idezojelek

Kiszállhat-e Joe Biden?

Nem lehet jó mostanában az Amerikai Egyesült Államok elnökének lenni.

Szőcs László avatarja
Szőcs László
Cikk kép: undefined

Nem lehet jó mostanában Joe Bidennek lenni – akkor pedig különösen nem, ha az érintett legalább a saját nevére emlékszik még. Az amerikai elnököt egyre rosszabb eséllyel hozzák ki a felmérésekben Donald Trumppal szemben, miközben már kilenc hónap sincs hátra a nemcsak az Egyesült Államok, hanem a világpolitika szempontjából is sorsdöntő elnökválasztásig. Támogatottságuk ollójának tavaly még összeérő két szára egyre jobban kinyílik, pánikot idézve elő a demokrata párti oldalon. 

Miközben – mint minden nyári olimpiai évben – az idén is az előválasztási küzdelmeknek kellene lekötniük Amerika figyelmét, ezek érdektelenek.

 Trump perei mellett most Biden elmeállapota borzolja a kedélyeket. Még a demokrata szimpatizánsok háromnegyede is azt állítja róla, túl öreg elnöknek, miközben a republikánus híveknek csak a harmada gondolja ezt Trumpról.
 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.


Pedig Trump csak szűk négy évvel fiatalabb a 81 esztendős Bidennél. Nem is annyira a korukról van persze szó, mint a szellemi frissességükről. Trumpot sok mindennel vádolják, mentális hanyatlással azonban nem. Ez most döntő tényező lehet. Ugyan az exelnök is nyilatkozik időnként „érdekes” dolgokat, de a közvélemény már tudja, ez működésmódjának a része. Biden esetében viszont hívei számára is egyre riasztóbb a hanyatlásának az üteme, amelyre a minap egy egyébként más okból készült jelentés világított rá, felróva az elnök rossz memóriáját és megfogyatkozott képességeit. Biden lebucskázik a repülőgép lépcsőjén, elesik a díszsorfal előtt, a zakóját nem tudja egyedül felvenni, rég halott embert szólongat a közönség sorai­ból, húsvéti nyúlnak beöltözött animátor igazítja útba, elszunyókál a konferencián és összekeveri a szezont a fazonnal – a közösségi média kíméletlen kora pedig nap mint nap újrajátssza e felvételeket. 

Állapotának javulására nem lehet számítani.

Ami sokáig kényelmes volt az Amerikát a háttérből elnavigáló washingtoni elitnek (mélyállam, brrr), az egyszerre kínossá lett. De mégis, mit tehetnek a demokraták?
Nyakig ülnek ugyan a slamasztikában, egy-két menekülőút mégis adódik a számukra. Leszámítva talán a legnyilvánvalóbbat: kipréselni valahogy Bidenből egy-két mondatot, miszerint nem vállalja az új megméretést, és örömmel adja át a stafétabotot Kamala Harrisnek. Az 59 éves alelnök korban ugyan ideális, de igen népszerűtlen. 2021 óta a legkevésbé sem keltette azt a benyomást, hogy agg főnöke helyébe léphetne. Dugdossák is el a nyilvánosság elől, mint a lopott biciklit. Tovább kell tehát keresgélni. Ráadásul az előválasztások folytatódnak, a március eleji „szuperkedd” után már minden puszta formalitás lehet. 

A nyári elnökjelölő konvenciók elteltével pedig már nyomtatják a szavazólapokat az előszavazások miatt.

Mai állás szerint tehát a demokraták azzal járnának a legjobban, ha Bidennel legkésőbb a nyár elején bedobatnák a törölközőt, ő pedig másvalaki támogatására kérné fel a pártküldötteket. De ki lenne a sötét ló? A volt first lady, Michelle Obama jól ismert ugyan, de semmi kedve hozzá, hogy Hillary Clinton útját járja be. Ráadásul Amerika még nem annyira (szín)vak, hogy Kamalával párban, két fekete nőként ne festenének karikaturisztikusan. Időnként felröppen Gavin Newsom neve is, de Kalifornia kormányzóját például túl liberálisnak tartják a saját pártján belül az inkább taktikus Bidenhez képest. Fel van tehát adva a lecke. 2024 még tartogathat meglepetéseket, mindenesetre emlegetik már az igen hektikus 1968-at. Akkor Lyndon Johnson elnök visszalépett, lehetséges utódját, Robert Kennedyt lelőtték, Hubert Humhprey-t pedig legyőzte a republikánus Richard Nixon. Erre még talán Biden is emlékszik.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Apáti Bence avatarja
Apáti Bence

Influenszerek Pressman szeánszain

Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Endréék megmondják a tutit

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Kultúra és ellenkultúra

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Ez eddig a legnagyobb átverés

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.