Hagyó-per: mindig az MSZP és az SZDSZ kérését kellett teljesíteni

A nyolcadrendű vádlott vallomásából az derült ki, hogy MSZP-s és SZDSZ-es nyomás alatt kötötték meg BKV közbeszerzési szerződéseit.

NT
2012. 11. 08. 14:52
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

R. Miklós 2007. január 7-től kommunikációs igazgatóként dolgozott a BKV Zrt.-nél, majd 2007 augusztusától kommunikációs és értékesítési vezérigazgató-helyettes lett. Felolvasott vallomása szerint Antal Attila vezérigazgató kérésére 2007 augusztusában találkoznia kellett Schmuck Andorral, aki akkor Hagyó Miklós „bizalmi embere” volt. A találkozón Schmuck Andor bemutatta neki H. Évát – a per hatodrendű vádlottját –, akit alkalmazni kellett a BKV Zrt.-nél.

Lendvai Ildikó mondta meg, hogy kit kell alkalmazni

A felolvasott vallomás szerint Antal Attila közvetítette R. Miklósnak Lendvai Ildikó akkori szocialista országgyűlési képviselő kérését is, és a képviselő által patronált férfit fel kellett venni. A vezérigazgató utasítására S. Zoltánnal, egy kommunikációs cég vezetőjével is meg kellett állapodni.

A Magyar Nemzet cikkei a témában:

„Nokia-dobozban adtam át a pénzt Hagyónak” – interjú Balogh Zsolttal

Hagyó felemelkedése és bukása

• „És Demszky Gábornak is voltak elképesztő kérései” – interjú Antal Attilával

• „Nyakó és felesége buszokat kért kölcsön” – beszélgetés Regőczi Miklóssal

• „Halálfélelmem van tőled, Miklós” – mondta a rendőrségi jegyzőkönyv szerint Balogh Zsolt

A nyolcadrendű vádlott – aki korábban Székesfehérváron SZDSZ-es önkormányzati képviselő volt, majd Budapestre költözött – ismerte S. Zoltánt, mert korábban SZDSZ-es politikusok kampányában együtt dolgoztak. A megállapodást S. Zoltán cégével is megkötötték. A „lobbitevékenységért” megkötött szerződés összegét később felemelték, és a Lendvai Ildikó javaslatára szerződtetett férfi kapta meg az egyezség értelmében. R. Miklós felolvasott vallomása szerint az S. Zoltán cégével megkötött szerződésre semmi szüksége nem volt a BKV Zrt.-nek.

Lamperth munkatársát is meg kellett látogatni

A nyolcadrendű vádlottnak – nyomozati vallomása szerint – utasításra Lamperth Mónika akkori belügyminiszter közvetlen munkatársához is be kellett menni a minisztériumba. A kérésnek megfelelően egy minisztériumi vezető feleségét is alkalmazni kellett külső munkatársként a közlekedési vállalatnál.

A nyolcadrendű vádlott vallomásában hangsúlyozta: Antal Attila vezérigazgató többször emlékeztette arra, hogy amit a Hagyó-kabinet tagjai vagy az SZDSZ-es politikusok mondtak, azt végre kell hajtani, ellenkező esetben ellehetetleníthetik a cégnél, és elveszítheti az állását.

Nem volt választási lehetőség

R. Miklós szerint nem volt választási lehetőségük, mert ellehetetlenítették Antal Attilát is, aki „az SZDSZ utasításait nem volt hajlandó maradéktalanul érvényesíteni”. A bíróság által felolvasott jegyzőkönyvek szerint a nyolcadrendű vádlott a gyanúsítása miatt panasszal élt, de vallomásait minden egyes esetben ügyvédje jelenlétében, a törvényi előírásoknak megfelelően tette meg. Vallomásaiban nem általánosságokról beszélt a politikusok kéréseivel kapcsolatban, mert pontos időpontokról, nevekről és találkozási helyekről beszélt.

Az ügyészség visszautasítja a BKV-ügyben az egyik vádlott, Antal Attila, illetve egyes közszereplők által megfogalmazott vádakat, melyek szerint a nyomozás törvénysértő, az ötvenes éveket idéző módon zajlott – mondta Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője egy korábbi sajtótájékoztatóján.

Kommunikációs összecsapások folytak Demszky és Hagyó között: a cél az volt, hogy egymás embereit lejárassák – ez derült ki Mesterházy Ernő vallomásából.

A nyolcadrendű vádlott a nyomozati szakban tett vallomásáról azt állította a bíróság előtt, hogy „kihallgatói irányították”, azt lebegtették előtte, hogy „az a kivezető út, ha másokra vall”. R. Miklós állítása szerint a „megfelelési kényszer” miatt vallott vádlott-társaira.

Hasonló „élményekről” számolt be a nyomozati vallomásában az ügy negyedrendű vádlottja, Balogh Zsolt is. „Aki nem áll be a sorba, annak el kell vágni a torkát” – ilyen és ehhez hasonló utasításokat osztogatott Hagyó az alkalmazottaknak. Balogh is MSZP-s befolyásról vallott: a BKV a a szocialisták ellenőrzése alatt álló cég volt, akadt olyan vezető, akit Szili Katalin házelnök kérésére kellett felvenni.

Ismert, Balogh 2007. áprilistól dolgozott a BKV-nál, majd Antal Attila vezérigazgató távozása után 2008. február 20-a és augusztus 31-e között megbízott vezérigazgató volt. A negyedrendű vádlottat eddig tíz alkalommal hallgatták ki a nyomozati szakban. A felolvasott jegyzőkönyvek szerint minden alkalommal megerősítette korábban tett vallomását.

November 15-én jön a folytatás

Az ügyészség R. Miklós nyolcadrendű vádlottat folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével mint társtettest, valamint tízrendbeli, részben folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségével vádolja. A per november 15-én folytatódik.

Tagad és tagad...

Hagyó Miklós egykori főpolgármester-helyettes tagadta az ellene és társai ellen folyó per korábbi tárgyalásán a negyedrendű vádlott által a nyomozati szakban tett vallomások őt terhelő állításait a Kecskeméti Törvényszéken.

Nem először tett ilyet,
a vallomások őt érintő részeit, október elején az Antal Attilának, a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Zrt. egykori vezérigazgatójának nyomozati szakban tett vallomását nevezte valótlanságnak, és közölte, hogy ő senkit nem utasított szerződéskötésre.

Ugyanakkor a BKV Zrt. egykori vezetői, Antal Attila és – a Hagyó Miklós miatt halálfélelmet érző – Balogh Zsolt indokoltnak ítélte a menedzserszerződések keretében kifizetett nagy összegű juttatásokat a Hagyó Miklós és társai ellen folyó per október 18-i tárgyalási napján.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.