idezojelek

Nagyon berezelt az európai elit

A populizmussal vádolt újkonzervatívok átütő sikere várható az uniós választásokon.

Sergio Velasco avatarja
Sergio Velasco
Cikk kép: undefined
Fotó: NurPhoto via AFP

Mostanában „populizmust” kiáltanak, ha le akarják járatni, esetleg el akarják tenni az útból az európai elitre, az establishmentre kihívást jelentő új pártokat. Pont ugyanúgy, ahogy azelőtt fasisztáztak, rasszistáztak, szélsőjobboztak és homofóboztak. Lassan minden szót elhasználnak, elértéktelenítenek.

Az uniós választások előtt beindult az európai elit lejáratókampánya a konzervatív mozgalmak ellen. 

Aggódnak az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) és az Identitás és Demokrácia képviselőcsoportok (ID) népszerűségének növekedése ­miatt. A hagyományos néppárt és a szocialisták fegyelmezetten összezárnak. Úgy vannak vele, sem ébredésnek, sem identitáskeresésnek nincs helye Európában. Nincs új a nap alatt. A spanyol PP (Néppárt) és PSOE (Munkáspárt) az Európai Parlamentben a mintegy 1384 ügy 88 százalékában egyetértésben szavazott.

A fősodratú (baloldali-balliberális) pártok összefogtak. Meg kell fékezni az európai konzervativizmus előrehaladását. Kibújt a szög a zsákból: egyáltalán nem olyan különbözőek, mint amilyennek mutatkoztak. Magyarország ellehetetlenítése az egyik kedvenc foglalatosságuk: többször is összefogtak már ebben a „nemes” ügyben. Vagy a lengyelek ellen. Gónzalez Pons, az Európai Néppárt képviselője simán elismerte két évvel ezelőtt, hogy a parlamenti vizsgálat a Pegasus programról, amelyet ő vezetett, azért indult, hogy megbuktassa Mateusz Morawiecki kormányát.

A fősodratú pártok tehát félnek. Érthető, hiszen gyengülni látszik az eddig begyökerezettnek vélt hatalmi pozíciójuk. Mi lesz, ha elveszítik a hosszú ideje birtokolt ellenőrzési pozíciót? Hiszen olyan jól működött minden: kézben tartották a bíróságokat, a médiát, az oktatást, a think tankeket és egyéb intézményeket, szervezeteket. Mindez most veszélybe került.

Az újkonzervatív jobboldal megérkezett, hogy megkérdőjelezze az establishmentet, mind Európában, mind az egész világon. Ezért van az, hogy mindig amikor bármilyen választás nem a mainstream pártok győzelmével végződik, vagy ellenük fellépő megmozdulásokkal szembesülnek, a kormányzati elit riasztást ad ki: visszatért a gonosz szélsőjobb!

Ez a démonizáló narratíva eleinte működött, de a polgárok olvastak a sorok között, kinyitották a szemüket és értékelik az újkonzervatív pártok jelentőségét. Rájöttek, hogy ezek átlagos és normális pártok, hogy újat hoznak a politikai színtérre, és megpróbálják megoldani azokat a problémákat, amelyeket az uralkodó elit „elfelejtett”; mondjuk a tömeges és illegális bevándorlást, a gazdákra kivetett súlyos szabályozások és adók kérdését vagy úgy általában egyes országok identitásvesztését. Ez a változás az elmúlt években jól látható. Választásról választásra bizonyítja, hogy az újkonzervatív jobboldal előretör a mainstream pártokkal szemben. Portugáliában a Chega (magyarul: Elég!) ért el nagyszerű eredményt (7,18-ról 18 százalékra nőtt a támogatása), Hollandiában Geert Wilders Szabadság Pártja 23,5 százalékot, Svédországban a Svéd Demokraták 20,54 százalékot, Finnországban a Finnek Pártja 20,06 százalékos eredményt, Olaszországban az Olasz Testvérek 26 százalékot, a Lega pedig 8,77 százalékot kapott.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Hogy az én országomban is kalandozzak egy kicsit, Spanyolország egyes régióiban a jobboldali Vox regionális kormánypozíciókat tudott szerezni. De ott van Franciaországban Marine Le Pen pártja, melynek népszerűsége folyamatosan növekszik, vagy az Éric Zemmour és Marion Maréchal fémjelezte ugyancsak feltörekvő Reconquete (Visszahódítás párt). Ezen újkonzervatív jobboldal példája és vezetője Orbán Viktor és a Fidesz, amely már negyedik alkalommal nyerte meg a magyar választásokat kétharmados többséggel. Szegény európai elit! Az elmúlt pár hét borzalmas lehetett! A Chega meggyökerezett Portugáliában, míg Írország kormánya elveszítette a hagyományos család fogalmát eltörlő népszavazást, amely kezdeményezte, hogy vegyék ki az alkotmányból a „nő” és az „anya” szavakat.

Az európai választások vészesen közelednek: június 9-én megismerjük az eredményeket, és könnyen lehet, az nem lesz más, mint az újkonzervatívok nagy sikere. A legtöbb közvélemény-kutatás szerint jelenleg az ECR a harmadik helyen végezne, körülbelül kilencven helyet szerezve, az ID pedig a negyedik, szintén körülbelül 85-90 helyet megkaparintva. Emellett ne feledjük, lesz még idén egy másik fontos esemény is, az Egyesült Államok elnökválasztása, amelyre novemberig kell várnunk. És ahol Donald Trump erőteljes lépéselőnyben van, s ha ez beigazolódik, újra ő lehet az Egyesült Államok elnöke. Az amerikai közvélemény-kutatók többsége egyértelmű előnyt ad Trumpnak. Győzelme stratégiai változást jelentene, nem utolsósorban megerősítené az újkonzervatív jobboldalt a világban.

 

Úgy tűnik, ez az újkonzervatív jobboldal követte és megértette a baloldal szándékait, politikai játékukat, és elkezdték ők is összehangolni a politikájukat. Együtt erősebbek. Egyértelmű példa erre az Amerikai Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC), egy igazi tömegrendezvény, jól képzett és elsőosztályú előadókkal, ahol nagyszerűen sikerül megosztani az üzenetet az érdeklődő emberekkel. A washingtoni CPAC-on Trumpon kívül részt vett Nayib Bukele, Salvador elnöke vagy Javier Milei, Argentína elnöke. Április 25-én és 26-án a CPAC házigazdája Magyarország lesz, ahol az Alapjogokért Központ intézi a szervezést.

Ha minden jól megy, Donald Trump beiktatásával véget érhetnek a mostanában oly égető geopolitikai konfliktusok, az ukrán–orosz háború, amelyről Trump többször is mondta már, hogy elnökként egyik első dolga lesz összehozni Vlagyimir Putyint és Zelenszkijt a tárgyalóasztalhoz. A konfliktust be kell fejezni és nem globális szintre emelni, mely utóbbi, úgy tűnik, a mostani nyugati elit célja, ahogy az az utóbbi hetekben Emmanuel Macron francia elnök szavaiból is kiderült, aki csapatok Ukrajnába küldéséről beszélt, kétségtelenül egy harmadik világháború kirobbantását veszélyeztetve.

Az elmúlt húsz évben a fősodratú (baloldali-balliberális) média, egyetemi elit és az akadémikusok szorgalmasan populizmussal támadták az új pártokat, amelyek versenyre hívták az establishmentet. Populistának lenni annyit jelent, hogy „népszerű” (értsd: a liberálistól eltérő) beszédet használunk a népről a népnek. Kerüljük a szakzsargonokat, és mindenki számára érthető, normális nyelvezetet alkalmazunk.

A populista mozgalmak éppen azért születtek meg, mert a tradicionális pártok és a mai nyugati demokrácia már nem szólítják meg a köznapi embert, már nem őt képviselik. Ott születtek meg, ahol olyan törvényeket hagynak jóvá, amelyek nem voltak benne a programokban vagy választási ígéretekben, és amelyeket senki nem szavazott meg. Ott, ahol követik a Soros György által előírtakat. Az újkonzervatív jobboldal pártjai tehát az ajtónkon kopogtatnak. És megszólítják az embereket. A valós problémákra keresik a válaszokat. 

És ezért félnek tőlük, félnek az őszinteségtől, félnek a normális, érthető beszédtől. 

Ajánlom a rettegők figyelmébe a Mathias Corvinus Collegium minapi brüsszeli konferenciáját, számos jeles szakértővel a populizmus témájában. Hallgassák vissza őket: Frank Furedit, Francisco Contrerast, Ulrike Guerot-t, Charlie Weimerst, Ralph Schoellhammert és másokat!

A szerző spanyol politológus, a Filosofía Política projekt alapítója

Borítókép: Az Európai Parlament épülete Brüsszelben (Fotó: AFP/Jakub Porzycki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az EU jelen formájában ártalmas Európának

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.