idezojelek

Az utolsó nap után

A választási bukást túlélő baloldali politikusok élőhalottként folytatták tevékenységüket.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

Bár a hazai baloldal számára a választások eredménye nem csupán bukást, hanem voltaképp teljes megsemmisülést jelent, a Nap mégis felkelt, majd lenyugodott, a Föld nem állt meg forogni, a madarak csicseregtek, így a katasztrófát túlélő politikusok élőhalottként folytatták tevékenységüket. Pontosan ugyanott, ahol vasárnap abbahagyták. Ez pedig szépen megmutatja, milyen fából faragták őket.

A megélhetési politikusok nagyon rossz helyzetben vannak, hiszen semmihez sem értenek, csak a politikához, bár némelyikük kifejezetten rosszul műveli ezt az amúgy szép szakmát. Csakhogy nincs alternatívája egy Párbeszéd-szintű mikropártban bármelyik vezetőnek. Megragadt a székében, az alkuk segítségével bejut a parlamentbe, onnan pedig őt gyakorlatilag lehetetlen kimozdítani. Nem szavaztak rá elegen, sőt látványos a hatalmas elutasítottsága, de ahhoz erkölcsi tartás kellene, hogy kimondja, elég volt, én nem végzek hasznos munkát. Képviselőkről beszélünk, olyanokról, akiket a demokratikus játékszabályok szerint más emberek felhatalmaznak, hogy szóljon a nevükben. Egy szavazók nélküli, de a parlamentbe mégis bekerült minipárt emberei senkit se képviselnek, kizárólag saját magukat. De az ő világuk nem a földön van, hanem egy jóval emelkedettebb, elméleti szinten, ahol a hatalmat gyakorolják. Megszokja a lebegést az egyszeri, senkiért felelősséget nem vállaló politikus, így soha nem tud már leszállni a földre.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ezért aztán a halált követő napon minden folytatódik. Gyurcsány Ferenc a hagyományosan hiteltelen hazafias, pátoszos stílust húzza elő, mondván, a hazának szüksége van azokra, akik most csalódtak, és lesújtotta őket az eredmény. A Jobbik vezetője káoszt és összeomlást vizionál, amelyből majd ők fogják kirángatni az országot, a Momentum fenyeget, hogy milyen idők következnek, de természetesen képviselik a népet. Karácsony Gergely pedig mi mást tenne, mint tiltakozik a Liget-projekt ellen.

Teljesen lényegtelen, hogy mi történt vasárnap, hogy milyen üzenetet kaptak a felsorolt politikusok. Igen, elismerik a vereséget, egyben saját magukat felmentik, s elemzéseket készítenek, amelyek megállapítják, hogy úgy alapvetően jót akartak, csak valami félrecsúszott. No de a nap süt, a hétfőt kedd követi, az élet pedig nem áll meg. A budapesti főpolgármester is rávilágít, bizony, itt valamit nagyon rosszul látott, de a mögötte álló tömegre hivatkozik, a szerinte ellenzéki Budapestre, akiknek az akaratát követve nem engedi meg a Városliget további fejlesztését. A kampány idején se történt más, mint színtiszta politikai célzattal mindent akadályozott, amit a kormány tervezett, ez a totális kudarcot követően pontosan ugyanúgy folytatódik. Nincs pénz, nem szabad fákat kivágni, a kormány kivérezteti Budapestet, az emberek nem akarják a Városliget átalakítását, s a polgári engedetlenségig is elmennek, ha szükséges. Ehhez persze kellenének a polgárok, akik kivonulnak Karácsony Gergely vezetésével a ligetbe, megakadályozandó a munkákat, de lám, pontosan ők hiányoznak. A papír azonban nem pirul bele abba, hogy a főpolgármester nem létező tömegekre hivatkozik, újra meg újra a régi szlogeneket hangoztatja, amelyeket a kampány során is, és amelyek olyan látványosan beleállították a földbe a baloldali mozgalmat.

Karácsony Gergely számára persze nincs sok alternatíva, hiszen politikai elemző, ha épp nem polgármester, és kiderült, hogy egyik választott hivatásában se túl jó. De aki időt nyer, életet nyer, és nagyon messze van még a következő választás. Tordai Bence szerint addigra összeomlik a Fidesz, csak ki kell várniuk.

Mostantól ez történik. Várnak.

Borítókép: A baloldali koalíció: Jakab Péter, a Jobbik elnöke, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely főpolgármester, Fekete-Győr András, a Momentum korábbi elnöke (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Szembeszállni a sátánnal

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.