idezojelek

Magyar szívvel

A történelem fordulópontjai rendre megméretik az emberi közösségeket, a nemzeteket és az egyéneket is.

Cikk kép: undefined

A történelem fordulópontjai rendre megméretik az emberi közösségeket, a nemzeteket és az egyéneket is. Ilyenkor kiderül, hogy mennyire erős az összetartó kötelék a társadalmakban és helytálló-e az uralkodó értékrend, ami kellő erőt és hitet tud kölcsönözni az embereknek.

Ma a világrend átalakításáért zajló küzdelemben rég nem tapasztalt kihívások előtt áll a nyugati civilizáció és benne a magyarság. Ebben a helyzetben lépett hivatalába Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke, aki az első hölgy a legfőbb közjogi méltóság posztján. A szombati beiktatási beszédben az új államfő olyan erős és konkrét üzenetekkel élt, amelyek messze túlmutatnak a magyar közjogi berendezkedésből fakadóan az elmúlt harminc évben megszokott, a napi politikától távolságtartó, visszafogott, diplomatikus tartalmi elemeken. A történelmi szükségszerűség azonban ma nemcsak megengedi, de megköveteli ezt az új, talán némileg szokatlan hangvételt, közvetlenséget és intenzívnek ígérkező diplomáciai tevékenységet a köztársasági elnöktől.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Nyugaton hosszú ideje támadás alatt áll a hagyományos keresztény kultúra, a családokon és nemzeteken alapuló európai társadalom. Ezzel párhuzamosan zajlik a globális hatalmi harc, amely most a véres ukrajnai háborúban csúcsosodott ki, és súlyos biztonsági kockázatot jelent a kontinensnek. Ezért volt rendkívül fontos, hogy Novák Katalin hangsúlyosan, tíz pontban tisztázta a magyar álláspontot a háborúval kapcsolatban. Az orosz agresszió elítélése és a szövetségeseink iránti lojalitás egyértelművé tétele mellett fontos volt az is, hogy az elnök asszony kiemelte: nem egyezünk bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyar emberektől, mint amekkora fájdalmat az orosz agresszornak okoznak. „Mi a békét akarjuk megnyerni, nem a háborút!” Ezzel is egyetérthet minden józanul gondolkodó magyar ember.

A jó diplomáciai érzékét is bizonyította azzal, hogy bejelentette, kedden Varsóba utazik, ahol a lengyel államfővel találkozik, és barátként beszélnek majd egymással.

Novák Katalin beszédének másik lényeges üzenete az volt, hogy a szuverenitás bölcsője a család, a nemzet egysége is a családban kezdődik. Azt is megerősítette, hogy köztársasági elnökként a kereszténységen nyugvó értékrendben, az élet továbbadásának, a gyermekek szeretetben való nevelésének bátorításában, a megfogant emberi élet és a család védelmében, egymás tiszteletében, a gyengék gyámolításában fogja erősíteni a magyarokat. Az emberek iránti nyitottságát rögtön a beiktatása után a gyakorlatban is megmutatta. Tömegek álltak sorban a Sándor-palota előtt, minden érdeklődő belülről is megcsodálhatta a patinás elnöki rezidenciát, majd Novák Katalin személyesen beszélgetett, fotózkodott az emberekkel, még rövid idegenvezetést is tartott gyermekeknek Budapest nevezetességeiről. A nemzet egészének képviseletét célként kitűző államfő ígérte, hogy számíthatnak rá azok is, akik a többség számára láthatatlan helyeken, rossz körülmények között élnek. „Ott leszek közöttük, leülök a sámlira, meghallgatom és képviselem őket. Fül, szív és száj akarok lenni azok számára, akiket most kevésbé hallunk, látunk és értünk, hogy érezzük: összetartozunk.”

A beszédben visszatérő gondolat volt, hogy Magyarország az elmúlt évtized munkájának eredményeként ma már egészséges önbizalommal rendelkezik, szuverén ország, kiáll magáért, nem ijed meg a konfliktustól és képes megvédeni magát, illetve az álláspontját. 

Ezért joggal bízhatunk abban, hogy a magyarság ebben a kiélezett történelmi korszakban is megállja a helyét. Novák Katalin személyisége is azt sugallja, hogy ha ilyen erősek a magyar nők, nincs mitől tartanunk.

Borítókép: Hazánk legnagyobb nemzeti lobogója a Citadellán 2022. március 15-én. Nemzeti ünnepünk alkalmából hazánk legnagyobb nemzeti lobogója ékesíti a megújuló Citadellát (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.