idezojelek

Béke, áldozatokkal

A világtörténelem nem babazsúr, a békének olykor igen borsos és fájdalmas ára van.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined
Fotó: Roman Iszmajilov

Soha se mondd, hogy soha, a politikában pedig főleg ne, de hamarosan talán hosszú időre nyugvópontra juthat Hegyi-Karabah. A kérdés, hogy milyen áldozatok árán. Mint tegnap bejelentették, januártól megszűnik az Azerbajdzsánba ékelt, de örmények lakta és szinte senki által el nem ismert ottani „köztársaság”, miután az azeri hadsereg felőrölte a szakadárokat. 

Tetszik-e vagy sem, szomorú-e vagy sem, de az enklávé nem állta ki a történelem próbáját. 

Kicsi, egy magyarországi megyényi kaukázusi területre születtek az ottani emberek, és nem mondhatták magukat szerencsésnek. Szülőföldjük – amelyről most tízezerszám menekülnek el – az első világháború óta vitatott volt. A muszlim azeriek és a keresztény örmények ellentéte már a szovjet időkben kiéleződött, és semmit sem csillapodott, amikor felszedték a vörös szőnyeget, amely alá ezt a problémát (is) be próbálták söpörni. A karabahi kérdésnek a jelek szerint diplomáciai megoldása nincs, a katonainak pedig (azeri győzelem) már a három évvel ezelőtti azeri–örmény háború az előszele volt. Ezrek haltak meg pár hét alatt.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világtörténelem nem babazsúr, a békének olykor igen borsos és fájdalmas ára van. Még a mi jobbára nyugodtnak mondott Európánkban is sokat mesélhetnének idősek arról, mi mindennek kellett történnie, amíg Dél-Tirol eljutott oda, ahol ma tart, amíg északír katolikusok és baszkok elfogadták a feltételrendszert, amelyben ma élnek, amíg horvátok le tudtak ülni egy asztalhoz szerbekkel. Indiában – ahol a lépték is sokkal nagyobb – a függetlenségnek és a felosztásnak nem volt alternatívája 1945 után, de az angolosan távozó gyarmattartók útját kétmillió halott szegélyezte, még sokkal többen pedig földönfutók lettek.

Ma menekülő örményeket látunk a képsorokon. A szülőföld kényszerű elhagyásának fájdalmát nem kell magyarázni a Trianont elszenvedett – és igazán máig ki sem hevert – országunkban. – Soha nem jövök vissza. Ha a Gandzasar-kolostor nem létezik, akkor Karabahban már semmi sincs. Az azeriek azt sem engedik, hogy a halottakat elvigyük – mondják karabahi örmények, akiknek nem adatott meg például a jobbára szintén tömbben, de a többségi néppel békében élő finnországi svéd kisebbség sorsa. De az események most úgy felgyorsultak, hogy nincs idő ezen keseregni. A következő napokban még örmények tízezreinek kell biztonságban átjutniuk az anyaországba egy revansvágytól is fűtött, régi sérelmeket emlegető hadsereg sorfala előtt – ennek biztosítása az azeriek felelőssége.

 A hírek nem megnyugtatóak. A helyzetre a minap az Országgyűlés örmény nemzetiségi szószólója is figyelmeztetett, hazánk pedig tegnap a tettrekészek közé beállva humanitárius segélyről döntött az örmények javára.

Karabahot itthon azzal a szemmel is nézzük, milyen tanulsággal szolgál Ukrajna szempontjából. A nyilvánvaló különbségek dacára – például Karabah kicsi, északkeleti szomszédunk nagy – vannak párhuzamok is. Mindkét konfliktus a közép- és nagyhatalmak, köztük a „szokásos gyanúsítottak”, Oroszország és az Egyesült Államok erőterében (is) értelmezhető, de főleg az azeri esetben Törökországról sem szabad megfeledkezni. Ukrajnában a diplomáciai erőfeszítések több mint másfél éve nem vezettek eredményre, a fronton a két fél láthatóan nem bír egymással, viszont a háború egyre több katona és civil életét, szenvedését követeli. Már egy (betartott) tűzszünet is remek lenne. 

Be kell látni, a Balkánon, a Közel-Keleten vagy Karabahban is kegyetlen történelem gyakran sajnos nem szolgál olyan megoldásokkal, amelyek biztosítják, hogy emberek zavartalanul a szülőföldjükön maradhassanak. De olyannal talán igen, hogy legalább éljenek. 

 

Borítókép: Hegyi-karabahi örmény menekültek teherautón érkeznek az Örményországot Hegyi-Karabahhal összekötő Lacini-folyosó ellenőrzőpontjához 2023. szeptember 26-án (Fotó: MTI/EPA/Roman Iszmajilov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A valódi szélsőségesek baloldaliak

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

Ügynökök, spiclik, egyéb hazaárulók

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Hogyan tovább, Ferencváros?

Szőcs László avatarja
Szőcs László

Nem akarunk woke-keltetőt Józsefvárosban

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.