„A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett” + videó és galéria

Záhonynál tiltakoznak Brüsszel ellen a gazdák, több száz méteren sorakoznak a traktorok és a mezőgazdasági erőgépek a 4-es főút mentén.

Forrás: Szon2024. 02. 09. 12:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz méter hosszan sorakoznak a traktorok és a mezőgazdasági erőgépek a 4-es főút mentén. Még a megszokottnál is nagyobb a forgalom – Tiszabezdédtől már csak araszolva lehetett haladni – a záhonyi határátkelő közvetlen közelébe szervezett pénteki gazdatüntetés miatt – írja helyszíni tudósításában a Szon

A demonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezte meg, erről korábban a Magyar Nemzet is beszámolt. Tavaly szeptemberben egyébként már egyszer összegyűltek a gazdák Záhonyban, hogy tiltakozzanak az Európai Unió döntései ellen.

 

Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek nemcsak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is. Ez ellen minden létező eszközzel, a leghatározottabban fellépnek a magyar gazdák

– nyitotta meg a záhonyi tüntetés hivatalos részét Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke délelőtt tizenegy óra környékén. Rácz Imre beszélt arról is, hogy vannak köztük Somogy, Heves és Szolnok vármegyei gazdálkodók is. 

Beszélt arról is, hogy a nyugat-európai gazdák küzdelme Brüsszellel, sőt sokszor a saját kormányukkal szemben is jelzi a probléma súlyát. 

A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeiket

– részletezte és megjegyezte, hogy a megoldáshoz egységes fellépésre van szükség, ezért folyamatos az egyeztetés a V4-es és más európai érdekképviseletekkel is. Kiemelte, hogy a magyar kormány nemzeti hatáskörben, tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Példának hozta, hogy 

  • 23 termékre teljes tilalmat hirdettek az ukrán árukra, a nemzeti kiegészítő forrásokat a EU-s előírások maximális mértékére emelték;
  • biztosított a gazdáknak a gázolaj jövedéki adójának visszaigénylése; 
  • az őstermelők és családi gazdálkodók előző években rendezett adózási kedvezményeinek sincs párja az unióban 

– mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke, Rácz Imre.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a hazai gazdálkodókat egy hegymászóhoz hasonlította, akinek a hátizsákjába bizonyos időközönként egy-egy követ, néha sziklát tesznek bele a brüsszeli döntéshozók. Megjegyezte, Brüsszelben nem az ukrán kistermelők érdekeit képviselik, hanem az Ukrajnában működő multinacionális cégekét.

Süle Kata, a Magosz és a kamara alelnöke arról beszélt, hogy Brüsszelben a magyar gazdákért küzd, nem tűrik el, hogy a brüsszeli bürokraták elnyomják őket. 

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének az elnöke úgy véli, a gazdák tudatos aljasság áldozatai, mert az ukrán áru beáramlása tönkreteszi a nemzeti gazdaságokat.

Dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, ha nincs gazdálkodó, nincs élelem, és nincs jövő. 

Az ultraliberális brüsszeli döntéshozók a magyar gazdákat tették meg bűnösnek, ezzel párhuzamosan tonnaszámra engedik be az ukrán gabonát Európába. Nekünk, a magyar kormánynak a magyar gazdák a legfontosabbak

 – nyomatékosította dr. Tilki Attila.

A helyszínen van ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Civil Összefogás Fórum sajtószóvivője is, aki azt mondta, kiállnak a magyar kormány mellett, amikor azt szorgalmazza az uniónál, hogy gondolják át az ukrán áruk teljes körű vámmentességét és a szolidaritási folyosók működését. Kiemelte, fontosnak tartják azt is, hogy Magyarország, több uniós tagállam mellett fellép az ukrán dömping ellen. 

Fehér Sándor polgármester a méhteleki gazdálkodók nevében elmondta, hatan, egy kisbusszal érkeztek a községből. Mindannyian gazdálkodnak főként a szántóföldi növénytermesztésben és a gyümölcstermesztésben vagyunk érdekeltek. „Mi is szeretnénk kiállni a magyar gazdák, a magyar érdekek mellett, ezért vagyunk itt. Kistelepülést képviselünk, de annál nagyobb lelkesedéssel jöttünk” – fűzte hozzá Méhtelek polgármestere.

Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves vármegyei elnöke is részt vett a demonstráción, ő arról beszélt, nagyon fontos, hogy ennyien vannak, jó, hogy az egész ország területéről képviseltetik magukat a magyar gazdák Záhonyban. Úgy látja, fontos megmutatni, hogy egységesen lépnek fel. „Nekünk komoly kritériumoknak kell megfelelnünk az unió felé, ez viszont nem igaz az ukrán gazdálkodókra. A magyar fogyasztókat is szeretnénk ezzel a tüntetéssel megszólítani, hogy fogyasszanak hazai terméket. Ha mindenki magyar terméket fogyaszt és vásárol, az a magyar vidéket is erősíti” – hívta fel a figyelmet Szendrei László.

A záhonyi tüntetésen semmiféle atrocitás nem történt, az előre bejelentett demonstráció rendben véget ért – közölte Gál Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Sarkadiné Ruzsinszki Ágnes, a kamara vármegyei igazgatóságának vezetője elmondta, csaknem másfélezer magyar gazda volt jelen a tüntetésen. 

Borítókép: Gazdatüntetés Záhonynál (Fotó: Szon/Gazdag Mihály)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.