idezojelek

A rettegés foka

Ismét hallatta a szavát, és előkapta a nácikártyát a belső zsebéből Ungváry Krisztián, a hivatásos rettegő.

Haraszti Gyula avatarja
Haraszti Gyula
Cikk kép: undefined

Ismét hallatta a szavát, és előkapta a nácikártyát a belső zsebéből Ungváry Krisztián, a hivatásos rettegő. Egy történész esetében ebben alapjában véve nem lenne semmi meglepő, ha valóban olyan jelenségekkel találkozik, ami elfogadhatatlan egy demokratikus társadalomban, és mondjuk a vészkorszak ocsmány tombolásának emlékét idézi fel.

Meg kellene szólalnia például, ha olyan politikust fogadnak tárt karokkal a Spinoza-házban, aki a pályája hajnalán árpádsávos gárdamellényben masírozott egy turulszobor körül azon a környéken, ahol zsidó származású honfitársaink tömegét lőtték a Dunába nyilas pribékek. Mint ismert, ez a politikus, Vona Gábor sokáig szó nélkül megtűrt a pártjában egy olyan félkegyelműt is, aki képes volt meggyalázni a zsidóüldözés áldozatainak emlékművét, beleköpve a vascipőkbe.

Egy tisztességes történésznek, akinek szakterülete a második világháborús időszak, nyilván akkor is ki kellene fejeznie a nemtetszését és felháborodását, ha ennek a pártnak, vagyis a Jobbiknak elnöke lehet az a Gyöngyösi Márton, aki korábban egy parlamenti felszólalásában arra tett javaslatot, hogy listázzák azokat a képviselőket, akik zsidó származásúak, mert szerinte ezek az emberek nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek Magyarország számára.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiltakozását fejezhetné ki ugyanakkor a balliberális értelmiség egésze, köztük Ungváry Krisztián akkor is, ha azt hallják ugyanerről a társaságról, hogy vidéken úgynevezett „Élettér Munkacsoportot” hoztak létre a cigányság által elfoglalt terek visszafoglalása érdekében. Az egyik tagjuk, Bíró László pedig úgy lehetett a baloldal közös borsodi választási jelöltje, hogy ezt megelőzően minden következmény nélkül pocskondiázhatta, illetve a fasiszta gúnynevet használva „tetűcsúszdásoknak” nevezhette a magyar zsidóságot. Nyilván meg kell döbbennie egy történésznek azon is, hogy ha az ilyen politikusokkal minden szemrebbenés nélkül összefogást hirdet a választáson szinte az egész ellenzék.

De harsonákat fújhatna egy történelemmel foglalkozó szakember akkor is, ha egy gyurcsányista pártkatona, László Imre, újbudai polgármester szájából azt hallja, hogy Adolf Hitlert dicsőíti, mondván: a diktátor milyen nagy eredményeket ért el, a munkája Németország felemelkedését hozta. Aztán annyira belelendül a nácik fényezésébe, hogy egy következő megszólalásában összekeveri Nelson Mandelát Josef Mengelével.

Lenne tehát miért kongatnia a vészharangot Ungváry Krisztiánnak, ha az igazán aggasztó megnyilvánulásokra koncentrálna, amelyek sajnos a mai napig árnyékot vetnek a magyar politikai kultúrára. 

De nem. Ungváry Krisztián nem ezt teszi. Nem a náciktól retteg ugyanis, hanem Orbán Viktortól és a kormányától, pontosabban zsigerből gyűlöli a jelenlegi kabinetet. Ezért kapaszkodik bele minden apró szalmaszálba, kiforgatva az olyan mondatokat is, amelyeknek a szándékuk szerint semmi köze sincs a nemzetiszocialistákhoz.

Most például azért nácizta le Gulyás Gergelyt, mert a Miniszterelnökséget vezető miniszter ki merte ejteni a száján a „faj” kifejezést, amikor Brüsszel magyarokkal szembeni elfogultságáról beszélt. Tarthatjuk ezt a beteges Orbán-fóbia újabb megnyilvánulásának is Ungváry részéről, de az is lehet, hogy valahol mélyebben, a lélek bugyraiban kell keresni a bajt. Ungváry ugyanis a hírek szerint már-már beteges vonzalmat érez a náci katonai egyenruhák iránt. Gyűjti ezeket, és kereskedik is velük. Élünk a gyanúperrel, hogy néha fel is próbál közülük egyet-egyet, aztán a tükörbe néz, és csodálja magát. Néha pedig akaratlanul felvillanhat az agyában ez a kép. Aztán egy darabig mindenhol csak nácikat lát, ott is, ahol nincsenek, míg el nem éri a rettegés legfelsőbb fokát.

Borítókép: Ungváry Krisztián (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

Tizenkét héttel később

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Kik követik Magyar Pétert?

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.