időjárás 1°C Elza 2023. december 1.
logo

Újlengyelben is megjelent a rejtélyes baloldali háromszög

MUNKATÁRSUNKTÓL
2022.10.29. 06:24 2022.10.29. 13:59
Újlengyelben is megjelent a rejtélyes baloldali háromszög

Akárcsak a zempléni Szegiben, a magyar adóparadicsomként elhíresült Újlengyelben is feltűnik a Demokratikus Koalíció mellett a Bajnai Gordon-féle DatAdat és a Gyurcsányékhoz köthető Ezalényeg nevű álhírportál. A baloldali hálózat itteni kulcsfigurája feltehetően Bajnai egykori titkosszolgálati miniszterének, Ficsor Ádámnak az embere lehet.

A Magyar Nemzet azt követően kezdett kutakodni a baloldal kampánya körül felbukkanó vállalkozások után, hogy a költségvetési csalás gyanúja miatt nyomozó Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai egy háromszáz lelket számláló borsodi településen, Szegiben találtak rá a DatAdat Professional Kft. könyvelésére.

Mint köztudott, lényegében ez a Bajnai Gordon volt kormányfő, illetve egykori titokminisztere Ficsor Ádám érdekeltségébe tartozó cégcsoport bonyolította a baloldal választási kampányát.

A szivárványkoalíció pártjainak korábbi kormányfőjelöltje, Márki-Zay Péter tájékoztatásából pedig már azt is mindenki tudhatja, hogy a DatAdathoz is áramlott abból a közel kétmilliárd forintnyi, Amerikából érkező pénzből, amelynek útját Korányi Dávid, Karácsony Gergely jelenlegi tanácsadója egyengette.

Szegiről azóta kiderítettük, hogy nem csupán a DatAdat kötődik a településhez – a cég könyvelését végző Tóth Józsefné révén –, de itt működik az a társaság is, amely a DK európai parlamenti politikusainak a kifizetőhelye. A jelek szerint bizalmi helyzetben lévő Tóth Józsefné könyvel a DK-közeli álhíroldalt, az Ezalényeget kiadó Oraculum 2020 Kft.-nek is.

Lapunk most Szegi mellett egy másik magyar kistelepülést, a korábban adóparadicsomnak számító Újlengyelt vette górcső alá, hiszen itt is kéz a kézben jelent meg a Demokratikus Koalíció, a Bajnai Gordon-féle DatAdat-cégcsoport és a DK-közeli Ezalényeg álhírportál.

De nézzük a részleteket!

A furcsa baloldali háromszög kulcsfigurája Újlengyelben egy bizonyos Suga Gábor Patrik. Ennek a miskolci férfinak az érdekeltsége volt a ma már felszámolás alatt álló Marketing and Analytics Kft. és SGP Analytics Kft., amelyekkel korábban összesen több mint 160 millió forint értékben szerződött a DK frakciója közösségimédia-tanácsadásra. Suga Gábor Patrik azonban feltűnik egy másik cég, a Bajnaiékhoz köthető Smart Data Solutions Kft. körül is. Ez a társaság ma már a miskolci férfi tulajdonában van, de korábban a DatAdat-cégcsoportban Bajnai Gordonnal közösen érdekelt egykori titokminiszteré, Ficsor Ádámé volt. Ráadásul a Smart Data Solutions Kft. ugyanarra az újlengyeli címre van bejegyezve, mint a két, korábban a DK-val szerződő tanácsadó cég.

Lapunk korábban közölte, hogy a Smart Data Solutions egy a Facebookon terjesztett személyiségteszt segítségével választók profilozását végezhette el. Az ilyen tesztek által felvázolt pszichológiai profilok és közösségi médiás adathalmazok összevetéséből következtetéseket lehet levonni a felhasználókról, ezek alapján pedig pontosabban lehet személyre szabni a hirdetéseket. A Smart Data Solutions tesztjének kitöltésekor kifejezetten feltételként szabták meg, hogy a felhasználó a Facebook-profiljával jelentkezzen be, ami által a publikus adatai megadása mellett a kedveléseit is meg kellett osztania.

Hasonló módszerről beszélt a választók profilozása kapcsán egy márciusban kiszivárgott hangfelvételen Patrick Frank, a DatAdat osztrák leányvállalatának tájékoztatási igazgatója is, amikor úgy fogalmazott: „mi annyit tudunk tenni, hogy ezt a listát felhasználva megcélzunk hasonló közönséget, és tudod, megkérjük őket, hogy írjanak alá egy petíciót, töltsenek ki egy kérdőívet vagy adakozzanak, vagy végezzenek bármi ilyen tevékenységet, hogy el tudjunk kezdeni információkat szerezni róluk, és megcélozni hasonló közönséget a Facebookon és más közösségimédia-platformokon keresztül.”

És most vissza Újlengyelbe! Ugyanis nem csak a Smart Data Solutions kapcsolódik a magyar adóparadicsomhoz és Suga Gábor Patrikhoz, de megjelent itt egy újabb baloldali szereplő, a DK-közeli Ezalényeg nevű álhírportál is. Ennek domainjét egy olyan cég, nevezetesen a Ruffnet Zrt. regisztrálta, amelynek székhelye szintén ugyanazon az újlengyeli címen van, amire a Smart Data Solutions Kft.-t, az SGP Analytics Kft.-t és korábban a Marketing and Analytics Kft.-t is bejelentették.

Érdemes kitérni Suga Gábor Patrikra is. A cégekről fellelhető adatok szerint a férfi a baloldali extitokminiszter, Ficsor Ádám bizalmasa lehet. Amellett ugyanis, hogy átvette Ficsor volt cégét, a Smart Data Solutions Kft.-t, Sugának több közös érdekeltsége is van egy Sipos Dávid nevű személlyel, akinek édesanyja, Ficsor Ilona feltehetően a volt miniszter rokona. Mindezt alátámasztja az is, hogy Sipos Dávid korábban társtulajdonosa volt a Smart Data Solutions Kft.-nek és a DatAdat Professional Kft.-nek is. Utóbbi a DatAdat-csoport központi vállalkozása.

 

Szigetvári Viktor könyvelővel segített Gulyás Mártonnak

Gulyás Márton radikális baloldali aktivista szerda este a műsora közösségi oldalán vallotta be, hogy az általa ügyvezetett Partizán Alapítvány, illetve az MFG Kft. könyvelését is Tóth Józsefné látja el. Szerinte a könyvelő „törvényes szolgáltatást biztosít, amivel a nonprofit szervezet, illetve a cég a törvények által támasztott jogi és pénzügyi követelményeknek felel meg”.

Gulyás a posztjában felelevenítette, hogy miként került kapcsolatba a könyvelővel. Szó szerint ezt írta: „amikor 2017-ben a Sándor-palota megdobálása miatt előállítottak és gyorsított eljárásrendben elítéltek, a tárgyalásomon – akkor még aktív politikusként – Szigetvári Viktor is jelen volt. Nem benézett, végigülte. A tárgyalás végén annyit jelzett: ha azt érzem, tud segíteni, keressem bizalommal.

Amikor sokadjára nem sikerült a könyvelőkérdésben megoldást találnom, felhívtam Szigetvárit és kértem a segítségét: tud-e olyan könyvelőt ajánlani, aki vállalna egy ilyen ügyfelet? Így kerültünk el Tóth Józsefnéhez, aki azóta is a könyvelőnk.”

Borítókép: Gyurcsány Ferenc (Fotó: Kurucz Árpád)

Guruló dollárok

Karácsonyék félmilliárdos botrányával kapcsolatban tarthatott házkutatást a NAV

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.