Érvek és ellenérvek csatája: Mi szól az iskolai mobilhasználat mellett és ellene?

Miközben a szülők és a szakemberek túlnyomó többsége támogatja a mobilok tanintézményekből való kitiltását, akadnak, akik a negatív következményeket hangsúlyozzák. Összegyűjtöttük és csoportokba rendeztünk 13 olyan szempontot, érvet, amely az utóbbi időszakban hangzott el a kérdésről a hazai nyilvánosságban.

2024. 09. 07. 13:54
Az IKC Het Anker általános iskolás diákjai okostelefonjaikkal
Az IKC Het Anker általános iskolás diákjai okostelefonjaikkal Fotó: Jeffrey Groeneweg Forrás: ANP/AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mára már szinte mindenkihez eljutott a hír, hogy a szeptemberben induló tanévtől tilos a mobiltelefonok használata az iskolákban. Átnéztük, hogy az utóbbi hetek társadalmi, politikai, szakmai eszmecseréiben milyen érvek merültek fel pró és kontra.

1. A tanárokra is vonatkozik

Bár a tanároknak és a diákoknak nyilvánvalóan nem azonosak a jogaik már pusztán az életkoruknál fogva sem, a tiltás a tanárokra is vonatkozik, néhány életmentő kivétellel. 

2. Másutt is tiltanak

Franciaországban is hasonló tiltást vezetnek be, egyelőre kísérleti jelleggel: az új tanévben a változás kétszáz francia iskola 15 évnél fiatalabb tanulóit érinti. Az intézkedés hátterében az áll, hogy tudományos konszenzus van abban a témában, hogy a gyermekek túlzott képernyőhasználata káros hatással van az egészségükre és fejlődésükre. 

Nagy-Britanniában, Hollandiában, Görögországban, Finnországban, valamint a múlt év végén Svédországban is tettek különböző jellegű lépéseket a mobilok kiszorításáért az iskolákból.

3. Javul a gyermekek iskolai teljesítménye

– A leglényegesebbnek a korlátozás közösségi elemét tartom, hogy a diákok a szünetben ne a különböző videókat nézzék, hanem inkább egymással töltsék az idejüket, akár az iskolaudvaron – mondta lapunknak Nánay Mihály, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemeskürty István Tanárképző Karának rektori megbízottja. A szakember szerint a tiltás miatt általánosságban javul majd a gyermekek iskolai teljesítménye

4. A társadalom túlnyomó többsége támogatja

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért felmérése szerint a megkérdezettek 94 százaléka az általános iskola alsó tagozatában, 89 százalékuk az általános iskola felső tagozatban, 73 százalékuk pedig a középiskolákban is szükségesnek tartja az okoseszközök használatának korlátozását. Eszerint a magyar emberek többsége indokoltnak véli a kormány döntését.

5. Kevesebb iskolai zaklatás

– A szabályozás azt is segíti, hogy az iskolai zaklatásoknak elejét tudják venni, hiszen ha nincsenek a diákoknál mobileszközök, akkor nem készíthetők olyan videók, amelyeket a későbbiekben erre használhatnak – fejtette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

6. Mentális problémákhoz vezet a túlzott mobilhasználat

Hal Melinda klinikai szakpszichológus szerint az oktatási intézmények szerepe az oktatás mellett a nevelkedés, valamint a megfelelő és biztonságos fejlődés szolgálata, az pedig nem jó, ha a digitális eszközök nevelik a fiatalokat. Azt lehetett látni, hogy minél többet használják a digitális eszközöket, a mentális készségek annál inkább háttérbe szorulnak. Minél kisebb életkorban kap valaki okoseszközt és használja ezt személyes képernyőként vagy teljesen korlátlanul, annál inkább látható a mentális romlás. 

7. Manipuláció és visszamaradás a fejlődésben

Pöltl Ákos családbiztonsági szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy egyfelől gazdasági manipulációs mechanizmusok ragasztják a gyerekeket a képernyők elé, másfelől probléma az idegrendszeri fejlődés elmaradása, amit a túl sok képernyő előtt töltött idő idéz elő. Ezzel összefüggésben pedig nem jut idő olyan tevékenységekre, amelyek elengedhetetlenek az idegrendszeri fejlődéshez. 

8. Adatkezelés pedig fontos

Eöry Csaba adatkezelési szakember kiemelte: a gyermekek adatai sokszor illetéktelen kezekbe kerülhetnek, és nagyon könnyű megfigyelni valakit az okoseszközök segítségével. – Nagyfokú kockázatnak teszik ki magukat a szülők és a gyerekek, ha nincsenek erre felkészülve – figyelmeztetett.

9. A gyártó sem ajánlja?

Az okostelefonokat és egyéb digitális kütyüket gyártó techvilágban már évek, sőt évtizedek óta elterjedt az a szemlélet, hogy ezek az eszközök veszélyesek a gyermekekre és mind az iskolában, mind otthon erősen korlátozni kell a használatukat. Sokak mellett ezt képviselte Bill Gates, a Microsoft alapítója, és ezt vallotta Steve Jobs is, az okostelefonok atyja.

Mi szól a tiltás ellen?

Ellenérvek leginkább a média szférájából érkeztek, a csekély számú szakmai jellegű észrevételek pedig igencsak erőtlennek tűntek.

1. Megszólalt a szakszervezet, de inkább csak kekeckedett

A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke is megszólalt az ügyben, a sokszor a baloldal álláspontjával egyetértő érdekvédő álláspontja azonban leginkább kekeckedésnek hatott. – A felvetéssel egyetértünk, de véleményünk szerint a 21. században az okoseszközök használatát nem törvényi keretek között kellene szabályozni, hanem felvilágosítással és a megfelelő használatuk tanításával – mondta az Indexnek a mobiltelefonok korlátozásáról Totyik Tamás. Miként arra már az előzőekben részletesen rámutattunk, a hazai és különösen a nemzetközi tapasztalatok alapján is azt tűnik egyértelműnek, hogy a felvilágosítás bár lényeges, de ma már messze nem elegendő megoldás.

A felmetett igazgató érve

A Madách Imre Gimnázium vezetője nyíltan szembehelyezkedett a jogszabállyal, legfőbb érve az volt, hogy ők „nem tiltásra nevelnek”, hanem „a digitális kultúra helyes használatára”. Mészáros Csabát akciója miatt felmetették.

A balliberális média

A balliberális média majdhogynem egy emberként állt a ki a mobilok kitiltása ellen. A Soros György által finanszírozott 444.hu például egy helyen arról írt, hogy egyelőre több problémát vet fel, mint amennyit megold a mobilok begyűjtése az iskolákban. A Telex pedig hosszú cikkben sorolta fel a szerintük felmerülő problémákat. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: ANP/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.