Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

idezojelek

Valaki más problémája

Nem vagyunk egyedül, mert magyarok vagyunk, és egy nap ki fog derülni, hogy nekünk lett igazunk.

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente
Cikk kép: undefined
2024. 05. 22. 5:00
Fotó: Oleh Petraszjuk

Soha nem tesz jót senkivel, ha átveszi valaki más problémáját, és ő is a gondok részévé válik. Ez személyes szinten is hiba, politikai szempontból pedig egyenesen tragédia. Mégis egész Európa azt akarja önmagának bemagyarázni, hogy az a háború ott Ukrajnában valójában az ő problémája. Természetesen vannak erre megfelelő személyek, akik nyakatekert okoskodással igazolják, hogy igen, az ott egy újabb világégés előszele, s ha az egész kontinens nem fog össze, akkor bizony itt vége lesz a világnak, vagyis mindenki érezze saját magáénak a háborút.

Ez pedig nagyon furcsa. Magyarország a békét érzi saját magáénak. Azt a békét, amit megteremtett magának, ügyes politikával, befektetésekkel, együttműködési megállapodásokkal. Magyarország soha nem fogja átvenni a nyugati narratívát, hiszen az az út, amit választott, nem illeszkedik az ottani retorikába. 

Másfajta koordináta-rendszer alapján helyezzük el magunkat a világban, mint a többiek, talán ezért ragaszkodunk ahhoz, hogy a háború nem jó alternatívája a békének. Mert az ott nem a mi háborúnk.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány barátunk teljes metamorfózison átesve lényegében felismerhetetlenné vált. Németország amolyan világelső önsorsrontásban. Elfogadja mások érvelését, s minden stratégiai ügyben úgy dönt, hogy a saját érdekeivel szemben dolgozik. Zöldátmenet felkiáltással beszünteti az atomenergia használatát, de a szomszédtól vásárol áramot, amelyet az a saját reaktoraiban állított elő. 

Megnyitja határait a világ boldog-boldogtalanja előtt, hogy bizonyítsa, minden problémát megold, majd amikor az ellenőrizetlen tömeg kezelhetetlenné válik, kiderül, nem tud mindent megoldani, s a helyzet rosszabb, mint valaha. 

A kormányzatnak láthatóan fogalma sincs, miként kellene előrelépnie, a problémákat se tudja körvonalazni, asszisztál az országszerte terjedő antiszemitizmushoz, menedzseli, ahogy a migrációt is, de képtelen tenni ellene. A Bundeswehr siralmas állapotán pedig úgy próbál segíteni, hogy bevezeti a sorkatonaságot.

A XXI. század hadseregeinek erejét már elsősorban nem a katonák száma határozza meg, hanem technológiai fejlettségük, harci moráljuk, tartásuk, fegyelmezettségük. Minden társadalomnak jót tesz, ha a fiatalok leckét kapnak felelősségérzetből, és képesek közösségként gondolni nemzetükre, de az egyáltalán nem indokolt, hogy ezek a fiatalok valaki más háborúját vívják meg. Nem tudjuk, hogy sor kerül-e erre valaha, de egy olyan vészterhes időszakban, mint a mostani, nem zárható ki a háború tovaterjedése. 

Mert nincsenek tények, csak vélemények, a média által felkapott sztorik azonnal valósággá válnak. Az iráni elnök helikoptere lezuhan, de nem tudni, merénylet történt vagy baleset okozta a katasztrófát. A szlovák miniszterelnökre rálő egy nyugdíjas, de senki se tudja, mi vezette a merénylőt, vannak-e titokzatos erők mögötte, vagy a költő személyesen döntött úgy, képtelen elviselni Robert Ficót. 

A sok ismeretlen adatot kitölti a média és az ember maga, és olyan következtetésre juthat, amely teljesen ellentétes a valósággal. Még azt is hiheti, hogy a történelmi analógiáknak minden esetben igazuk van.

A józan ész mindig jó tanácsadó. Bár könnyen úgy érezhetjük magunkat, hogy teljesen egyedül vagyunk a csaholó kutyák között, a békevágynak győzedelmeskednie kell. 

Lényegében most is háborút vívunk, naponta hitet kell tennünk amellett, hogy nem kívánunk részt venni a nemzetközi öngyilkosságban, bármennyire is szorgalmazzák ezt nagyon erős és nagyon bölcs hatalmak. Nem vagyunk egyedül, mert magyarok vagyunk, és egy nap ki fog derülni, hogy nekünk lett igazunk. De addig még nagyon sokan fognak meghalni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Háború a turulszobor ellen

Borbély Zsolt Attila avatarja
Borbély Zsolt Attila

A Tisza elmosta a régi ellenzéket

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Köln ne legyen Irapuato!

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A Biden fiú ügyei a klánról vallanak

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.