idezojelek

Hollywoodi mese

Fiona Scott Morton úgy lesz a versenyjogi biztos főtanácsadója, hogy ezt az Európai Bizottságon kívül senki se támogatja.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
Fotó: Frederic Camallonga

Európának csak úgy van esélye a túlélésre, ha erős tud lenni. Ehhez szükség van arra, hogy a tagállamok összehangolják a céljaikat, szorosra fonják az együttműködés szálait, s ne zavarják egymás köreit. Az Európai Unióban ez utóbbi nem nagyon működik, a történelem ilyen, mindenki igyekszik a másik fölé kerülni, s közben szorgalmasan mantrázza az européer szlogeneket a kölcsönös megértésről és a fenntartható fejlődésről. De mégis a családban marad a viszály, bármilyen probléma van is. Csakhogy Brüsszel ma már olyan magasan lóg a levegőben Európa fölött, hogy kérdéses, mi a célja.

Fiona Scott Morton úgy lesz a versenyjogi biztos főtanácsadója, hogy ezt az Európai Bizottságon kívül senki se támogatja. Az elismert és tapasztalt közgazdász nem csupán amerikai, de az ottani technológiai óriáscégek ismert lobbistája is volt, márpedig ezeket a kötelékeket viszonylag nehéz elvágni egy új munkahely miatt. Főleg úgy, hogy egy idegen állam őrült befolyásos segítője kulcspozícióba kerül egy ilyen szempontból zűrös, de nagyon gazdag régióban. A Facebook anyja, a Meta adatokat gyűjtött Európában, s azokat az Egyesült Államokban kezelte, így az öreg kontinens jogsértés miatt bírságot szabott ki a cégre. 

Fiona Scott Morton pont az ilyen ügyekkel foglalkozott korábban, s most hirtelen egy senki által nem ellenőrzött felvételi eljárás után megkapja azt a feladatot, amely lényegében kinyitja az EU digitális kapuját Amerika előtt. Ne legyünk naivak, hogy azt higgyük, az Egyesült Államok nem kívánja rajta tartani ellenőrző szemét az EU-n. Stratégiai szövetségesek és katonai partnerek vagyunk, elég csak Ukrajnára gondolni, ahol Amerika nyomása nélkül egyáltalán nem tolonganának az uniós államok fegyvert szállítani. Washington érdekei nem feltétlenül vágnak egybe az uniós érdekekkel, de befolyása óriási, csápjai messzire elérnek, és mindenhol ott vannak azok az ügynökök, akik mellettük érvelnek akár saját hazájuk ellenében.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez az önsorsrontó európai politika – amely során a hivatalos uniós tisztségviselők letagadják, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok riválisok is lehetnek – eddig lényegében a füstös irodákban történt, már ha dohányzik ma még bárki is Brüsszelben. Fiona Scott Morton pozícióba helyezését viszont teljesen nyíltan nyomják le mindenki torkán, ritka egységet teremtve ezzel a híresen teszetosza és alkalmatlan Európai Parlament frakciói körében. A fő tiltakozók a fran­ciák, az amerikaiak főleg az ő érdekeiket sértik, hiszen az Európai Unióban is zajlik a dominanciaharc Párizs és Berlin között. Morton pedig az az amerikai lehet, aki tanácsaival segíti eldönteni az állami támogatások mértékét, a versenyjog reformját, vagyis stratégiai kulcspozíciójával akár vissza is élhet. Csak a becsületességében lehet bíznunk.

Lehet, hogy Morton talpig becsületes. Vannak, akik máig elhiszik, hogy minden világok legtökéletesebbike a nagy vízen túli mennyország, a fékek és ellensúlyok otthona, ahol emberi jogokkal kenegetik az emberek demokratikus füle tövét. Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester egyike ezen álmodozóknak, aki a borzasztóan unalmas padsztori újrahasznosított fordulatában örömét fejezte ki, hogy a Tompa utcából az amerikai nagykövet rezidenciájára került a sokszínű bútor. Baranyi szerint akkor jó helyre került a pad, feltehetően utalva a melegjogok bajnokára az újnáci Magyarországon. A szabadság hazája és a bátrak otthona befogadta a sokat szenvedett padot, véli Baranyi. Pedig nem fogadta be, nem az a pad, és bizony minimálisan se érdekli Washingtont, ki hogyan él.

Mert ez nem egy hollywoodi mese.

Borítókép: Fiona Scott Morton (Fotó: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Szőcs László avatarja
Szőcs László

Te csak nácizz, boldog Ausztria!

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

Európa nagyhatalmai önmaguk fő ellenségei

Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Gyalog galopp – német verzió

Deák Dániel avatarja
Deák Dániel

Magyarország nincsen egyedül!

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.