idezojelek

Csonthülye az egész társaság

Ukrajna legvehemensebb támogatói is ütik egymást rendesen.

Hegyi Zoltán avatarja
Hegyi Zoltán
Cikk kép: undefined

Kezdjük egy aprósággal, bár tulajdonképpen nem is olyan apróság, tekintve, hogy hatást gyakorol az egyén közérzetére. Nemrég, hosszú idő után újra Erdélyben jártam. Ez mindig öröm, bár lassan, de biztosan ott is veszni látszik a hagyomány és vele mindaz a csodálatos különbözőség, ami miatt nemcsak az erősen kötődő, de az egyszerű turista is oda járt. Ez itt most nem valami árvalányhajas nosztalgiázás, csupán a tények rögzítése. Nem csoda, hogy így történt, a fáziskésésért is hálás vagyok.

A globalizmus pedig előbb-utóbb mindent megesz, amit elé tesznek. Az út menti hangulatok viszont megmaradtak. A kissé lepukkant benzinkutaknál románok, erdélyi és anyaországi magyarok esznek, isznak, kávéznak, cigarettáznak jókedvűen és tömegesen. Mindenhol van egy terasz, hamutartó kitéve, és bent, a pultnál is lehet cigarettát vásárolni. A románok, úgy tűnik, rájöttek, hogy attól még senki nem fog le­szokni a dohányzásról, hogy amennyiben falun él, húsz kilométert kell autóznia egy trafikig. Egyébként a mutatók is ezt tanúsítják, semmi értelme az egésznek.

Hazafelé, a magyarországi szakaszon egészen más kép tárul elénk. 

Jó darabon egy szál kút sincs, valószínűleg az illetékesek rájöttek, hogy nem kifizetődő felhúzni egyet. Mert ahol aztán meg van, vigasztalan kép tárul az utazó elé. Konganak az ürességtől. Ez sem csoda. 

Mert ki kíváncsi a hétszáz forintos üzemanyagra, a szemérmetlen kávéárakra és arra, hogy dohányozni el kell húzni a rekettyésbe, mint valami leprásnak? Kíváncsi vagyok, meddig megy ez így, mennyi idő telik el a redőny lehúzásáig. Aztán meg majd lehet sivalkodni, hogy mer’ a Zorbán.

Hazatérve nézem a Fradit. Persze, hogy nézem, hiszen már a nagyapám is Fradi-drukker volt, apám is, ötévesen vittek először meccsre a régi Üllői úti pályára, mi mást néznék? Az ilyesmi bekerül a tudatba, a génekbe, az ösztönökbe, nincs mit tenni, csak örülni ennek is. Nézem a dánok ellen, a bosz­niai szerbek ellen, a Dózsa ellen és nem tetszik, amit látok. Az okokat értem és megértem. Elképesztő utat tett meg a klub a másodosztályba toloncolástól mostanáig. A katasztrofális állapotoktól odáig, hogy a Ferencváros betagozódott a világ labdarúgásába. De ennek ára van. Nem lehet úgy csapatot építeni, hogy minden évben lecserélődik a fél keret, és jön egy új edző. Nem lehet büntetlenül úgy eladni egy Marquinhos-t, hogy akkora űr támad a helyén, mint ide Lacháza.

Márpedig ez van. A játékosok részvények. Adják-veszik, cserélgetik őket, ők pedig nem moralizálgatnak ezen, inkább boldogok, hiszen halálra keresik magukat. A lóvé mindent és mindenkit visz, akárcsak a technológiai rémuralom, az eszeveszett fejlődés és haladás, a progresszió meg az összes többi baromság, miközben egy kupakot nem lehet rendesen visszacsavarni, nehogy megegye a teknős. Hogy nem ettől függ, hogy a teknős megeszi-e vagy inkább nem, az senkit nem érdekel, ezt is a mi torkunkon nyomták le, haladjunk tovább!

Mert mindeközben kiderült, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot, a CIA rosszalló fejcsóválásától kísérve. Szóval, a CIA-nek sem tetszett ez a kis terrorakció, de nem azt mondták a legnagyobb fiúk a térről, hogy öcsi, ha megpiszkálod a csövet, belefojtalak egy lavórba. 

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

A teljesen töketlen németek aztán pitiztek egy kicsit a lengyel hatóságoknak, hogy ugyan vegyenek már őrizetbe egy, a robbantással gyanúsított személyt, majd miután ezt megtagadták, Olaf Scholz kancellár vezetésével miniszteri küldöttség érkezett Varsóba egy újabb könyörgésre.

És mivel ebben a világban a gyengéket rendre megalázzák, egy magas rangú lengyel tisztviselő a következőket válaszolta az ott toporgóknak: „minden potenciális gyanúsítottat, aki szerepet játszhatott a vezeték megsemmisítésében, ki kellene tüntetni, nem pedig megsemmisíteni.” Tehát Ukrajna legvehemensebb támogatói is ütik egymást rendesen, mint több száz éve mindig, aminek általában az a vége, hogy félrehúznak egy sorompót, átírják az útjelző táblát, aztán az egyikük szünetet tart egy időre az önálló államiság tekintetében, a másikat meg később feldarabolják.

Csonthülye az egész társaság, úgy, ahogy vannak, tokkal-vonóval.

Ugyanezzel a lendülettel Rossmannék nem vesznek több Teslát Musktól a politikai meggyőződése miatt, holott a lánglelkű feltalálóval nem ez a baj. Sokkal neccesebb az új, korlátozások nélküli képgeneráló kütyüje, ami sokat segít majd abban, hogy az elmekettyentek végképp átvegyék a hatalmat a földgolyón.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Százezrek a romok alatt

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Hangulatkeltés a magyarok ellen

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Mi kell a politikai harchoz?

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Hamis próféták, influenszerek

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.