idezojelek

A nagy játszma

A brit kormányban nincs meg a politikai akarat és erő, hogy részt vegyen a Közel-Keleten általuk főzött keserű és forró leves megevésében.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Mohamed Szaber

Nem, az Egyesült Királyság nem ezt akarta. Az ő víziójukban a Közel-Kelet nem lett volna egy tűzfészek, amelyet folyamatosan oltogatni kell, s még így is folyton-folyvást lángba borítja a világ egy jelentős hányadát. Az ő elképzelésük szerint az arabok és a zsidók békében meg fognak élni egymás mellett, közösen dolgoznak és virágba borítják a sivatagot. Most pedig, mikor a zsidók éppen apró miszlikbe vagdossák a terrorcsoportok által vezetett Gázai övezet lakosságát, önmérsékletre szólítanak fel, mert ez a helyzet nekik is rossz, bár mossák kezeiket.

Ezt azonban nagyjából olyan joggal tehetik, mint egykor Poncius Pilátus. A britek forralták ki ezt a helyzetet, az ő döntésük volt, hogy a hazát kereső zsidóknak megengedik a visszatérést az őshazába. Az akkori, 1920-as évekbeli álláspont az volt, hogy a Szentföldön senki sem él. Egy nép nélküli ország egy ország nélküli nép számára. Vagyis ideális. 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csakhogy nem volt igaz az alapvetés, éltek ott emberek, elég sokan, a brit mandátumterület Palesztinában. Nem mondhatni, hogy túl sok dolog történt persze, hiszen az Oszmán Birodalom kihúzódását követően a brit gyámkodás nagyjából csak Londonból nézve volt logikus. Onnan nézve mindig minden logikus volt. Egy világbirodalmat kellett igazgatni, a hajókat újratölteni bizonyos pontokon, megszervezni a hadsereg és az áruk szállítását, újrahuzalozni a közigazgatást. Ebben pedig nagyon jók voltak a britek. De azt sose értették meg, hogy mit jelent zsidónak és arabnak lenni, az ő koordináta-rendszerükben csakis őfelsége alattvalóiként, a tökéletes rendszer kis hangyáiként léteztek a nemzetek. Ahogy Afrika népeit is saját szájízük szerint használták céljaikra, s lettek sajátos, afrikai jellegzetességű „kis-Britanniák” a fekete kontinensen, úgy a Szentföld is csak egyike lett volna a korona gyémántjai közül.

A Balfour-deklaráció 1917-ben előrevetítette a jövő viszályát. Ebben Arthur Balfour akkori brit külügyminiszter levélben értesítette Lord Rotschildot, a brit zsidó közösség képviselőjét, hogy őfelsége kormánya szimpátiával kíséri a cionizmust és támogatja a háborút követően egy zsidó haza megalapítását Palesztinában. Az egyszerű levél vált később annak alapjává, hogy London támogatásával hozzanak létre egy új államot a Közel-Keleten, miközben a helyi arabokat lényegében odadobták az újonnan érkező, európai származású zsidóknak. 

A végeredményt pedig láthatjuk, hiszen mindenkinek igaza van. A zsidókra az arabok máig úgy gondolnak, mint betolakodó európai idegenekre, akik elvették az ő földjüket. A zsidók szerint minden joguk megvolt a visszatérésre, Titus és Vespasianus kiűzte őket az otthonukból, a két római császár tettei ma is egyszerű történelmi és politikai lépések, nem a múltba és mítoszokba vesző dráma. A cionista értelmezés szerint ők valóban otthont építettek maguknak, csakis maguknak, mindenféle segítség nélkül, egy olyan földön, amely az övék volt, csak mások kiűzték őket onnan. A sivatagból virágzó paradicsomot varázsoltak, a szétszóródott népet összegyűjtötték az ősök földjére, új nyelvet és kultúrát adtak neki, amelynek több ezer éves gyökerei vannak, és jól sáfárkodtak az Isten által nekik juttatott Szentfölddel. Mivel időről időre fegyverrel kellett megvédeniük függetlenségüket, minden egyes csepp vér azt igazolja, hogy nekik maradniuk kell.

Nagy-Britannia pedig mossa kezeit, és azzal foglalkozik, hogy odahaza, saját lakossága milyen irányba változott. A zsidókkal való szolidaritás sose volt különösebben magas szinten az átlagemberek körében, ez mára kétségbeejtően lecsökkent annak hatására, hogy a világbirodalom formailag már nem létezik, az eszmei keretek pedig kiüresedtek. A minden alapot és szakmaiságot nélkülöző, hisztérián alapuló modern sajtó ma Izraelt háborús bűnösnek festi le, a brit lakosság jelentős részét kitevő muszlim származású alattvalók pedig így is állnak hozzá. A rendkívül népszerű stand-up komédiások műsoraiban ma már teljesen elfogadott, hogy Izraelt és a zsidókat gúnyolják, lényegében pontosan ugyanúgy, mint a harmincas években, ugyanazokkal az érvekkel, ugyanolyan fölényesen. 

A múlt októberi Hamász-támadás emléke elhalványodott. Az elhúzódó és véres háború részletei nagyjából annyira rejtélyesek, mint Titus császár hadmozdulatai és szerelmi élete, hiába ugrottuk kétezer évet az időben. A brit kormányban nincs meg a politikai akarat és erő, hogy részt vegyen az általuk főzött, meglehetően keserű és forró leves megevésében, ezt meghagyja azoknak, akik ott élnek a leves otthonában. Pedig erkölcsi felelősségük van a briteknek, bármeddig is súrolják a kezüket a csap alatt.

Borítókép: Lakhatatlanná tett épületek a Gázai övezetben levő Hán-Júnisz városban 2024. február 2-án, a város ellen indított izraeli offenzíva idején (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Szaber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.