Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

idezojelek

Utólag mosakodott a Katona igazgatója

A színház stábjának baloldali, sőt szélsőbaloldali, DK-s vonzalmai közismertek.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined
Fotó: Koszticsák Szilárd

Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója azt nyilatkozta az Indexnek egy terjedelmes magyarázkodó-mosakodó interjúban: semmit sem tudott arról, hogy a munkatársai, beosztottai jegyvásárlási kedvezményt ajánlottak fel Gyurcsány Ferenc pártjának, a Demokratikus Koalíciónak. Akár el is hihetjük a színész-rendezőnek, hogy nem akart szántszándékkal a Katonából Pártkatona színházat csinálni, ám nagy kérdés, melyik verzió a számára kedvezőbb.

Ha tudomása volt a DK-nak nyújtott jegyvásárlási kedvezményről, vagy ha nem? Mert ha mégis tudott beosztottai durván pártpolitizáló tranzakciójáról, az nagyon nagy baj és súlyosan hitelteleníti minden mondatát, megnyilvánulását. De ha valóban nem tudott róla, az vajon mennyivel kedvezőbb rá nézve?

Sőt, Máté Gábor még rá is tesz egy lapáttal, s rosszabb színben tünteti fel magát, mivel arról is beszél, hogy amikor a szélsőbaloldali pártnak adott – ám még a kommunista pártállam idején is példa nélküli – jegyárkedvezmény körüli botrány kirobbant, olyanok adtak ki a színház nevében különböző közleményeket, akik előállították a bajt. Szó szerint azt mondja: „A közlemény előbb született meg, mint ahogy a belső vizsgálat megtörtént volna. Ez volt az egyik baj. A másik meg az, hogy a megszövegezésében – tévesen – jelentős részt vállaltak azok, akik korábban a hibát elkövették. Kapkodás volt. Egyébként én akkor, a sajtó hozzánk intézett kérdéseiből szereztem tudomást az egészről. Hétvége volt, amikor a találkozási lehetőségeink korlátozottak a színházon belül. A legkellemetlenebb az volt, hogy nemhogy nem én döntöttem, még csak nem is tájékoztattak róla.”

De hát tisztelt igazgató úr! Milyen tekintélye van annak az intézményvezetőnek, akit nem tájékoztatnak semmiről? Meg aztán miként mondhat valaki olyan blődségeket a XXI. században, hogy a hétvégén a „találkozási lehetőségeink korlátozottak a színházon belül”? Telefon nincs? És mi az, hogy a sajtó hozzájuk intézett kérdéseiből szerzett tudomást az egészről? Hát az internet, a tömegkommunikációs eszközök, az informatika világa teljesen érintetlenül hagyja, és még be is vallja, hogy kevesebbet tudott a színházában történtekről, mint egy átlagos magyar hírfogyasztó polgár? Hol volt, amikor az ég zengett? Vajon elfogadnák-e egy hadvezér mentegetőzését egy vesztett csata után, hogy neki nem szóltak a katonái, amikor elkezdődött az ütközet, pusztán ezért maradt le róla? Nem azt mondaná mindenki, hogy totálisan alkalmatlan a posztjára?

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A végén még meg is sajnálhatnánk szegény Máté Gábort, akit saját beosztottai negligálnak, ám kiderül: a sajtóval szemben fontolgatta a kemény fellépést. Úgy fogalmazott mérgesen a DK-s jegykedvezménybotrány kapcsán: „Most is megfordult a fejemben, hogy rágalmazásért beperelem azokat, akik hazugságokat állítanak rólunk, de aztán úgy döntöttem, hogy nem áldozok erre újabb három évet az életemből.”

Igen? Szóval házon belül alakítja a laza direktort, ám ha valaki bármit ír, mond a színházáról, azt beperelné?

Miért nem Gyurcsányékat pereli be, akik boldog-büszkén nyilatkozgattak a nekik nyújtott pártos kedvezményről? Hiszen ők is baloldali hírbe hozták Mátét és színitársulatát azzal, hogy kebelbeli haverjaikként, csókosaikként tüntették fel őket, nem csupán a Katona József Színház maga. 

Persze az újságíró is igazán érdeklődhetett volna már csak puszta kíváncsiságból, hogy ugyan milyen hazugságokat állítottak róluk Máté szerint a médiában. Talán lapunkat is szívesen beperelte volna, amiért megírtuk az igazságot a Katona stábjának baloldali, sőt szélsőbaloldali, DK-s vonzalmairól. Ja, hogy egy konkrétumot sem bírt mondani az igazgató? Akkor ideillik a mondás: a hallgatás beismerés.

 

Például miért nem tiltakoztak az ellen – miként az interjúban is szóba kerül –, hogy a DK 2006-os nemzetverető pártelnöke hírlevelében is reklámozta a 2019-es kormányellenes színházi tüntetésüket, amelyen Karácsony Gergely baloldali főpolgármester is beszédet mondott? Ha akkor se utasították vissza a hírverést, ne csodálkozzon azon, ha őt és színészeit a baloldalra pozicionálják és pártszínháznak tartják a Katonát. Nem „politikai oldalról” nyomják be őt a „bal sarokba”, ahogyan most farizeus módon magyarázkodik, hanem ott van, mégpedig az egész társulatával egyetemben.

Miután egyes színészei nem kormánnyal kritikus, hanem militánsan ellenséges, szélsőségesen gyűlölködő álcivil tüntetéseken tündökölnek és fröcsögnek.

Miként politikai tejtestvéreik, a DK-s szektás aktivisták is teszik. A Katona Pártkatona színház. Pont.

 

Borítókép: Máté Gábor igazgató (Fotó: Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Magyar Péter kártyavára szépen lassan kezd omladozni

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Ezért nem akar az USA békét (2. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Háború a turulszobor ellen

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A Tisza elmosta a régi ellenzéket

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.