aggastyánokig. Ám nemcsak a határsáv lakossága esett áldozatul ennek a tisztogatásnak, hanem a határtól távolabb eső olyan városoké is, mint Miskolc, Salgótarján, Szeged, Kunmadaras és a többi. A hatalom a „deklasszáltnak”, osztályellenségnek bélyegzett családokat a Hortobágy és a Nagykunság területén felállított zárt táborokba telepítette.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kommunista diktatúra hatóságai 1950–1953 között összesen tizenkét zárt tábort hoztak létre. A kitelepítések közel háromezer családot (nyolcezer főt) érintettek. A nyolc hortobágyi és négy nagykunsági munkatábor lakói fegyveres őrizet mellett kényszermunkát végeztek, miközben emberhez méltatlan körülmények között éltek. Az 1951. november és 1953. szeptember között működő ebesi tábor az állami gazdaság területén, a kiépülőfélben levő Ebes község közelében, Hajdúszoboszló és Debrecen között nagyjából fél­úton, a vasúti fővonaltól körülbelül egy kilométerre feküdt. A táborlakók számát tekintve a tizenkét hortobágyi és nagykunsági rabgazdaság sorában idővel az első helyre került: területén 1952 novemberében 1071 „telepest” regisztráltak.

Az Ebesen kiürített tanyákba, gazdasági épületekbe beszállásolt családok társadalmi-kulturális összetétele a táborok többségéhez hasonlóan vegyes képet mutatott. Az első transzporttal, 1951. november 23-án Szegedről és környékéről, valamint Bács-Kiskun és Zala megyei határ menti településekről hurcoltak ide családokat. Ugyanebben az évben, december 19-én is szállítottak Ebesre telepeseket, szintén a déli határsáv köz­ségeiből, főként Zala megyéből. 1952. június 19-én újabb csoport érkezett, ezt azok a családok alkották, akiknek a második (1952. június 17-i) nagy zalai transzporttal érkezettek közül már nem jutott hely a célállomásként kijelölt kócsi táborban. Két hét múlva, július 3-án Szegedről újabb hatszázhetvennyolc főt hurcoltak Ebesre. A létszámot tovább növelte a Somogy megyei Lakócsáról július 26-án a helyi pappal együtt elhurcolt négy horvát család (összesen huszonhét személy).

Az 1951 novemberében érkezetteket az ebesi vasútállomástól délkeletre, a vasútvonal és a Hajdúszovátra vezető műút között fekvő terület egyik megmaradt tanyája, a Nagy Béla-tanya gazdasági melléképületeiben helyezték el. A kényszerlakhelyre telepítetteket a melléképületekbe, istállókba, pajtába, ólakba, fészerekbe szállásolták be.

Az 1952 nyarán érkezett rabszállítmányoknak a Nagy Béla-tanya melléképületeiben már nem jutott hely, így a szege­diek és a lakócsaiak hónapokon keresztül sátrakban laktak. Az ebesi gazdaság fő profilja az állattenyésztés volt. Az állatoknak is hely kellett, a „telepeseket” is el kellett valahova szállásolni. Télen a jószágok elsőbbséget élveztek az istállókban, az emberek kiszorultak a környék megmaradt tanyáira. Babaliget és a patkányairól hírhedt „Pockos” területén is nagyobb csoportot helyeztek el.

Gondoljunk bele, akkoriban a meghurcoltak joggal hihették azt, hogy beláthatatlanul hosszú ideig kell ilyen embertelen körülmények között élniük, hiszen az ­1950-es évek elején kevesen gondolták, hogy a közeli jövőben bármifajta enyhülés következhet be a helyzetükben.

Sztálin halála után, 1953 nyarán mégis változás következett be. A Nagy Imre vezette Minisztertanács határozatot hozott az internáló- és zárt táborok felszámolásáról, valamint a kényszerlakhelyekhez kötöttség feloldásáról. A táborok végleges felszámolásának határidejeként 1953. szeptember 30-át jelölték meg. A zárt táborokba hurcoltak és a Budapestről kitelepítettek bár elhagyhatták kényszerlakhelyeiket, otthonaikba nem térhettek vissza. A meghurcoltakat teljesen kisemmizték: elvett ingatlanjaik és ingóságaik után később sem kaptak kárpótlást, miután Molnár Erik, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Erdei Ferenc igazságügy-miniszter 1954-ben döntöttek a sorsukról.

A zárt táborokról egészen a rendszerváltozásig nem volt szabad beszélni, elhallgatott történeteink közé tartoztak. 1990 után ugyan már megjelenhettek visszaemlékezések, tudományos munkák és összegző művek, az áldozatok közül azonban sokan mélyre temették az emlékeiket, amelyeket olykor még a rendszer bukását követően is nehéz volt felszínre hozniuk.

 

A zárt táborok borzalmait gyerekként vagy fiatal felnőttként átélőket a Hortobágy továbbra sem engedi el, pedig azóta eltelt hetven év. Ugyanúgy, ahogy a gulág sem engedi el azokat, akik megjárták a Szovjet­unió kényszermunkatáborait. A magyar társadalom ezeket a traumákat mind a mai napig nem tudta feldolgozni.

Ezért is alapvető feladatunk az emlékezés és az emlékeztetés, a fiatalok tanítása és a tudás átadása, nehogy mindez a szenvedés feledésbe merüljön. Talán egyszer eljön majd az idő, amikor – Szolzsenyicin szavait idézve – „semmi sem marad elmondatlan”.

A szerző történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja

 

Borítókép: Megemlékező a Terror Háza Múzeum Hősök Falánál a kommunizmus áldozatainak emléknapján, 2023. február 25-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.