idezojelek

A dobogóról a mélybe

A Jobbikra ráégett Z. Kárpát karlendítése. Ezzel együtt Márki-Zay Péterre és Gyurcsány Ferencre is ráégett, de még a hiperliberális Momentumra is.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

Amilyen ígéretesen indult, olyan hamar ért véget Artyom Szeverjukin autóvezetői karrierje. Ő az a 15 éves orosz srác, aki múlt vasárnapi győzelme után, a dobogó legfelső fokán állva, kétszer a szívére ütött, majd karját maga elé kinyújtotta, végig szélesen mosolyogva, majd nagy nevetésben törve ki. De ez a világ nem olyan megbocsátó, mint azt egy ilyen fiatal gyerek elképzeli. A mozdulatot könnyen lehetett ugyanis náci karlendítésnek értelmezni, függetlenül attól, hogy a versenyző maga nem tűnt különösebben radikális, politikailag eltévelyedett embernek. A gokartos csapata azonnal lépett, s felbontotta a fiú szerződését. A Nemzetközi Automobil-szövetség vizsgálatot indított, ahogy az orosz tagszövetség is elkezdte kutatni, mi is történt. Artyom lehet bármilyen tehetséges, az általa is butának tartott kézmozdulat megpecsételte a sorsát. Bocsánatkérése pedig valóban semmit sem ér, nem is érhet.

Ez a kézmozdulat, amely egy fiú vicce, vörös posztó. Ha pedig a jelenlegi világpolitikai helyzetben egy orosz sportoló idétlenkedik ezzel, az a vörös még vörösebbé válik. De Artyom Szeverjukin nem felnőtt és nem is politikus, így azt azért el lehet ismerni, hogy befolyása a nagyvilágban igencsak korlátozott. Ennek fényében érdemes vizsgálni, miként tudta ugyanezt megúszni mondjuk Z. Kárpát Dániel, a Jobbik politikusa. A két eset szinte pontosan ugyanaz, a jobbikos alelnök is mosolygott, amikor lendült a karja, Márki-Zay Péter ezt azzal magyarázta, hogy tréfált, nem gondolta komolyan, így aztán feltehetően nem kell foglalkozni az esettel. Az autóversenyző fiú is mosolygott, ő se gondolta komolyan, mégis egyenes út vezetett számára a süllyesztőbe. Z. Kárpát Dániel pedig készül a parlamentbe, hiszen a baloldal listáján ott szerepel a neve, kilencedik pozícióban, Gyurcsány Ferenc után közvetlenül.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Született néhány újságcikk a sztoriról, de valahogy az az elemi erejű felháborodás elmaradt, amelyet elvárna az ember. Nem voltak elhatárolódó civil szervezetek, nemzetközi tiltakozásról se hallani, nem került ki a külföldi lapokba a hír. A Jobbikot nem sározta be az alelnöki kézmozdulat, a magyar miniszterelnököt viszont mindenféle probléma nélkül nevezheti szélsőjobboldalinak a Sky News. A kettős mércéről nemcsak Artyom Szeverjukin panaszkodhatna, hanem Bangóné Borbély Ildikó is, akit a behazudott diplomája miatt ejtett az MSZP.

Csakhogy a politikai racionalitás bizony nagy úr, főleg a választási kampány véghajrájában. Z. Kárpát Dániel fontos láncszeme a hatpárti együttműködésnek, így a kínosnál sokkal problémásabb videó is más színezetet kap a politikustársak és a baráti sajtó szemében. Csakhogy erkölcs is létezik a világon, s pontosan ezt az erkölcsöt kötelező egy parlamenti képviselőnek szem előtt tartania. Képvisel. Ígérete szerint eljár az emberek ügyes-bajos dolgaiban, s még azokért is mindent megtesz, akik nem rá szavaztak. A fiatal autóversenyzővel azért is szakított csapata, mert lehet a srác akármilyen tehetséges, kézmozdulata azon nyomban ráégett, s ezzel a klub nem tud azonosulni. Ebben a helyzetben pedig teljesen mindegy, mit akart a karlendítő, viccnek szánja vagy csak félreérthető a mozdulat.

A Jobbikra is ráégett Z. Kárpát mozdulata, meg Bíró László szavai, s sorolni lehetne a példákat napestig. Ezzel együtt Márki-Zay Péterre és Gyurcsány Ferencre is ráégett, de még a hiperliberális Momentumra is, mindenkire, akik egy követ fújnak vele. Ezen pedig nem segít a médiamosakodás, pontosan érzi mindenki, hogy politikai hasznosságról van szó, nem erkölcsről. Szerencsére ezt pontosan érzik azok is, akik szavaznak, de sajnos ezt sose érzik azok, akiknek kellene.

Borítókép: Z. Kárpát Dániel (Fotó: MTI/ Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Uniformizált, szervetlen épületek árasztották el a világot

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.