idezojelek

Legyenek példaképeink!

Bizonyos kor alatt az ember ki van éhezve arra, hogy felnézhessen egy-egy kiválóságra.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined
Fotó: CLAUDIO BRESCIANI

Bizonyos kor alatt az ember ki van éhezve arra, hogy felnézhessen egy-egy kiválóságra. Gyerekként talán egy futballistára, később esetleg művészre, tudósra. Alsó tagozatos korunkban ki-ki magát Nyilasinak vagy Törőcsiknek képzelve kergette a labdát az iskolaudvaron. A moszkvai olimpia utáni első testnevelésórán pedig Ádám bá’, a tanárunk megkérdezte: fel tudjuk-e sorolni a nyáron aranyérmet nyert sportolóinkat? Emlékeztünk az összes győztesre Baczakó Pétertől Wladár Sándorig. Tudósokról csak később tanultunk.

Október óta a Nobel-díjjal kitüntetett Karikó Katalin biokémikus és Krausz Ferenc fizikus is azok közé a kiválóságaink – tudósok, művészek, sportolók – közé tartoznak, akik a legmagasabb elismerést vívták ki a saját területükön, dicsőséget szerezve ezzel hazánknak is. Mindketten tegnap vehették át a díjat XVI. Károly Gusztáv svéd királytól. Legyenek új példaképeink – nem csak kutatóként, emberként is!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem születünk azonos képességekkel. Van, akiről már a szülőorvosa kijelenthetné, soha nem lesz Nobel-díjas, sőt nukleinsav-darabot sem kell megtanulnia becsomagolni egy nano-lipidkapszulába. De az ilyen ember is sokat tanulhat a tegnap kitüntetett legnagyobbaktól: szorgalmat, kitartást, munkakultúrát, a vállalt feladat iránti alázatot és azt, hogy sokszor össze kell szorítanunk a fogunkat, hogy átlendítsük magunkat a holtponton. Ezek nemcsak tudományos, hanem általános társadalmi erények is. – Kati elképesztő teherbírású, félelmetesen jól szervezett, döbbenetes a monotónia- és a frusztrációtűrése – emlékezett vissza egykori szegedi professzora a „vakcina anyjára”, aki kijelentette: nem tartja zseninek magát. Igazságtartalmától függetlenül ez pedagógiailag Karikó Katalin nagyon fontos mondata volt.
Nem születünk egyenlő esélyekkel sem. Nem mindegyikünk lakóhelye közelében van elit gimnázium, családi hátterünk sem azonos. Sok szülő már az egyszerűbb műveltségi vagy matematikai feladatoknál elakad, és nincs pénze korrepetálást fizetni. 

De tegnap egy kisújszállási hentes lánya és egy móri kőműves fia vehette át Stockholmban a legnagyobb tudományos elismerést.

A Nobel-díj pompázatos átadóünnepsége lehet, hogy úri huncutság, de maga a díj és a mögötte álló rengeteg munka a legkevésbé sem az. A siker jogos részese az az iskolai szaktanár, a nemzet napszámosa is, aki felismeri, majd felkarolja a tehetséget, és ha kell, megérteti a szülőkkel is: vétek a tálentumot elpazarolni! Tanulhatunk a nagy tudósoktól egyfajta múlhatatlan kíváncsiságot is. Bő húsz évvel ezelőtt röviden beszélhettem telefonon Teller Edével, amikor neki ítélték a Magyar Corvin-láncot. Az volt a feladatom, hogy megkérdezzem, mit szól hozzá. Mielőtt válaszolt volna, visszakérdezett: mit szólok hozzá én? Ez aligha udvariasság volt, és nem is egy fiatal újságírónak szólt. Szülőhazája közéletének apró visszajelzései érdekelhették 93 esztendősen is.
Az egyszerre kettős magyar díjazás csaknem harminc éve, Harsányi János és Oláh György Nobel-sikere óta példátlan. Hozzájuk hasonlóan Karikó Katalin és Krausz Ferenc is Magyarországon születtek, itt is nőttek fel, szereztek diplomát. (Négyükből hárman doktoráltak is itthon.) Később a legversenyképesebb nyugati tudományos műhelyekben állták meg a helyüket, és azon a bizonyos, angol nyelvterületen szállóigeként emlegetett forgóajtón számos kint született kutatótársuk előtt kilépve értek fel pályájuk csúcsára. 

De Tellerhez hasonlóan egyikük sem feledkezett meg arról, honnan indult.

Egy kis országból, ahol most a sikereik inspirálhatnak a világ összefüggéseit megismerni akaró és ugyanebben az igen bonyolulttá lett világban a helyüket megálló fiatalokat.

Borítókép: Karikó Katalin átveszi a Nobel-díjat (Fotó: Claudio Bresciani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Így lett Irán Izrael fő ellensége

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Magyarország nem volt szószegő

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A rendszerváltás mint tananyag

Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.