idezojelek

Karácsony, a katasztrófaturista

Az alkalmatlan városvezető legközelebb egy kigyulladt házzal a háttérben fog majd szelfiket csinálni?

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

Egyáltalán nem túlzás: Karácsony Gergely főpolgármester római-parti árvizes alakítását látva el kellett gondolkodnunk azon, hogy a Párbeszéd nevű, nullaszázalékos támogatottságú morzsapárt örökös ifjú titánja, üdvöskéje vajon normális-e? És ez nem holmi retorikai fordulat, hanem a sziklaszilárd valóság, némi humánus aggodalommal fűszerezve. 

Az ugyanis minden képzeletet felülmúlt, hogy Tüttő Kata szocialista párti főpolgármester-helyettes társaságában a megáradt Dunán ringatózva egy csónakban mosolygó szelfit készített magukról, a háttérben az elöntött Római-parttal, a vízből kilátszó épületrészekkel, fákkal. Az ember megcsipkedte magát, jól lát-e, vagy tényleg önfeledten vigyorog, mint a vadalma a főváros vezetésével megbízott tisztségviselő. Hisz bár nem lehettünk elragadtatva a megélhetési mikropárt politikusának IQ- és morális szintjétől, azért azt mégsem hittük volna: annyi esze sincs, hogy ne maga szolgáltassa a corpus delictit arról, miként kajánkodik mások nyomorúságán. Sőt, még ki is rakja a közösségi oldalára, elhencegve a hőstettén, hogy ki sem mert szállni a partra. 

Igaz, a főpolgármesteri infantilizmus súlyosbodását vetítette előre, hogy pár héttel azelőtt a balesetveszélyesen behavazott Andrássy úton örömködött ahelyett, hogy a hóeltakarításról intézkedett volna, ám mégis meglepő volt Karácsony rohamos állapotromlása.

Aztán kiderült a cinikus nyilatkozataiból, hogy szerinte aki ártéren épít bármit, az vessen magára, mert ő bizony nem hajlandó egy szalmaszálat sem keresztbe rakni a védelme érdekében. De hát nincs abban az agyonpénzelt népes tanácsadói körben egyetlenegy ember sem, akinek van annyi sütnivalója, hogy megkocogtassa a karókon kívül semmi mást fejleszteni nem akaró Karácsony vállát, s emlékeztesse: azért kell evvel foglalkoznod, mert te vagy a főpolgármester, pajti! És ha látványosan nem érdekel a főváros lakóinak a sorsa, azt mégse felejtsd el a választás előtt néhány hónappal, hogy ők a szavazók. Meg azok is, akik látják, hogy kvázi halálra ítélnéd a Római-partot és a lakóit. Hozzátehetné ez a tanácsadó: vigyázz, Gergely, mert könnyen egy kalap alá vehetnek a választók azokkal, akik Jókai Mór Kárpáthy Zoltánjának az 1838-as árvizet felidéző jelenetében csónakokban gondolázva, italozva röhögték ki a szerencsétlenül járt pestieket egészen addig, amíg móresre nem tanították őket.

Mi vagy te? Katasztrófaturista a saját városodban? Vagy fordított Wesselényi, az árvízkedvelő sétahajós?

Sajnos azonban a sok millió forinttal kitömött tanácsadók között egy sincs a jelek szerint, aki figyelmeztetné Karógerit: legalább a saját érdekeire legyen tekintettel, ha már a budapestiekére süket és vak. Még talán Néró is visszafogottabban gyönyörködött az égő Róma látványában, mint ahogy ő tette a Római-parton, és ez a hozzáállás egy önkormányzati megméretés előtt nem kimondottan választóédesgető. Pedig még maradt számára egy javítási lehetőség: ha legalább a fertőzésveszély elhárításában közreműködne, meghallva az ott élők segítségkérését, és megpróbálna úgy viselkedni, mint egy főpolgármester, aki utólag azért elolvasta a munkaköri leírását.

Mi lehet a következő lépés? Egy kigyulladt házzal a háttérben fog majd szelfiket csinálni? Vagy egy súlyos közúti baleset előterében, csúfondárosan fog mosolyogni egy felvételen?

Amerikában már egészen biztosan impeachmentet, vagyis eltávolítási eljárást indítottak volna ellene embertelenség és alkalmatlanság miatt. Itthon megteszi a fegyelmi is. De az igazi büntetés az lenne, ha a választók júniusban útilaput kötnének a talpára, amit már régóta bőségesen kiérdemelt.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester helyettesével, Tüttő Katával a dunai árvízi őrjáraton az elárasztott Római-part előtt csónakázva szelfizett 2023. december 28-án (Forrás: Facebook)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A megoldás Budapesten: Szentkirályi Alexandra

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.