idezojelek

Az út, az igazság és az élet

Az olimpiai megnyitók elmúlnak, a botrányos jelmezek lekerülnek a hordozóikról, az igazság pedig igazság marad.

Fábián Tibor avatarja
Fábián Tibor
Cikk kép: undefined
Fotó: Rodolfo Buhrer / AGIF / AFP

Még gyerekek voltunk, amikor gyakran grandiózus felvonulásokat, megnyitókat közvetített a bukaresti televízió. Ezrek zengték az unalomig ismert jelszavakat, lengették a zászlókat, emelték magasba a táblákat. A sok ezer statiszta láttán úgy tűnhetett, mindenki így gondolkodik, és mindenki lelkes. Csak mi nem voltunk azok. Érdektelenül, érzelmek nélkül bámultuk a képernyőt egy darabig, aztán kapcsoltunk is át a magyar adásra, hátha kifogunk valami érdekeset, és ha szerencsénk van, talán még az antennát sem kell tekergessük odakint, a kerítés tetején.

A látszatok korát éltük, amikor csendes, kiegyensúlyozott mindennapjainkat jelszavakat tartalmazó bádogtáblák szegélyezték az utakon. És úgy általában mindenütt. A rendszer mindig és mindenütt elmondta, amit akart, a fülünkbe duruzsolta, hol halkan, hol hangosan, mi pedig hagytuk, hogy minden távozzon a másik fülünkön.

Nem érintettek meg a grandiózus események, akár nézői voltunk, akár résztvevői. Tudtuk, ez csak a külcsín, attól még ugyanúgy be kell majd állni a sorba, ezért, azért, mindenért. Tudtuk, hogy Ceaușescu elvtárs szónoklatai nem töltik meg áruval az élelmiszerboltot és képtelen lelkesíteni bennünket, bármennyire is hadonászik a beszéde alatt. Tudtuk persze, hogy érinthetetlen, hogy nem szabad kövekkel dobálni az útszéli dicsőítő jelszavakat, nem szabad széttépni a pártlapot, nem szabad szakállat dekorálni az Elvtárs arcképére a tankönyvben, és így tovább.

Talán ugyanezt a tehetetlenséget érezzük egyre többször manapság, amikor ismét egy ideológia, sőt ugyanaz az ideológia jön szembe velünk, vörösről rózsaszínre és szivárványszínekre festve, minden nap és minden adódó lehetőséget felhasználva. Amikor a véleménynyilvánítás szabadsága egyre több helyen woke-kiváltság lesz. 

A huszonegyedik századot eluralta a liberalizmus mátrixvilága, amely szinte észrevétlenül átalakult hibrid rendszerbe. Kérlelhetetlen lett és diktatórikus. A Mátrix Smith ügynökeként rajtunk tartja a szemét. Bármit megtehetsz, ha ugyanazt gondolod, amit ő. 

Ha szemétdombra dobod a hitedet és értékeidet, és felveszed magadra az általa hirdetett ideológia béklyóit. Ahogy egykor a szocializmus, a woke is mindent felhasznál propagandája érdekében. Nem mondhatsz ellent neki, mert az bűnnel felérő cselekedet. Jogodban áll hallgatni. Hallgatni és tűrni, ahogy meggyaláznak, megtaposnak, megszégyenítenek, pellengérre állítanak a világnézetedért, a hazaszeretetedért, a hitedért. Ha felháborodsz és kikéred magadnak, ha választ adsz, ellenvéleményt fogalmazol meg, először csak cenzúráznak és elhallgattatnak, aztán a gyűlöletkommandó célba vesz és a társadalom szemétdombjára hajít. És még köp is utánad…

Egy fiatal brazil lány, miután bronzérmet szerzett az olimpián utcai gördeszkázásban, jelbeszéddel tett bizonyságot Jézus Krisztusról. Azt üzente a világnak, amelyet pár nappal korábban alaposan nyakon öntöttek a woke-diktatúra jelszavaival és állóképeivel, hogy Jézus az út, az igazság és az élet.

Miközben az olimpia megnyitójának szervezői – színből vagy szívből – visszakoztak a megnyitónak beállított groteszk karikatúrájuktól, nekünk, ennek elszenvedőinek, első és sokadik felháborodásunk múltával rá kell döbbennünk, hogy akin a halál sem talált fogást, azon a 2024. évi párizsi olimpia szervezői sem fognak. Mert az olimpiai megnyitók elmúlnak, a gúnyolódók arcáról lefagy a mosoly, a jelmezek lekerülnek a hordozóikról, az igazság attól igazság marad. A mi dolgunk pedig az, hogy elmondjuk, hirdessük – ha szabad, ha nem –, hogy Ő az út, az igazság és az élet.

A szerző nagyváradi író, újságíró

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Ráég Amerikára Guantánamo

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A krikett nem csak játék

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Ursula von der Leyen szájára vette ’56-ot

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Törékeny a globalista uralom

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.