idezojelek

Elvárt pártosság

Az igazságszolgáltatásban a pártatlanság az elfogadott viselkedési norma.

Megyeri Dávid avatarja
Megyeri Dávid
Cikk kép: undefined

A magyar közvélemény nem kizárólag a baloldali sajtóból tájékozódó része már napok óta hüledezik azon, hogy két felkent bíró az amerikai nagykövetnél járt, David Pressman úr szíves meghívásának eleget téve egy kis tereferére, szakmai megbeszélésre. Pedig nem is kellene annyira felkapni a vizet, hiszen csupán annak a baloldal által sunyin, nyíltan soha be nem vallottan sulykolt korszellemnek megfelelően jártak el a felek, amely szerint nem a pártatlanság a legfőbb követelmény a közéletben, hanem a pártosság. Vagyis felismerték azt a szükségszerűséget, hogy ha egyszer baloldali érzelmű, kötődésű az Egyesült Államok nagykövete és a jelek szerint a két bíró is, akkor nekik a traccs­parti, baráti elbeszélgetés valójában munkaköri kötelezettség, politikai elvárás. A két bíró azonban annyira benyelte a liberálbalos mantrát, hogy elfelejtkezhettek arról: a pártosság csak az ő belterjes kö­reikben teljesítendő követelmény, a jelenlegi társadalmi és politikai közmegegyezés szerint egyelőre még a pártatlanság az elfogadott viselkedési norma az igazságszolgáltatásban.

Minderre persze szokás szerint azt mondják a baloldalon: „És akkor mi van?” Lényegében ennek megfelelően reagált a botrányra a hazai baloldali, külföldkiszolgáló sajtó – de sajnálatosan az Országos Bírói Tanács (OBT) is, amelynek tagjai az amerikai nagykövetnél lejelentkező bírák. És ez utóbbi különösen vérlázító, hisz az igazságszolgáltatásnak a szervilis szerepekre mindig kapható balos médiával és más politikai aktorokkal ellentétben kutya kötelessége volna pártatlannak lennie.

Ahogy a Kúria elnöke leszögezte közleményében: a nagykövetek igenis politikai szereplők. Ahogy fogalmazott: a végrehajtó hatalom részeseiként saját országuk elnökének, miniszterelnökének vagy külügyminiszterének utasítására járnak el. Kell-e még ehhez bármit is hozzátenni, hisz olyan világos, mint a nap, hogy Mr. Pressman globalista előretolt helyőrséget játszva úgy gondolta, eljött az ideje annak, hogy kijelölt helytartóként rendet tegyen ebben a renitens országban, elsőként az elkanászodott igazságszolgáltatásban. De minek is kellene külön érveket felsorakoztatni, amikor maga a diplomata nem hagyott egy másodpercnyi kétséget sem afelől, mi végre is jött létre ez a kis munkamegbeszélés?

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha kissé elsikkadóban lenne, hogy ezt a kis kupaktanácsot maga a fényességes amerikai nagykövet hozta nyilvánosságra egy Twitter-bejegyzésében. Nem is akárhogyan, hanem a lényeget is, mindent elárulva. Azt írta a szeánszról készült fotókkal megtűzdelve: köszöni az Országos Bírói Tanács tagjainak, Vasvári Csabának és Matusik Tamásnak az informatív megbeszélést a tanács kritikai szerepéről a magyar bírósági rendszerben. Kérdem én, miről lehet itt még beszélni, pláne bármit vitatni? Ez a Pressman-féle nyilatkozat felér egy nagyköveti feltáró őszödi beszéddel. A házigazda maga volt az, aki nem csupán beismerte, hanem kimondottan elhencegett vele, hogy feltehetően magához rendelt beszélgetőpartnerei kritikusan szemlélik a magyar bírósági rendszert, és ő ehhez a misszióhoz segédkezet nyújt, nyilvánvalóan tanácsokkal is ellátva őket.

Nincs itt, kérem, egyetlen homályos pont sem, tán csak az, hogy mindezt kinek az utasítására tette a fényes tekintetű Pressman úr. A két, magát partvonalon kívülre játszó bíró és az OBT helyében ellenben mélyen elgondolkodnánk azon, hogy lehet-e olyan nagykövetben bízni, aki ilyen dilettáns módon kiadja őket. Ez viszont azon a tényen nem változtat, hogy a két bíró úrnak nem marad más választása, mint a sürgős lemondás. Az OBT őket sikertelenül kimosdatni próbáló jelenlegi elnöke is követhetné a példájukat.

Borítókép forrása: Twitter

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.