idezojelek

A kommunista diktatúra mélypontja

A kitelepítéssel teljesen meg akarták semmisíteni a budapesti polgárságot.

Bank Barbara avatarja
Bank Barbara
Cikk kép: undefined
Fotó: Fortepan/Rózsa László

Hetven éve, 1953. július 26-án kiadott minisztertanácsi határozat oldotta fel a kitelepítettek kényszerlakhelyhez kötöttségét, de ugyanez számolta fel az internáló- és kényszermunkatáborokat, családi zárt munkatáborokat is. Budapesten, 72 évvel ezelőtt ‒ 1951. május 21-én ‒ kézbesítették az első véghatározatokat, ekkor kezdődött meg és július végéig tartott a fővárosban élő osztályidegenné, népellenséggé, reakcióssá minősített családok kitelepítése. Két hónap alatt több mint 13 ezer embert, 5182 családot hurcoltak el, csecsemőket, aggokat, férfiakat, nőket. A kitelepítettek ingatlanát azonnal elkobozták, az új lakhelyre ‒ a hivatalos előírás szerint ‒ a családfő 500 kilogramm, a családtag 250 kilogramm ingóságot vihetett, régi életük felszámolására 24 órát kaptak. A többségüknek mindene elveszett.

A budapesti kitelepítettek igen speciális helyzetbe kerültek. Őket nem zárták szögesdrót kerítések mögé, mint a hortobágyi vagy a recski rabokat, hanem a számukra kijelölt településen beköltöztették őket a többnyire kuláklistára került családokhoz, de ha már az sem volt, akkor bárkihez. Ha a házban nem volt hely, akkor az ólban, a nyári konyhában, az istállóban kaptak szállást. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ott éltek, dolgoztak több mint két éven keresztül, rendőri felügyelet mellett, a települést csak hivatalos engedéllyel hagyhatták el. A kommunista hatalom ezzel egyszerre két ellenségét is büntette abban reménykedve, hogy azok egymás ellen fordulnak. A többség azonban ember maradt a nyomorban is, a nehéz közös sors összekovácsolta a városiakat és a falusiakat.

A budapesti lakosság kitelepítésének több célja is volt. Rákosiék egyrészt meg akarták tisztítani a fővárost a polgárságtól, az arisztokráciától, a hivatalos propaganda által sulykolt osztályidegenektől, másrészt az új „elitnek” szüksége volt az elhagyott értékes ingatlanokra, ingó vagyontárgyakra. Volt, akit csak azért hurcoltak el, mert magas rangú kommunista személy vetett szemet a lakására, a villájára.

A polgárság, az arisztokrácia teljes megsemmisítése lebegett célként az elrendelők és az akciót végrehajtók szeme előtt. Ezzel felkerülhetett az i betűre a pont. A kitelepített családtagok elvesztették állásaikat, az idősebbek nem juthattak jogos nyugdíjukhoz. Az út az ismeretlenbe vezetett…

Mivel Borsod-Abaúj Zemplén megye távol esik a nyugati határtól, s nem mellesleg a szomszédos „szocialista barát” országhoz, Csehszlovákiához közel van, ideális helyszínnek tűnt Mád, hogy több mint negyven családot, több mint száz főt telepítsenek ki oda Budapestről. Borsod-Abaúj Zemplén megye 25 falujába körülbelül 454 család ‒ 1087 fő ‒ került kényszerlakhelyre.

Ha konferencián előadást tartok a témáról, két fontos tényezőt mindig elmondok és hangsúlyozok. Az egyik a gyermekek emlékezete. 

Bármilyen kicsik is voltak a kitelepítés idején a gyermekek, az érzésekre, a benyomásokra a mai napig visszaemlékeznek. Arra, hogy el kellett hagyniuk a megszokott otthonukat, arra, hogy harmadnapra már nagyon éhesek voltak, és ez az éhség tartósan jelen volt a teljes kitelepítés ideje alatt. Vagy arra a félelemérzetre, amely nemcsak a jövő, hanem az akkori jelen miatt is ott lebegett mindannyiuk szeme előtt.

Tomka Ferenc, aki kisgyermekként került Mádra a családjával, arra emlékezett vissza, hogy miként kellett 24 órán belül, fejenként 50 kiló poggyásszal elhagyniuk budai bérlakásukat. Azt írja: „…hallottuk, hogy a miénk a »jobbik« eset volt. Mert voltak olyanok is, akiknek csak két órát adtak az összecsomagolásra, és sokkal rosszabb körülmények közé, a Hortobágyra vitték őket. Nem voltunk gazdagok, és szüleim nem voltak az előző rendszer vezető rétegének tagjai. A vád (amint azt megsúgták) mindössze annyi volt: »klerikális, vallásos család«. Ami annyit jelentett, hogy szüleink a fenyegetések ellenére is beíratták a már iskolás három gyermeket 1950-ben hittanra, illetve családunk »tüntetően« járt templomba. Emlékszem a kitelepítések alatti éjszakai, rendőrségi razziákra. Egy alkalommal azt mondták, hogy rizst meg kakaót keresnek vagy egyéb nyugati árut, amelyet akkoriban csak kicsiny mennyiségben volt szabad otthon tartani. Nálunk ilyesmi egyáltalán nem volt, de édesanyám csendben mégis megkérdezte az egyik pufajkást: »És mondja, mennyit volna szabad ebből tartanunk?« – »Egy kilóval kevesebbet, mint amennyit maguknál találtunk« – hangzott a világos válasz. De arra is emlékszem, hogyan segítették családunkat kitelepítésünk helyén, Mádon a község katolikus hívei, és mindenféle jóindulatú ember. Megérkezésünk után egyik este körbe ültünk: szü­leim, nagynénéim, nagymamám és az öt gyermek. Édesapám elmondta, hogy megettük az utolsó falat ennivalót. Imádkozzuk el az esti hálaadást, s bízzuk életünket a Mennyei Atyára. Ima közben – »mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma« – két falusi asszony kopogtatott be, hatalmas, falusi kerek kenyeret hoztak: »Ha meg nem sértjük a családot. Láttuk, hogy sok gyermek van.«”

A másik fontos tény, amit minden esetben hangsúlyozok előadásaimban, az az, hogy a kényszerlakhely a több ezer családnak nem egy köztes elszállásolása volt. Ez lett kijelölve új „otthonnak”! 1951-ben ez több ezer családnak a végső lakhelyet jelentette. A kérelmeket pedig nagy százalékban visszautasították, amelyek a kitelepítésmentességre vonatkoztak… 1951-ben, amikor ez a nyári időszakban megtörtént, még senki nem tudhatta, hogy 1953 őszén feloldják majd a kényszerlakhelyekre vonatkozó határozatot. Ez 1951 nyarán egy véghelyzet volt, és a jövő kilátástalannak tűnt.

Ezért is fontos, hogy a kitelepített családok tiszteletére egy újabb emléktábla készült Mádon, emlékeztetve mindenkit arra, hogy a XX. század második felében Európa közepén a kommunista diktatúra ezt az embertelenséget is megtehette. Emlékezve azoknak a családoknak a tagjaira is, akikhez idegeneket telepítettek be, ők mégis emberségesen bántak velük. 

Emlékül annak a közösségnek, amely nem hagyta, hogy elfeledjék azt, ami az 50-es években itt történt, és megőrizték a kitelepített családok emlékét. Végül, de nem utolsósorban emlékeztetve arra, hogy ilyen soha többé még egyszer meg ne történjen.

Azért, hogy Mádon az emlékműavatás megvalósulhatott, köszönet illeti a Demeter családot, amely felkarolta az ügyet, s köszönetet érdemel a Nemzeti Örökség Intézete is, amely a Nemzeti Emlékezet Bizottsága partnere volt az emlékhely megjelölésében.

A szerző történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága tagja

Borítókép: Az 1951-es kitelepítés során több mint 13 ezer embert, 5182 családot hurcoltak el budapesti otthonából (Fotó: Fortepan/Rózsa László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.