idezojelek

Elsötétülésre készülnek

A tél kemény tud lenni, és Európának gyorsan rendeznie kell a sorait, hogy ne érezze a bőrén, mennyire kemény.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined
Fotó: Friedemann Vogel

Kleinék, a Rajna német oldalán, Kehlben élő kisnyugdíjasok havi 52 eurót (18 700 forintot) fizetnek az áramért, miközben a túlparton a strasbourgi Petit házaspárnak – ugyanakkora fogyasztás mellett – csak 37 euró (13 300 forint) a számla. A különbség oka az úgynevezett német energiafordulat, amelyről egy évekkel ezelőtti, de a Goethe Intézet honlapján ma is fent virító propagandacikk azt állítja: az Energiewende hamarosan ugyanolyan ismertségre tesz szert külföldön is, mint az Oktoberfest vagy a Bratwurst. Feltétlenül így van – csak éppen menet közben kiderült, hogy ellenkező előjellel.

A 2011-es fukusimai atomkatasztrófa utáni pánik, valamint az éghajlatvédelmi célok ihlette energiafordulat nemzetközi hírű öngólnak bizonyult. Az atomerőműveket sorra állítják le, ám az időjárásfüggő megújuló források nem termelnek annyi energiát, mint amennyit a tervhivatali táblázatok a Nap és a Szél nevű élmunkásoknak előírtak. A hiányt atomalapú importárammal és környezetszennyező fosszilis energiával kell kipótolni.

Ami persze Kleinéknek kis probléma, az a félmilliárd fős Európai Unió felbolydult energiapiacán nagy gond. Most, a tél beállta előtt különösen az. Amit egy amerikai katasztrófafilm fiktív képsorainak gondolnánk – mondjuk Total Blackout cím alatt –, ma Ausztriában valóság. A védelmi minisztérium megbízásából több ezer kifüggesztett plakáttal készítik fel a lakosságot arra, hogy mi a teendő nemcsak egy országos áramszünet, hanem a teljes európai energiarendszer leállása esetén. Ilyenkor nincs fűtés és világítás, nincsen honnan tölteni már a telefont, nuku benzin van a kutaknál, és nemcsak Márki-Zay Péter nem folyik már a csapból, de ivóvíz sem.

Kitérnek az osztrákok arra, mennyi száraz élelmiszert és palackos vizet érdemes két hétre tartalékolni. – Az európai energia-infrastruktúra összeomlása napok alatt térdre kényszerítené társadalmunkat – állítja Herbert Saurugg, az Osztrák Válságmegelőzési Társaság elnöke. A Goldman Sachs bankház elemzői szerint a jelenlegi csapongó energiapiaci helyzet a felvert áraival növeli ezt a kockázatot, különösen, ha egy fagyosabb tél megterheli Európa kivételesen alacsony töltöttségű gáztárolóit. Kiéleződhet a verseny Európa és Ázsia között a cseppfolyósítottgáz-kínálatért – teszik hozzá –, ami ismét csak felhajtja az árakat.

Magad, uram, ha szolgád nincs! Akármilyen csábító – mint a szirének éneke – az egységes Európa gondolata, a tagállamok magukra számíthatnak. A magyar tárolók szinte teli vannak, és hazánk nemrég újra hosszú távú gázszállítási szerződést kötött Oroszországgal, a korábbinál jobb tarifával. A magyar külügyminiszter ekkor azt mondta: a magyarok fűtésének biztosítása a kormány feladata.

Mint látszik, nem a német fordulat Európa egyedüli energiapolitikai gondja. Az ideológiai elvakultság is az. Miközben a diverzifikáció – a beszerzési források sokrétűbbé tétele – energetikai divatszóvá vált, Európa ma szinte könyörög az oroszoknak, akiket amúgy szankciókkal sújt. Moszkva kezében márpedig az energiakincs nemcsak termék, hanem geopolitikai eszköz is, a 2000-es évek gázválságai is ezt mutatták. Arra kérni az oroszokat, hogy viselkedjenek máshogy, olyan, mint a medvét arra biztatni, hogy macskaléptekkel tipegjen. Nem olyan a testalkata.

Mind az éghajlatvédelem, mind az energiaforrások sokrétűvé tétele fontos cél, de értelmesen kell hozzáfogni a megvalósításukhoz. Legfőképpen az ellátásbiztonság veszélyeztetése nélkül. A házat sem úgy építjük át, hogy elbontjuk az alapot. A tél kemény tud lenni, és Európának gyorsan rendeznie kell a sorait, hogy ne érezze a bőrén, mennyire kemény.

Borítókép: Gőz száll fel a Datteln IV szénerőműből a németországi Dattelnben 2020. május 29-én (Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel)

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.