idezojelek

A távoli Haiti ma a Mad Max világa

A nemzetközi közösség nem óhajt beavatkozni, a diplomatákat helikopterekkel evakuálják, mint Saigonból annak idején.

Hegyi Zoltán avatarja
Hegyi Zoltán
Cikk kép: undefined

Az, hogy mi történik Haitin, úgy nagyjából egy napig volt címlapsztori. Értem én, Haiti messze van, baj meg akad csőstül közelebb is. De azért ennél egy kicsit több figyelmet is megérdemelnek az ott zajló események. Ugyan éppen nem csupán babákat döfködnek, hanem közvetlenül a hús-vér embereket is. 

Jó, ezt is szinte megszoktuk már, a dokumentarista horrort, a hétköznapi apokalipszist, de ami ott megy, az olyan, mint egy főpróba. 

Egy újabb kísérlet, mint amikor a laborban az elszabadult patkány leverte az asztalról a covidos kémcsövet. És élénken emlékeztet Laurent Obertone Gerilla-trilógiájának történetére. Az persze Franciaországban játszódik és egyelőre a fikció kategóriájába tartozik.

Haiti viszont máris ideális terep, tekintve, hogy a lőtéri kutyát sem érdekli az áldozatok sorsa. Na de nézzük nagy vonalakban, mi a pálya arrafelé, felfogni úgysem tudjuk, átérezni pláne, az európai ember már attól is hisztériás rohamot kap, ha elromlik a telefonja. Francia–kreol világ, az ott élők túlnyomó részét az Afrikából behurcolt rabszolgák leszármazottai adják. Volt francia gyarmat, amerikaiak által megszállt terület és kemény diktatúra (Papa Doc) helyszíne. Mindezek elmúltával és a pusztító földrengések ellenére tulajdonképpen minden adott volt ahhoz, hogy az ország egyetlen szárazföldi szomszédjához, a Dominikai Köztársasághoz hasonlóan turistaparadicsommá és meghasonlott rocksztárok lakóhelyévé váljon, miközben a gasztrosznobok felfedezhették volna felettébb izgalmas konyhájának gyöngyszemeit, de nem ez történt, hanem pontosan az ellenkezője.

Haiti egyre mélyebbre süllyedt az anarchiában, mígnem mára már maga a megtestesült disztópia, tele a Mad Max-univerzum legvisszataszítóbb figuráival. Az eddig is jelentős aktivitást mutató bandák és hordák uralják az utcákat, és az állam maradékait ostromolják. A főváros repülőtere, a rendőrőrsök, a börtönök és a kormányzati épületek környéke csatatérré változott. Mindenhol égő szeméthegyek, irgalmatlan bűz, lövöldözések, utcai harcok, háztömbről háztömbre. 

Élelmiszer, víz, üzemanyag alig, az üzletek kifosztva, az iskolák zárva, sokan bedeszkázzák magukat az otthonukba, mások inkább önvédelmi-önbíráskodó csoportokat hoznak létre. Ők sem vacakolnak túl sokat, a vélt vagy valós bűnözők holttestét egyszerűen felgyújtják. Erődöket, ellenőrző pontokat hoznak létre, és néha összefognak a rendőrökkel. Néha meg nem. Suhognak a macheték. Pontról pontra, mint a Gerillában. Ezrek menekülnek a semmiből a sehovába. Mindeközben a gazdagok lelépnek, ebben sincs semmi különös. A politikusok az ideiglenes elnöki tanács összetételén alkudoznak, ez sem meglepő. A nemzetközi közösség nem óhajt beavatkozni, esetleg kenyai (!) rendfenntartók érkezhetnek, a diplomatákat helikopterekkel evakuálják, mint Saigonból annak idején. Az amúgy is mélyszegénységben élő milliók maradnak. Hollywood felkészül. A forgatókönyvet még írják.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Hogy Európában milyen dramaturgia mentén alakítják a háttérben a hatalmak a közeljövőt, abban sem lehetünk biztosak, sőt. Még azt sem tudjuk igazán, hogy ki a totál hülye és kit lehet komolyan venni, és melyikük a kisebbik rossz. Amit például Macron művel, az nehezen dekódolható. A könnyű, már-már triviális párhuzam adja magát persze, és tudvalévő, hogy minden bolondokházában akad legalább egy Napóleon. De azok legalább felkészültek és vágják, hogy mi történt Borogyinónál. Jut eszembe, új magyar fordítása van a Háború és békének.

Szóval az van még, hogy a gyerekkorban maradni többféleképpen lehet. Érthető attitűd is, hiszen ki a fenének van kedve a felnőttek világához, ha az ilyen? Weöres Sándornak példának okáért úgy sikerült megúsznia ezt a traumát, hogy közben egy olyan saját univerzumot teremtett, amelyben mindannyian jól érezhetjük magunkat, amennyiben elfogadjuk a meghívást. 

De ez a zsenik privilégiuma. És Macron minden, csak éppen nem zseni.

 Így aztán maradna neki a felelősségteljes felnőtté válás rögös útja. Amelyen csak egy szép állomás a játszótér homokozója, ahol önfeledten kiabálhatunk olyanokat, hogy nekünk is van atomunk, ilyen is, meg olyan is, és hozom a katonáimat. 

Még az a szerencse, hogy a dedóban a népszerűségi mutató az isten, az meg azonnal bezuhant a lapát és a vödör alá. De nem is értem, hogy mire gondolhatott közben. Hogy elhangzik az „Allons enfants”, és tömegek özönlenek majd meghalni az ukránokért? Ezzel a háttérrel? Lenne ott rögvest olyan Gerilla-világ, hogy arról koldulna mindenki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.