idezojelek

Acélfű

Szijjártó Péter Davosban figyelmeztetett arra, hogy ne várjunk csodát, nem lesz béke és biztonság az elkövetkező években.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined

Amikor az elefántok harcolnak, azt a fű sínyli meg – tartja a régi mondás, és nem kell Afrikáig menni, hogy ezt valóban megtapasztaljuk. Mert itt a fű bizony mi vagyunk, a két elefánt között, akik újra meg újra dűlőre akarják vinni a nagy kérdést, kinek is nagyobb és gyilkosabb az agyara. Magyarország pedig egyszerűen nem teheti meg, hogy odafeküdjön a hatalmas talpak alá, megadó fűcsomóként. Mert ez a mi hazánk.

Szijjártó Péter Davosban figyelmeztetett arra, hogy ne várjunk csodát, nem lesz béke és biztonság az elkövetkező években: aki figyelt az elmúlt években, láthatta, hogy merre fordul a világ kereke. Nekünk, magyaroknak pedig épp a gigászok közötti helyzetünkből adódóan figyelnünk kell, kivel és miként tudunk együttműködni, hogy így biztosítsuk saját magunkat. Mert a biztonság nemcsak a határvédelemről szól, hanem az energiabiztonságról, a gazdasági lehetőségek bővüléséről, az egészségügyi ellátásról is, vagyis nekünk jelenleg tényleg az a feladatunk, hogy az a puskapor száraz maradjon. Nem csak átvitt értelemben. Ütőképes magyar honvédség nélkül a NATO-tagság nem ér különösebben sokat.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nagy együttműködések általában addig tartanak, amíg egy nagyhatalomnak érdekében áll azokat fenntartani, majd válsághelyzetben lélegzet-visszafojtva lehet reménykedni, hogy az ottani döntéshozók még mindig így látják-e vagy valami változott már a szövevényes folyosók mélyén. A NATO maga úgyis arról szól, hogy a tagországok hozzátesznek a szövetséghez, a saját erejüket a közösség érdekében fejlesztik, szükség esetén pedig beavatkoznak válságövezetekben. Ez pedig ma már szinte bárhol lehet. A világ egy hatalmas Száhel-övezet, egyre több gyanakvással, egyre több fegyverrel, egyre inkább magukba forduló országokkal.

A hivatalos liberális fősodor úgy tartja, minél szélesebbre tárjuk a kapukat, minél nagyobb öleléssel fogadjuk a hozzánk vetődőket, annál boldogabb lesz a világ. A tapasztalat viszont azt mutatja, aki nem tudja és akarja megvédeni magát, az óhatatlanul az említett fű melletti kiszáradt földdé válik, hiszen cseppet sem foglalkozik senki más egy ország biztonságával, csakis az ott lakók. Ideje felismerni, hogy a jóemberkedés nem lehet kormányprogram, csak újságokba való lózungok gyűjteménye. A világ nem egy hatalmas játszótér, ahol egymást szerető emberek önfeledten virágot szednek, hanem egymást bizalmatlanul méregető, elővigyázatos, sokszor egymástól rettegő közösségek csatatere. Magyarország feladata pedig az, hogy a csatatér igazán veszélyes része tőlünk távol essen, és saját lehetőségeinkhez mérten felkészüljünk minden eshetőségre.

Ezért igenis hosszú távú fejlesztésre van szükség a honvédelem területén, a diplomáciában, a külkereskedelmi vonalon, és egyetlen pillanatra se szabad azt gondolnunk, hogy most már jól megy minden, kicsit hátradőlhetünk. Egyúttal azokra a szirénhangokra sem szabad odafigyelnünk, amelyek valamely lehetséges partnert kihúznának a kapcsolatok közül politikai okokból. Ezek a hangok ugyanis mindig megtervezettek, a valóságban mindenki kereskedik mindenkivel, elég csak a szankciók alatt senyvedő Oroszország boltjainak polcait megnézni, esetleg azon hajók tatjára tűzött lobogókat, amelyek az orosz olajat szállítják a Távol-Keletre. Este lesz és reggel, fel kell kelni, dolgozni, megvívni az újabb harcokat azokkal, akik saját maguknak akarnak még többet szerezni, a saját lakosságukat akarják ellátni minden jóval, a saját országukat akarják biztonságosabbá tenni. Magyarország egyike azoknak, akik megacélozzák magukat, még akkor is, ha kívülről egyszerűen csak fűnek tűnik az elefánttalpak alatt.

Borítókép: A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közzétett képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) Deglobalizáció vagy reglobalizáció? című panelbeszélgetésén 2023. január 17-én (Forrás: MTI/KKM)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

Biztató összefogás Erdélyben

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Embert ügyvédjéről, Magyar Pétert Bárándy Péterről...

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Szoboszlai Dominik: újra itt a farsang!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Negyven évünk Soros Györggyel

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.