időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Már nem lehet tudni, ki kivel van a baloldalon

2014.08.10. 04:15

A baloldali szappanopera újabb fejezetéhez érkeztünk Falus Ferenc főpolgármester-jelöltségével.

A hosszas baloldali huzavona után pénteken úgy tűnt, engedtek a fővárosi szocialisták a kisebb baloldali pártok nyomásának. Az akkori Kunhalmi-bejelentés szerint az MSZP budapesti küldöttei nemcsak a kerületek felosztásába mentek bele, de hajlandók beállni Falus Ferenc mögé. A volt tisztifőorvos lesz a baloldal közös főpolgármester-jelöltje. Az MSZP volt elnöke, Lendvai Ildikó azt mondta róla, hogy ajándék lesz a pestieknek, de azt már ő sem részletezte, hogy miben. A szocialisták főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba kénytelen beérni a listavezetői hellyel. Előzőleg küzdött az összefogás ellen, de csütörtökre a maga módján „letette a fegyvert”.

Az már pénteken is világos volt, hogy az MSZP-s döntés mögött nem sorakozott fel a teljes vezérkar. Havas Szófia fővárosi erős szocialista politikus, szervezeti elnök nemes egyszerűséggel alkalmatlannak és esélytelennek nevezte Tarlós legyőzésére a korábbi tisztifőorvost. A Magyar Nemzet csütörtöki számában arról írt, hogy a szocialisták budapesti párttanácsában három kerület a megállapodás ellen szavazott, nyolc pedig tartózkodott.

Mint megírtuk, pénteken Steiner Pál V. kerületi szocialista szervezeti elnök jelentette ki a Kossuth Rádióban, hogy nem támogatja az összeborulás döntését, sem Falus Ferenc jelölését, sem a koordinált jelöltállítást, mivel utóbbi szerinte azt üzeni, a szocialisták több kerületnyi szavazóról egyszerűen lemondanak. Steiner este a Hír TV-nek megerősítette: a helyi szocialista felhatalmazásnak megfelelően ő magát tekinti az MSZP V. kerületi polgármesterjelöltjének. Az ötödik kerületéhez hasonló konfliktus van Zuglóban és Kőbányán is a Magyar Hírlap információi szerint, előbbiben az MSZP jelöltje tavasszal győzni tudott, most mégis át kellene adni a helyet Karácsony Gergelynek (Együtt–PM).

Az Index pénteki értesülése szerint az MSZP budapesti küldöttgyűlése több ponton is önhatalmúlag átírta a fővárosi önkormányzati választásról kötött baloldali megállapodást. A Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM Szövetség hiába osztották fel hétfőn az MSZP-vel közösen a budapesti kerületeket, a szocialista küldöttek a szövetségesek rovására módosítottak az alkun. Óbudán, Angyalföldön és Zuglóban önkormányzati képviselői helyeket vettek el Gyurcsányéktól és Bajnaiéktól, de Csepelen és a Ferencvárosban is felrúgták az eredeti megállapodást. Volt, ahol 8:4:2-es koordinált önkormányzati jelöltállítást módosítottak 12:1:1-re.

Kunhalmi Ágnes budapesti MSZP-elnök szombaton ismét kamerák elé állt, és azt mondta, a megállapodás kapcsán minimális elsimítandó kérdés van. – Az MSZP legfelsőbb fővárosi döntéshozó szerve jóváhagyta a kerületi polgármesterekre vonatkozó személyi javaslatokat és a körzetekre vonatkozó arányszámokat is. Ha valamelyik fél ettől helyben, helyi alkuknak megfelelően el kíván térni, akkor mindhárom fél beleegyezése szükséges – fogalmazott a szocialista politikus.

Egy impozáns villa árának megfelelő összeget tehetett zsebre költségtérítésként és választókerületi pótlékként Tóbiás József, az MSZP elnöke 2003 óta – derül ki az Országgyűlés sajtóirodája által lapunknak megküldött kimutatásból.

Az adatok szerint a szocialista politikus 2003 és 2009 között mintegy húszmillió forintot kapott költségtérítésként, majd a jogszabályváltozás nyomán 2010-től választókerületi pótlékként közel harmincmilliót, tehát összesen mintegy ötvenmilliót. Ennek az összegnek egy tekintélyes részét annak a trükknek köszönheti, hogy bár saját bevallása szerint is 2003 óta egy érdi családi házban lakik, eközben az állandó lakcíme nyíregyházi. Tóbiás József lapunknak nyilatkozva „emberi, családi okokkal” magyarázta, hogy az elmúlt tizenegy esztendőben miért nem jelentkezett át az érdi lakcímre.

A Fidesz és a Fidelitas szombaton felszólította Tóbiás Józsefet hogy a  jogosulatlanul felvett közpénzt fizesse vissza vagy ajánlja fel jótékony célra. Ezt várják Varju Lászlótól, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusától is, aki a parlamentből kikerülő képviselőként hat havi végkielégítést vett fel, nettó 1,4 millió forintot.

A Magyar Nemzet értesülése szerint a devizahiteles-törvény ellenére a végrehajtók nem függesztik fel azokat az eljárásokat, amelyeket külföldi székhelyű pénzintézetek kezdeményeztek magyar adósokkal szemben. Az Igazságügyi Minisztérium szerint viszont nincs kivételezett bank, a törvény minden pénzintézetre kiterjed.

A lap bizonyítékokra hivatkozva számolt be róla, hogy több eljárást továbbra sem függesztettek fel a végrehajtók, s továbbra is országszerte levonnak az adósok béréből. Ráadásul akadnak köztük többen is, akik jogi trükközéssel próbálják meg visszatartani az adósok bérét. Schmidt Zoltán, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségi titkára ugyanakkor azt nyilatkozta: a végrehajtóknak eszük ágában sincs megkerülni a jogszabályokat.

A Magyar Nemzet arról is beszámolt, hogy miután a kormány a földalapú támogatások bizonyos birtokméret feletti megvonásakor nem tett semmiféle megkülönböztetést a területi adottságok, a foglalkoztatottak száma vagy tevékenységi kör alapján, az eleve hátrányos helyzetben lévő északkelet-magyarországi régiókban tovább mélyülhetnek a szociális feszültségek. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei térségben gazdálkodó társaságok várhatóan 4500-5000 főt bocsáthatnak el jövőre.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.