idezojelek

Az ötvenegyedik tagállam

Ideje lenne elkezdeni Európa érdekeit képviselnie azoknak, akik azért kerültek pozícióba, hogy Európa érdekeit képviseljék.

Kiss Gergely avatarja
Kiss Gergely
Cikk kép: undefined
Fotó: AFP/Hans Lucas

Nem tudom, emlékeznek-e arra a kedves olvasók, amikor Washingtonban felmosták a padlót az Európai Bizottság elnökével. Ursula von der Leyen még márciusban utazott az Egyesült Államok fővárosába, hogy személyesen egyeztessen Joe Bidennel. Az lehet, hogy Von der Leyen a saját véleményével lépett be az irodába, de hogy onnan az amerikai elnökével jött ki, az biztos.
A csúcstalálkozó fő pontja az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború rendezése volt. A januárban életbe lépett amerikai inflációcsökkentési törvény ugyanis több száz milliárd dollárnyi támogatással elkezdte átcsábítani a tengerentúlra a cégeket. Erős nyomás alá került az amúgy is gyengélkedő európai gazdaság. Több mint érdekesre sikeredett a tárgyalás eredménye. 

Míg Ursula von der Leyen korábban aggasztónak nevezte az amerikai lépéseket, az eszmecsere után már üdvözölte a washingtoni adminisztráció intézkedéseit.

Nem ez az egyetlen furcsa lépése a brüsszeli testület vezetőjének. A bizottság elnöke februárban saját maga árulta el, hogy már decemberben megkezdte az együttműködést a Fehér Házzal az Oroszország elleni lehetséges szankciókról. Tehát már a háború előtt. Kérdezzük meg halkan: 

miért az Egyesült Államokkal és miért nem az unió tagországaival kell egyeztetni a tervekről?

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemrégiben lapunk beszámolt arról is, hogy időről időre felbukkan egy-egy brüsszeli vezető, aki egyengetni kezdi az amerikai óriásvállalatok útjait. Így tett az Európai Bizottság energiaügyi főigazgatója is, aki nemrégiben azt ecsetelte, hogy Európának még évtizedekig szüksége lesz az amerikai energiára. Ez a kijelentés jelzés volt mindazok felé, akik eddig ódzkodtak hosszabb távon elköteleződni a tengerentúli energiacégek mellett.
Érdemes emlékezni arra a brüsszeli tervezetre is, amely szerint a jövőben nem kellene feltüntetni az élelmiszereken, hogy génmanipulált technológiával készültek. 

Így enyhítenének a génmódosított élelmiszerek európai szabályozásán. Vajon minek és kinek az érdekében?

Az bizonyos, hogy ezzel a lépéssel a többségében külföldi – elsősorban amerikai – termelőktől importált, génmódosított élelmiszerek kerülnének előnyösebb helyzetbe a szigorúan szabályozott tevékenységet folytató európai termelőkkel szemben. Na, akkor most jön az egymillió dolláros kérdés: miért oldotta fel Brüsszel az ukrán gabonaimport tilalmát, amikor azzal saját tagállamainak is árt?

Lapunk mai számában olvasható az a cikk, amelyik felhívja a figyelmet arra a tényre, hogy Ukrajna rendelkezik a világ legtermékenyebb földjeivel, mezőgazdasági területeivel. Ezekből több millió hektárnyit vásárolt fel néhány nemzetközi óriásvállalat. Láss csodát: ezek döntő részben amerikaiak! Az ukrán mezőgazdasági társaságokat 2014-től kezdték bekebelezni, pont azután, hogy az oroszbarát Viktor Janukovics elnök megbukott az Euromajdan mozgalom által is szervezett kijevi forradalom során. A háború dúlta országban jelenleg is nemzetközi multik termelnek, finoman fogalmazva: nem túlzottan szigorú környezetvédelmi szabályozás mellett.

Valahogy az az ember érzése, hogy bármi történik, abból az Egyesült Államok jön ki jól, Brüsszel pedig ehhez asszisztál. Még a mi kárunkra is. Mintha Európa Amerika ötvenegyedik tagállama lenne. Ideje lenne elkezdeni Európa érdekeit képviselnie azoknak, akik azért kerületek pozícióba, hogy Európa érdekeit képviseljék. Ha ugyanis a jelenlegi tendencia folytatódik, 2035-re az Egyesült Államok és az Európai Unió egy főre eső gazdasági kibocsátása közötti szakadék elérheti a mai Japán és Ecuador közötti különbséget.

Borítókép: Joe Biden és Ursula von der Leyen (Fotó: AFP/Hans Lucas)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Bayer Zsolt avatarja
Bayer Zsolt

Az ABBA-tól a nem bináris senkiig

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Menetelünk az atomháborúba

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

„Mit röhögtök, magatokon röhögtök!”

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Pillanatképek a tébolyult Európából

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.