Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

idezojelek

Csak a leadott szavazat számít

ELEMZŐI HANGERŐ – Európa legnagyobb békepárti menete várható Budapesten.

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel
Cikk kép: undefined

A kampányhajrába értünk, kezdődik a mozgósítási verseny. Az elmúlt napokban a balliberális sajtóban sokan meglepődtek azon, hogy Orbán Viktor több kampányeseményén is arról beszélt: a Fidesznek a mostani választáson nincsen szükség a bizonytalanok megszólítására, elég csupán a jobboldali tábor mozgósítása a választási győzelemhez. Voltak olyan internetes portálok, amelyek arról írtak, hogy stratégiát váltott a Fidesz. De vajon tényleg ez történt? Miről van szó valójában? Ki lesz sikeresebb a mozgósítási versenyben? 

Nézzük!

Június 9-én először fordul elő, hogy az euró­pai választást és az önkormányzati választást egy napon tartják Magyarországon. Ez értelemszerűen új helyzetet teremt, és a pártoknak is ehhez kell alkalmazkodniuk. Eddig a legmagasabb részvételi arány az önkormányzati választáson a Gyurcsány-féle őszödi beszéd és a rendőrterror után, egy igen felhevült politikai időszakban, 2006-ban volt. De ekkor is csupán a választópolgárok 53,1 százaléka járult az urnákhoz. Még ennél is alacsonyabb a részvételi hajlandóság az európai parlamenti választásokon, itt a legmagasabb 2019-ben volt a részvétel, összesen 43,6 százalék. Összehasonlításképpen: a 2022-es parlamenti választáson – amelyen a Fidesz–KDNP megszerezte a negyedik kétharmadát – 69,6 százalékos volt a részvételi arány. Összefoglalva: mind az önkormányzati, mind az EP-választáson lényegesen alacsonyabb a részvételi hajlandóság, mint egy országgyűlési választáson.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Hogy mi következik ebből? Az, amiről Orbán Viktor is beszélt több kampányeseményen: ezúttal nem kell a bizonytalanokat vagy a másik oldalra szavazókat meggyőzni, elég, ha azokat a szavazókat sikeresen mozgósítják, akik a Fidesz–KDNP biztos bázisához tartoznak. És ez nem kampánystratégia-változtatás, mint ahogyan azt a balliberális sajtó írja, hanem a bevett forgatókönyv. Minden EP-választáson és minden önkormányzati választáson ez szokott lenni a kampánystratégia.

Mindez azt is eredményezi, hogy június 9-én az a politikai erő tud sikeresen szerepelni, amelyiknek szervezett országos hálózata van és rendelkezik aktivistákkal. Ezt láttuk a 2019-es EP-választás esetében is, ahol azok a pártok szerepeltek jobban a közvélemény-kutatásokban mért támogatottsági szintnél, amelyek rendelkeztek országos hálózattal. A mostani választással kapcsolatban emellett azt is érdemes kiemelni, hogy míg az EP-választáson főként a nagyvárosokban szokott az átlagnál többen elmenni szavazni, az önkormányzati választáson a kisebb településeken is megugrik a részvétel, így ezúttal az EP-választáson annak kedvezhet a nagyobb részvétel, amelyik párt kiterjedt vidéki bázissal rendelkezik.

Hogy mindez mit jelent? Azt, hogy a közvélemény-kutatási adatokhoz képest lényegesen eltérő lehet majd a végeredmény június 9-én este, ugyanis a részvételi arányok és az egyes pártok eltérő szervezettsége érdemben befolyásolja a végeredményt akkor, amikor a biztos szavazó pártválasztók mozgósításáról van szó. És hogy kik ennek a nyertesei, illetve a vesztesei? A Fidesz–KDNP például híres arról, hogy magas fokú szervezettséggel rendelkezik, illetve a vidéki beágyazottsága is erős, ráadásul hatalmas aktivistahálózattal rendelkezik. A balliberális oldalon a DK is elmondhatja ezt magáról, de még az MSZP is rendelkezik hasonlóval. Az utóbbi években a Mi Hazánk is elkezdte ezt kiépíteni, de például az LMP, a Jobbik vagy a Momentum semmi ilyesmivel nem rendelkezik, ők kizárólag a médiában léteznek. Nem meglepő, hogy a legrosszabb eredményt ezektől a szereplőktől várjuk.

És itt kell megemlíteni a Magyar Péter-féle jelenséget. A Tisza Párt pár hete jött létre, értelemszerűen nem rendelkezik országos szervezettel, még megyei listát sem tudtak állítani. A felmérésekben sokkal inkább érdeklődőket és kíváncsiskodókat tudnak felfedezni, nem pedig elkötelezett szavazókat. Így nem lenne meglepő, ha Magyar Péter esetében rosszabb eredményt látnánk június 9-én este, mint amit a közvélemény-kutatások jeleznek neki előre.

A mozgósítási verseny fontos eleme a békemenet. Június elsején Európa legnagyobb békepárti menete várható Budapesten, ami a békepárti szavazókat egyértelműen mozgósítani tudja. Ha visszaemlékezünk, a 2021. október 23-i békemenet is hasonló lelki támaszt nyújtott a jobboldali szavazóknak, ugyanis az azt megelőző időszakot a balliberális oldal tematizálta az előválasztási folyamattal. 

A békemenet ereje azonban mindent megváltoztatott: lelki erőt adott a jobboldali szavazóknak, a baloldalnak pedig egyértelművé tette, hogy melyik oldalon van a többség.

Mint azt a fentiekben is említettem, a mozgósítási verseny azoknak a szereplőknek a legkönnyebb, amelyek országos hálózattal rendelkeznek és sok aktivistájuk van. Magyar Péter mellett a kisebb pártok egyáltalán nem rendelkeznek ilyennel, sem a Momentum, sem az LMP, sem pedig a Jobbik nem tud ilyet felmutatni, a többiekről pedig ne is beszéljünk. Abban elemzői konszenzus van, hogy a mostani választás legnagyobb vesztese várhatóan a Momentum lesz, amely elveszítheti a helyeit az Európai Parlamentben, illetve a fővárosban sem szerez pozíciókat, egyedül Soproni Tamás VI. kerületi polgármester újrázhat. Ebben az esetben az egész párt léte kérdőjeleződne meg, egyáltalán nem lenne meglepő, ha kilépési hullám indulna meg. Donáth Anna ráadásul igen gyengén szerepel a vitákon, ami szintén rontja a liberális párt pozícióit.

Ezen a ponton ki kell emelni a Kutyapártot is, mely ugyancsak katasztrofálisan szerepel a vitákon. A Partizánban a listavezetőjük ki sem tudta használni a rendelkezésre álló időkeretet, kellemetlenül gyengén szerepelt, ahelyett pedig, hogy a közmédia vitáját értelmesen használták volna fel, egy humoristát küldtek be. Ezzel a Kutyapárt azt kockáztatja, hogy nem ugorják meg a bejutási küszöböt, a mostani teljesítményük alapján ez egyre valószínűbb.

Az LMP esetében Vitézy Dávid jelentheti az utolsó reményt. Ha Budapesten Vitézy viszonylag jó eredményt ér el, és ez megjelenik az LMP fővárosi listáján is, akkor erre hivatkozva tudnak sikerről is beszélni a zöldpártnál. 

A Jobbik esetében ilyenről nem beszélhetünk, ők várhatóan teljesen eltűnnek. 

A Jobbikból kivált Mi Hazánk azonban esélyes egy EP-mandátumra, ami sok más ellenzéki párttal szemben mindenképpen életben tartja őket 2026-ig.
És a végén beszéljünk a Fideszről! Jelenleg a ciklus közepén vagyunk, minden kormánypárt számára ez a legnehezebb időszak. Főleg a háború okozta gazdasági nehézségeket követően. 

Ehhez képest az, hogy a közvélemény-kutatók 45 százalék körülre vagy afelett várják a kormánypártok eredményét, hatalmas győzelem lenne. Európában a kis szigetországnak számító Máltát leszámítva ugyanis sehol nincsen ilyen erős párt. 

Egy ilyen eredménnyel minden bizonnyal ismét Európa legerősebb pártja lenne a Fidesz. Ha megnézzük például Németországot vagy Franciaországot, a legerősebb pártok ott legfeljebb a harmincszázalékos szintet ugorják meg, de közelébe sem kerülnek a negyven százaléknak, a 45-50 százalékról pedig ne is beszéljünk.

Ehhez az eredményhez természetesen részt is kell venni a választáson. Csak a leadott szavazat számít, június 9-én el is kell menni szavazni. A mostani EP-választásnak hatalmas a tétje, az dől el rajta, hogy sikerül-e változtatni Európa politikáján, véget tudunk-e vetni a háborús őrületnek. Ezért részt kell venni a szavazáson, azt önmagától nem lehet megnyerni. Ehhez ad komoly erőt és mozgósító képességet a békemenet, amelyen százezrek mutatják meg a világnak: Magyarország a béke pártján áll!

A szerző a XXI. Század Intézet vezető elemzője, a Megafon tagja

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Globalista diktatúra Európában

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Új politikai korszak a választás után

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Magyar Péter kártyavára szépen lassan kezd omladozni

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Ezért nem akar az USA békét (2. rész)

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.