Orbán: Trump nagyra tartja Magyarországot

A kormányfő telefonon beszélt a megválasztott amerikai elnökkel.

LD
2016. 11. 25. 2:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beszéltem Donald Trumppal, és állíthatom, hogy a mi pozíciónk sokat javult – erről beszélt a Világgazdaságnak adott csütörtök esti interjújában Orbán Viktor. A kormányfő szerint a megválasztott amerikai elnök világossá tette, hogy nagyra tartja hazánkat, és még Washingtonba is meghívta a magyar miniszterelnököt. A kormányfő elmondása szerint erre azt felelte, hogy régen járt már ott, miután „fekete bárányként” kezelték. Orbán szerint Trump erre nevetve csak annyit válaszolt: őt is. 

Orbán egyébként márciusban biztosan járt Washingtonban, és ekkor kezet fogott Barack Obamával is.

Emlékezetes: a kormányfő idén Tusnádfürdőn már pozitívan nyilatkozott Trumpról. Akkor azt mondta: „Én nem vagyok Donald Trumpnak a kampányembere, sose gondoltam volna, hogy fölmerül majd a fejemben az a gondolat, hogy a kinyílt lehetőségek közül mégiscsak ő volna a jobb Európa és Magyarország számára. Sose gondoltam volna, de a helyzet mégiscsak úgy áll: meghallgattam ezt a jelöltet, és azt kell mondanom önöknek, hogy tett három javaslatot a terrorizmus megfékezésére, és aligha tudtam volna jobban megfogalmazni európaiként azt, hogy mire lenne szüksége Európának.”

A magyar kormányfő most még támogatóbb hangvételben szólt Trumpról. Szerinte az amerikai elnök ideológiailag nem korlátozott, inkább a siker és a hatékonyság érdekli. „Ez nekünk kedvez, hiszen a tények mellettünk szólnak. A gazdasági együttműködés eddig is jó volt, csak az ideológiák jelentettek akadályokat” – jelentette ki Orbán.

A miniszterelnök egyébként ezúttal hosszabb interjút adott a Világgazdaságnak, nem sokkal azt követően, hogy a Mészáros Lőrinc-közeli Opimus átvette a Mediaworksöt. A bezáratott Népszabadság mellett így a gazdasági napilap is Liszkay Gáborék alá került, nemrég pedig főszerkesztőváltás is történt a Világgazdaságnál. A frissen kinevezett Deák Bálint eddig a Magyar Időknél dolgozott, a már gyakornokokat kereső laptól pedig azóta Sztojcsev Iván is távozott.

Az immár baráti lapnak Orbán az uniós bérekhez való felzárkózásról és a nyugdíjak reálértékének megtartásáról nyilatkozhatott. Kifejtette, hat éve a gazdaság összeomlása volt napirenden, most viszont mindkét fél aláírta a bérmegállapodást. Ennek szerinte az üzenete, hogy Magyarországon megéri dolgozni. Az uniós bérekről viszont azt mondta: azokat sosem tartotta mércének. A kormányfő úgy látja, van viszont, ami nem forintosítható, és felbecsülhetetlen az értéke

a magyarországi közbiztonságnak, a GMO-mentes termelésnek és annak, hogy itt nincsenek nagy tömegben migránsok.

A fiatalokat szerinte pedig nem lehet és nem is kell visszatartani. Akiben van elég bátorság, az hadd menjen – üzente a kormányfő, hozzátéve, hogy fontos viszont az ezután történő visszatérés. Mindenesetre biztató szavai is voltak: pár éven belül elkészülnek a kerékpárutak, egyéb rekreációs fejlesztések, egészségmegőrzési beruházások, és akkor „hazánk a legjobb életminőségű országok egyike lesz”.

Bár kétségkívül a kerékpárutak is fontosak, lapunk többször is foglalkozott már a béremelés szükségességének kérdésével. Többek közt Bod Péter Ákos, Csath Magdolna és Pogátsa Zoltán közgazdászok is egyetértettek abban, hogy elkerülhetetlen a béremelés, idejétmúlt az alacsony bér politikája Magyarországon. 

A kormányfő úgy vélte: az csak egy közkeletű tévedés, hogy az alacsony munkabérekből származik a magyar versenyelőny. Szerinte azért nem voltak még magasabb bérek, mert nem volt gazdasági növekedés és hatékonyságjavulás. 

Orbán Viktor viszont hétfőn a Kossuth Rádióban még arról beszélt: kiinduló számnak tudja elfogadni az öt év alatti negyvenszázalékos reálbér-növekedést. Ekkor azt mondta, büntetéssel és jutalmazással is mindenkit ösztökélni fog a kormányban, hogy még följebb nyomják a béremelkedést. A GKI Gazdaságkutató Zrt. pedig idén 2, míg jövőre 2,7 százalékos gazdasági növekedésre számít.

Felmerült az is: a kisvállalkozók aggódnak, hogy a bérmegállapodás után miként termelik ki a bérnövekedés költségeit. Lapunk szerzője, Torba Tamás is azt írta csütörtökön: a csomag eredményeképp a kis- és középvállalkozások terhei nőnek, a nagyvállalatokéi pedig tovább csökkennek. A kormányfő szerint lesz meglepetés, de a szavaiból úgy tűnik, a kisvállalkozások számára nem épp pozitív. „Hirtelen ki fog derülni, hogy sok vállalkozás csak azért nem haladta meg az 500 millió forintos adóhatárt, mert a kedvezőbb kulcs után akart fizetni. Ez nem kritika, az adóoptimalizálás mindenhol jelen van a világban” – üzente a kormányfő az aggódó kkv-knak.

A miniszterelnök a Világgazdaságnak kifejtette azt is: élete egyik nagy pillanatának tartaná, ha a személyi jövedelemadó kulcsát sikerülne kilenc százalékra levinni. Ezt kérte a pénzügyminisztertől, aki viszont azt válaszolta neki:

minden azért nincs.

A kormányfő szomorúan tudomásul vette, hogy nem lehet egyszerre járulékot, társasági adót, szja-kulcsot csökkenteni, közben pedig minimálbért és nyugdíjakat emelni. 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.