Eleonóra 2024. február 21.
logo

Magyar szívvel

Kis Ferenc
2022.05.16. 06:00
Magyar szívvel

A történelem fordulópontjai rendre megméretik az emberi közösségeket, a nemzeteket és az egyéneket is. Ilyenkor kiderül, hogy mennyire erős az összetartó kötelék a társadalmakban és helytálló-e az uralkodó értékrend, ami kellő erőt és hitet tud kölcsönözni az embereknek.

Ma a világrend átalakításáért zajló küzdelemben rég nem tapasztalt kihívások előtt áll a nyugati civilizáció és benne a magyarság. Ebben a helyzetben lépett hivatalába Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, aki az első hölgy a legfőbb közjogi méltóság posztján. A szombati beiktatási beszédben az új államfő olyan erős és konkrét üzenetekkel élt, amelyek messze túlmutatnak a magyar közjogi berendezkedésből fakadóan az elmúlt harminc évben megszokott, a napi politikától távolságtartó, visszafogott, diplomatikus tartalmi elemeken. A történelmi szükségszerűség azonban ma nemcsak megengedi, de megköveteli ezt az új, talán némileg szokatlan hangvételt, közvetlenséget és intenzívnek ígérkező diplomáciai tevékenységet a köztársasági elnöktől.

Nem vagyunk egyedül

Magyarország nincs egyedül, noha a magyar kormány képviseli a legkarakteresebben azt az álláspontot, amely több uniós tagállam érdeke is.

 

Nyugaton hosszú ideje támadás alatt áll a hagyományos keresztény kultúra, a családokon és nemzeteken alapuló európai társadalom. Ezzel párhuzamosan zajlik a globális hatalmi harc, amely most a véres ukrajnai háborúban csúcsosodott ki, és súlyos biztonsági kockázatot jelent a kontinensnek. Ezért volt rendkívül fontos, hogy Novák Katalin hangsúlyosan, tíz pontban tisztázta a magyar álláspontot a háborúval kapcsolatban. Az orosz agresszió elítélése és a szövetségeseink iránti lojalitás egyértelművé tétele mellett fontos volt az is, hogy az elnök asszony kiemelte: nem egyezünk bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyar emberektől, mint amekkora fájdalmat az orosz agresszornak okoznak. „Mi a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút!” Ezzel is egyetérthet minden józanul gondolkodó magyar ember.

A jó diplomáciai érzékét is bizonyította azzal, hogy bejelentette, kedden Varsóba utazik, ahol a lengyel államfővel találkozik, és barátként beszélnek majd egymással.

Novák Katalin beszédének másik lényeges üzenete az volt, hogy a szuverenitás bölcsője a család, a nemzet egysége is a családban kezdődik. Azt is megerősítette, hogy köztársasági elnökként a kereszténységen nyugvó értékrendben, az élet továbbadásának, a gyermekek szeretetben való nevelésének bátorításában, a megfogant emberi élet és a család védelmében, egymás tiszteletében, a gyengék gyámolításában fogja erősíteni a magyarokat. Az emberek iránti nyitottságát rögtön a beiktatása után a gyakorlatban is megmutatta. Tömegek álltak sorban a Sándor-palota előtt, minden érdeklődő belülről is megcsodálhatta a patinás elnöki rezidenciát, majd Novák Katalin személyesen beszélgetett, fotózkodott az emberekkel, még rövid idegenvezetést is tartott gyermekeknek Budapest nevezetességeiről. A nemzet egészének képviseletét célként kitűző államfő ígérte, hogy számíthatnak rá azok is, akik a többség számára láthatatlan helyeken, rossz körülmények között élnek. „Ott leszek közöttük, leülök a sámlira, meghallgatom és képviselem őket. Fül, szív és száj akarok lenni azok számára, akiket most kevésbé hallunk, látunk és értünk, hogy érezzük: összetartozunk.”

A beszédben visszatérő gondolat volt, hogy Magyarország az elmúlt évtized munkájának eredményeként ma már egészséges önbizalommal rendelkezik, szuverén ország, kiáll magáért, nem ijed meg a konfliktustól és képes megvédeni magát, illetve az álláspontját. 

Ezért joggal bízhatunk abban, hogy a magyarság ebben a kiélezett történelmi korszakban is megállja a helyét. Novák Katalin személyisége is azt sugallja, hogy ha ilyen erősek a magyar nők, nincs mitől tartanunk.

Kié az Adria?

Horvátország Magyarországról nézve barátságos, kedves hely, de egyúttal több is annál: testvéri ország, benne a testvéri horvát nemzettel.

Borítókép: Hazánk legnagyobb nemzeti lobogója a Citadellán 2022. március 15-én. Nemzeti ünnepünk alkalmából hazánk legnagyobb nemzeti lobogója ékesíti a megújuló Citadellát (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.