idezojelek

Jobboldali alternatíva Európának (9. rész)

A globális elit aggodalma jogos, Donald Trump ante portas.

Lóránt Károly avatarja
Lóránt Károly
Cikk kép: undefined
Fotó: Michael Reynolds

Még meg sem kezdődött az Egyesült Államokban a választási kampány, a The New York Times máris szerkesztőségi cikkben hívta fel az amerikai nép figyelmét arra, hogy milyen katasztrofális veszéllyel járna Amerikára Trump esetleges megválasztása, akinek egy másik, a Foreign Policyben megjelent cikk szerint egészen jó esélyei vannak arra, hogy újból elnök legyen.

A The New York Times szerkesztősége (vagyis a politikai irányvonalat meghatározó testülete) szerint Trump elnökként meggondolatlanul és gyakran kíméletlenül gyakorolta a hatalmat, és az egóját az ország érdekei fölé helyezte. Négy éve a Fehér Házban maradandó károkat okozott, elmélyítette az amerikaiak között meglévő megosztottságot, veszélyesen polarizálva az országot. A jogállamiság megvetése aggodalmat keltett az amerikai demokrácia hosszú távú stabilitásával kapcsolatban, és az erkölcsi iránytű hiánya azzal fenyegetett, hogy a nemzet szolgálatának eszméjét rombolja. Trump külpolitikai kijelentései továbbra is veszélyesen félrevezetők és összefüggéstelenek. Elnöksége alatt következetesen csodálatot tanúsított autokrata vezetők – köztük Hszi Csin-ping, Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Un – iránt, és megvetette demokratikus szövetségeseit. Amíg a Fehér Házban volt, többször is azzal fenyegetőzött, hogy kilép a NATO-ból, az Európa stabilitása szempontjából kritikus szövetségből, amely szerinte csak az amerikai erőforrások elszívását jelenti. Most pedig kampányának honlapján azt írja, hogy „befejezni” tervezi a NATO céljának és küldetésének „alapvető átértékelését”. 

Trump és ideoló­giai szövetségesei már hónapok óta tervezgetik Trump második ciklusát, Project 2025 néven vastag kézikönyvet készítettek, és potenciális kinevezettek ezreit toborozzák, hogy felkészüljenek az amerikai kormányzati struktúra és a fékeként működő demokratikus intézmények elleni átfogó támadásra…

Ezek a vádak azonban nem újak, már a 2016-os választások hajnalán feltűntek, amikor Trump még szinte fényévnyi távolságra volt attól, hogy elnök legyen. És nemcsak a The New York Timesban, hanem az euroatlanti térség valamennyi meghatározó, fősodratú médiumában. Markus Feldenkirchen például azt írta 2016. február elsején a Der Spiegelben: 

Donald Trump egy új, gyűlölettel teli tekintélyelvű mozgalom vezetője. Semmi sem lenne károsabb a Nyugat eszméjére és a világbékére nézve, mint ha őt választanák elnökké.

Vince Chadwick, egy brüsszeli tudósító arról írt a Politico 2015. december 24-i számában: 

Az Egyesült Államok és Európa magas rangú tisztviselői szerint a republikánus elnökjelölt egy idióta.

A Der Spiegel 2016 február­jában az írta, hogy Donald Trump a világ legveszélyesebb embere, és már megválasztása után a svájci Handelszeitung azt emelte ki, hogy 

Donald Trump sokkolja a globális elitet. A művelt, városi, multikulturális, filantróp és jól kereső emberek rémálma vált valóra: Donald Trump lesz az USA elnöke.

Azt gondolom, hogy ez az utolsó megállapítás világít rá legjobban a Trump elleni euroatlanti gyűlöletkampányra. Itt nem arról volt és van szó, hogy az amerikai népnek két párt jelöltje között kellene választania, hanem arról, hogy 

az önmagukat világelitnek tartó befolyásos csoportok, amelyek hatalmuk jelentős részét az Egyesült Államok gazdasági és katonai ereje révén gyakorolják, elveszthetik ezt a kiváltságos pozíciójukat. Ezért hasonlítják Trumpot Mussolinihez és Hitlerhez,

 ezért vádolták és vádolják ma is minden, a mai politikai szótárban fellelhető negatív jelzővel, mint populista, rasszista, szexista, antiszemita, homofób, a demokrácia lerombolója, és ezzel talán még nem is jutottunk a végére.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A 2016-os választásoknál meg azóta is a Trump elleni egyik vád az volt, hogy rasszista, és a mélyállam – ne mondjunk ezentúl Demokrata Pártot, hiszen nem pártok között folyik a harc – mindent igyekezett is megtenni, hogy az afroamerikaiakat és a latinokat Trump ellen fordítsa. A rasszok közötti ellentétet (például a woke-mozgalmat) nem Trump, hanem a mélyállam szította, ami hatásos is volt, hiszen 2016-ban az afroameri­kaiaknak csak hat százaléka szavazott Trumpra. 

Bár a 2016-os választás óta e két rassz aránya a népességben három százalékponttal nőtt, Trump mégis bizalommal nézhet az idei választások elé, ugyanis támogatottsága ebben a körben is növekszik, ma az afroamerikaiak­nak már 20 százaléka szavazna Trumpra.

 Vagyis a valamikori demokrata szavazók – a Trumpot rasszizmussal vádoló heves propaganda ellenére is – lassan kezdik felismerni, hogy a Demokrata Párt múltjával takarózó mélyállam nem az ő érdekeiket szolgálja.

Emiatt is, meg azért is, mert Trump erre a választásra már fel tudott készülni, a globális elit aggodalma jogos. 2016-ban Trump nem rendelkezett olyan képzett gárdával, amellyel az adminisztráció gondolkodását a saját programja kivitelezésére állíthatta volna át. Most több ezer olyan potenciális szakértő áll a rendelkezésére, akikkel a szükséges cseréket (ami egyébként minden elnökváltáskor megtörténik) végre tudja hajtani. Ezért válaszolta arra a kérdésre, hogy diktátor lesz-e, ha esetleg megválasztják, hogy igen, de csak az első napon.

A munkatársai máris kidolgoztak egy 920 oldalas programot (Project 2025), amely minisztériumokra, illetve feladatkörökre lebontva, összesen 30 fejezetben tartalmazza a megvalósítandó politika fő elemeit, amelynek kidolgozásában jelentős szerepet játszott a konzervatív The Heritage Foundation. Nyilván nagyon érdekes lehet számunkra részletesen tanulmányozni ezt a dokumentumot, mert Trumpnak valóban van esélye arra, hogy elnök legyen. Én most itt csak két fontos részt emelnék ki belőle. 

Az egyik az, amikor azt mondja, hogy a fő ellenfél Kína, a másik pedig, hogy Ukrajnával kapcsolatban a Republikánus Párton belül két nézet van: az egyik, hogy tovább kell támogatni Ukrajnát, a másik, hogy ez az európaiak ügye. Nem vitás, hogy e két nézet közül melyik lehet Trumpé.

A Project 2025 mellett a másik programadó dokumentum a MAGA (Make America ­Great Again – Tegyük Amerikát megint naggyá), amelyet személyesen Trump írt, benne inkább programjának fő irányait kijelölve, mintsem egy szisztematikus programot adva. A 171 oldalas dokumentum egyharmada Trump családjának és elért sikereinek bemutatása, nyilvánvalóan azzal az üzenettel, hogy ha magát naggyá tette, akkor Amerikát is naggyá tudja tenni. Ebből csak két gondolatot érdemes kiemelni, az egyik, amit a bevándorlással kapcsolatban mond: „Az erős falak jó szomszédságot eredményeznek”, a másik a klímahisztériára vonatkozik, amely szerint a klímaváltozást nem az emberi szén-dioxid-kibocsátás okozza. Mindkét gondolat lényeges hatással lehet a gazdaságpolitikára (már ha megválasztják), amely Európát is érinteni fogja.

 

Ami Amerikában történik, az egy az egyben érvényes Európára is. Itt sem jobboldali és baloldali politikai mozgalmak versenyeznek egymással, hanem az állampolgárok küzdenek a fejük fölé nőtt háttérhatalommal, amely egynemű az egész euroatlanti térségben. A helyzet Ady versét juttathatja eszünkbe: 

Megöl a disznófejű Nagyúr, / Éreztem, megöl, ha hagyom, / Vigyorgott rám és ült meredten: / Az aranyon ült, az aranyon.

A háttérhatalom, amelynek legerősebb fegyvere a média feletti uralom, valóban elképesztő erőforrásokkal rendelkezik, különösen azokkal szemben, akik a globalista érdekek helyett a nemzeti érdekeket akarják megvédeni. 

Trump választásból való kizárásának megkísérlése vagy Európában a szélsőjobboldalinak bélyegzett patrióta pártok kiközösítése mind azt mutatja, hogy a 2024-es választási évben kemény harcokra kell felkészülnünk.

 Nekünk is szükségünk lenne egy Projekt 2024-re és főleg arra, hogy annak üzenetét el tudjuk juttatni az európai polgárokhoz.

A szerző közgazdász, a Nemzeti Fórum tanácsadója

Borítókép: A Republikánus Párt elnökjelöltségéért küzdő Donald Trump volt amerikai elnök a New Hampshire állambeli Portsmouthban tartott előválasztási kampánygyűlésén 2024. január 17-én (Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.